Σημάδι Ελλάδας στην καρδιά της Γερμανίας

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικού κίονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 16:08

 Ο υπερμεγέθης κίονας, ιωνικού ρυθμού, από τον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Μονάχου, θα μεταφερθεί στον προαύλειο χώρο της ελληνικής εκκλησίας του Μονάχου, για να παραμείνει εκεί ως μνημείο προβολής του έργου του Κων. Καραθεοδωρή στους πιστούς και επισκέπτες, στην αιωνιότητα.

Το μνημείο θα βρίσκεται εκεί ως ένα σημάδι ελληνικού πολιτισμού και ελληνικού πνεύματος, για όλες τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων και Βαυαρών. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τους Έλληνες, που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ΄ αυτή την πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος ΄Ελληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας.

Η μετακίνηση της στήλης συνδέεται με τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου, το 2020, από τη Δέσποινα Καραθεοδωρή- Ροδοπούλου, η οποία αποδήμησε το 2009. Η δισεγγονή του Κων. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Σκούταρη, έλαβε αυτή την απόφαση, μετά από πρόταση φορέων της Ελληνικής παροικία του Μονάχου. Καθότι ο προπάππος της, έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αμφιθέατρο το όνομά του. Υπήρξε δε εκκλησιαστικός επίτροπος στον ιστορικό Ναό Σαλβάτορκιρχε, τον αρχαιότερο Ναό του Μονάχου, τον οποίο δώρισε στους Ελληνες ο Λουδοβίκος ΙΙ, πατέρας του Όθωνα. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Μόναχο, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του και ο γιος του.

Η επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του κίονα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου 2019 παρουσία εκπροσώπων της Βαυαρικής Κυβέρνησης, του Δήμου Μονάχου, του Λουδοβίκειου Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Παροικίας στο Μόναχο.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων της Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας. Μ’ αυτό τον τρόπο τιμάται ιδιαίτερα και με επίσημο τρόπο η μνήμη του Κ. Καραθεοδωρή.

Για το σκοπό αυτό και με πρωτοβουλία του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Απόστολου Μαλαμούση, έχει συσταθεί επιτροπή προετοιμασίας της τελετής. Στην επιτροπή μετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Ιδρυμα Παλλάδιο, η Ελληνική Ακαδημία Μονάχου, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου, ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου και το Μουσείο Καραθεοδωρή της Κομοτηνής.

Ευρισκόμενοι στην Ελλάδα ο πρωτοπρεσβύτερος Απ. Μαλαμούσης με καταγωγή από το Πήλιο και η υπεύθυνη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσης Μονάχου η Λαρισαία κ. Ελένη Βούλγαρη, επισκέφθηκαν τη βιογράφο του Κων/νου Καραθεοδωρή και πνευματικό τέκνο της οικογένειας κ. Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη και της απηύθυναν επίσημη πρόσκληση για να παραστεί στη τελετή και να απευθύνει σύντομη ομιλία. Την κάλεσαν επίσης να δώσει διάλεξη για τον Κ.Καραθεοδωρή στο Λύκειο του Μονάχου, κατά την τελετή ονοματοθεσίας του Λυκείου, το οποίο με τη σύμφωνη γνώμη των καθηγητών και την έγκριση της αρμόδιας σχολικής υπηρεσίας, αποφάσισε τη μετονομασία του σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κων/νος Καραθεοδωρή» .

Αξίζουν συγχαρητηρίων και επαίνων ο διευθυντής του Λυκείου κ. Ελευθεριάδης, ο μαθηματικός κ. Μιλτιάδης Αδάμ, που κατάγεται από την Ιτέα Λαρίσης και όλος ο σύλλογος καθηγητών, για την τιμή που αποδίδουν σε μια εμβληματική μορφή του ελληνισμού. Η συμβολή δε των μαθητών είναι αξιοθαύμαστη. Δημιούργησαν βίντεο με την επίβλεψη του κ. Αδάμ, για τη ζωή και το έργο του Κ. Καραθεοδωρή, ενώ πραγματοποίησαν πορεία μνήμης σε τόπους και χώρους του Μονάχου, που σχετίζονται με τον Καραθεοδωρή. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι οι μελλοντικές γενιές της παροικίας του Μονάχου θα εμπλουτίζονται από τα ιδανικά του Γένους, θα τα διαφυλάττουν και θα τα διαδίδουν στη βαυαρική κοινωνία, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι οι ΄Ελληνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass