Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ "ΒΙΒΛΟΣ" της ιστορίας της πόλης

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2019 20:00

Mια νέα περιοδική έκθεση, μέσα από την οποία αναδεικνύονται η τοπική ταυτότητα, η ιστορική μνήμη, η πόλη και η εξέλιξή της, άνοιξε τις πύλες της χθες το βράδυ στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Η πρόσφατη ιστορία της Λάρισας -από το 1950 μέχρι το 1985- όπως έχει καταγραφεί από την εφημερίδα «Ελευθερία» παρουσιάζεται στην έκθεση «Η Εφημερίδα ‘‘Ελευθερία’’ αφηγείται...» -που υλοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων- εγκαινιάστηκε χθες σε μια λαμπρή εκδήλωση, παρουσία των αρχών του τόπου και δεκάδων πολιτών.

Όλα τα σπουδαία γεγονότα από το 1950 έως το 1985 της Λάρισας, τότε που η πόλη μετασχηματίστηκε από μία αγροτική πόλη σε σημείο υποδοχής του αστυφιλικού φαινομένου, παρελαύνουν στην έκθεση και δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης μέσα από το αρχείο της «Ελευθερίας», που όπως χαρακτηριστικά είπε και η διευθύντρια του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού, κατά την ομιλία της, αποτελεί τη «ΒΙΒΛΟ» της ιστορίας της πόλης και πολύτιμο εργαλείο για κάθε ερευνητή.

Αναφερόμενη στην έκθεση και τις ενότητές της, η κ. Καλοκαιρινού σημείωσε μεταξύ άλλων «Πολλές μικρές ιστορίες, διανθισμένες με γεγονότα και αναφορές, συνθέτουν ένα αφήγημα που φωτίζει μια περίοδο κομβική για την πορεία της Λάρισας. Είναι τα δύσκολα χρόνια μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον σεισμό του 1941 και την κατοχή που η Λάρισα μετασχηματίζεται εν γένει και με γοργούς ρυθμούς, σε όλα τα επίπεδα. Τα εκθέματα είναι κυρίως δημοσιεύματα από το αρχείο της εφημερίδος «Ελευθερία», που με 97 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ανάλογη πορεία και άνοδο, στήριξε και κατέγραψε την εξέλιξη της Λάρισας τις δεκαετίες αυτές. Σήμερα, το αρχείο της «Ελευθερίας» αποτελεί τη «ΒΙΒΛΟ» της ιστορίας της πόλης, πολύτιμο εργαλείο για κάθε ερευνητή». Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Καλοκαιρινού έκανε και στην ενότητα της έκθεσης που αφιερώνεται στους εκδότες της εφημερίδος, το ζεύγος Παναγιώτη και Δανάης Δημητρακοπούλου, σε δημοσιεύματα συντακτών που η πορεία τους είναι συνυφασμένη με την ανοδική πορεία της εφημερίδος και αντικείμενα από τον μηχανολογικό εξοπλισμό της «Ελευθερίας» για την οποία τα χρόνια αυτά αποτελούν επίσης κομβική περίοδο. Καταλήγοντας η κ. Καλοκαιρινού αναφέρθηκε επίσης στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μουσείων, στον διαγωνισμό συγγραφής άρθρου για μαθητές δημοτικού σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και τον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ελευθερία» και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την οργάνωση και υλοποίηση της έκθεσης αλλά και για τη διαρκή υποστήριξη και αναγνώριση στο έργο του μουσείου.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια έκθεση που αφορά σε μνήμες της νεότερης ιστορίας της πόλης με όχημα την ιστορική εφημερίδα «Ελευθερία» που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης. Ακόμη υπογράμμισε ότι το Λαογραφικό και με αυτή την έκθεση αποδεικνύει ότι είναι ένα μουσείο σύγχρονο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και συνδιαλέγεται με τους πολίτες. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, που εγκαινίασε στη συνέχεια την έκθεση, στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι Δήμος Λαρισαίων δεν ξεχωρίζει τα μουσεία του σε μικρότερα και μεγαλύτερα, σε σημαντικά και λιγότερο σημαντικά και ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να πράξει το καλύτερο για την ανάδειξή τους, την ανάπτυξή τους, τη διάδρασή τους με την κοινωνία και τη διάδραση μεταξύ τους. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο Λαογραφικό Μουσείο, υπογράμμισε και ότι και με αυτή την έκθεση δικαιώνεται το όραμα της Λένας και του Γιώργου Γουργιώτη, να καταστεί το μουσείο αυτό που ονειρεύονταν, ένα μουσείο σύγχρονο και καινοτόμο, ένας φορέας πολιτισμού που λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, με έργο τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση των τεκμηρίων του και στόχο την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. «Η μνήμη του παρελθόντος να είναι ο οδηγός του παρόντος και η ελπίδα του μέλλοντος» κατέληξε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου του Λαογραφικού Μουσείου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου αναφέρθηκε τόσο στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όσο και στην επιστημονική ταυτότητα και το έργο του Λαογραφικού στον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο. Ολοκλήρωσε με ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος στον χαιρετισμό του εξήρε τη συμβολή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, στη δημόσια ζωή της πόλης και αναφέρθηκε στους δεσμούς της οικογένειας Δημητρακόπουλου και της οικογένειας Γουργιώτη, τονίζοντας ότι ήταν όχι απλώς στέρεοι και διαχρονικοί αλλά και υποδειγματικοί και με κοινό όραμα, την προσφορά στην πόλη και τον πολιτισμό.

Όσον αφορά στην έκθεση αλλά και τη συμβολή της «Ε» στο κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι της πόλης, σημείωσε «Το Λαογραφικό Μουσείο με τη δράση του δημιουργεί τη δική του παράδοση στη δημόσια ζωή της πόλης. Εκεί όπου ο δικός μας, καθημερινός κόπος, η εργασία δηλαδή εκατοντάδων εργαζομένων στην «Ελευθερία» τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνουν το στίγμα τους στις επόμενες γενιές. Καταγράφοντας, παρουσιάζοντας, αναλύοντας και αναδεικνύοντας φανερές και αθέατες πλευρές της καθημερινότητας, τη δράση και τις προσπάθειες του επώνυμου και «ανώνυμου» συμπολίτη να καλυτερεύσει τη ζωή του, τον αγώνα των συλλογικών εκφράσεων –φορείς, οργανώσεις, κόμματα , συλλογικότητες- να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Καθοριστική συμβολή σε αυτό, που ταυτόχρονα είναι και ένα τεράστιο βάρος ευθύνης για όλους εμάς που σήμερα εργαζόμαστε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό, είχαν αρχικά ο ιδρυτής του Βασίλης Δημητρακόπουλος και στη συνέχεια ο αδελφός του και πρύτανης του επαρχιακού Τύπου Παναγιώτης Δημητρακόπουλος και μετά τον θάνατό του, το καλοκαίρι του 2004, η σύζυγός του Δανάη Δημητρακοπούλου. Πάνω στις δημοκρατικές αρχές, τις προσωπικές αξίες τους και υπό την καθημερινή «καθοδήγησή» τους η «Ε» πορεύτηκε πάρα πολλά χρόνια με ανεπανάληπτη επιτυχία. Και η νέα γενιά της οικογένειας Δημητρακοπούλου -που «τρέχει» πλέον το γερό οικοδόμημά τους- συνεχίζει με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο, την εργατικότητα, την τόλμη και την έμπνευση των δημιουργών του. Φέροντας φυσικά, τη δική της φρεσκάδα, νέες ιδέες, σύγχρονους τρόπους οργάνωσης –διοίκησης με πνεύμα εξωστρέφειας και υψηλά επιχειρηματικά στάνταρτ. Η «Ελευθερία» με τα 97 χρόνια συνεπούς πορείας στην πλάτη της και το Λαογραφικό Μουσείο -το μονάκριβο καμάρι του κυρ Γιώργου και της κυρίας Λένας- αποτελούν θεσμούς-ταυτότητα για την πόλη. Είναι απόλυτα συνυφασμένοι μαζί της και θα συνεχίσουν αταλάντευτα μαζί και στο μέλλον, καθώς το όραμά τους είναι κοινό και η θέλησή τους δεδομένη» .

Ακολούθησαν τα εγκαίνια και η ξενάγηση στην έκθεση και η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους "Polis Ensemble". Παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, οι βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Γ. Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Άννυ Ψάρα - Περήφανου και Δ. Δεληγιάννης, η επικεφαλής του συνδυασμού "Λάρισα Μπροστά" Ρένα Καραλαριώτου, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Ορμή Ανανέωσης" Νίκος Γαμβρούλας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς Δ. Ζερβάκης, το μέλος του Δ.Σ. της "Ε" κ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου, πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων, συλλόγων και οργανισμών, συνεργάτες της "Ε", το προσωπικό και δεκάδες αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass