Γιορτή κρασιού στη Ραψάνη

ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 30 ΚΑΙ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 22:18

Ένα διήμερο κρασιού, μουσικής, χορού, κεφιού και διασκέδασης διοργανώνεται στη Ραψάνη. Την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου στον χώρο της Αγίας Τριάδας στην είσοδο του χωριού, πραγματοποιείται και φέτος η Γιορτή Κρασιού και Αμπέλου Ραψάνης 2019, με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Την τιμητική του θα έχει το ξακουστό παγκοσμίως κρασί Ραψάνης που θα προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Τζουκόπουλου με τη Σούλα Δέλιου και τον Χρήστο Αγριόδημο στο τραγούδι.

Τη δεύτερη ημέρα θα εμφανιστούν ο Μιχάλης Παπαματθέου με τους Γ. Βράντζα, Λάμπρο Μόσιο, Θ. Λάττα, Σ. Ζεϊμπέκη, Χ. Κιτσόπουλο με έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα των τοπικών φορέων, καθώς περίπτερα με εδέσματα και ψησταριές.

Τη διοργάνωση και φέτος έχουν αναλάβει ο Δήμος Τεμπών, ΔΟΠΑΠΕΠΤ, Τοπική Κοινότητα Ραψάνης με φορείς της περιοχής και σε συνδιοργάνωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Τον γενικό συντονισμό έχει η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Ραψάνης και «ψυχή» του χωριού κ. Χάιδω Πανταζή.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΡΑΨΑΝΗΣ

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη (PDO Rapsani) θεσμοθετήθηκε το 1971. Οι οίνοι ΠΟΠ Ραψάνη έχουν κωδικό ΡΨ.

Ο αμπελώνας των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας και της Λάρισας, σε έκταση 1.700 στρ. περίπου και σε υψόμετρο από 150 μ. έως 750 μ. Εκτείνεται στο μαγευτικό σκηνικό της βορειοανατολικής απόληξης της κοιλάδας των Τεμπών, που δημιούργησε ο ποταμός Πηνειός χωρίζοντας το νοτιοανατολικό τμήμα του Ολύμπου (2.917 μ.) από το βορειοδυτικό τμήμα του Κισσάβου (Όσσα, 1.978 μ.).

Η μεγαλύτερη έκταση της ζώνης των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη είναι στη βορειοδυτική πλευρά της κοιλάδας σε περιοχές της γραφικότατης Ραψάνης, η οποία δημιουργήθηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα ως βυζαντινός οικισμός και του Πυργετού του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου, νυν Δήμου Τεμπών. Μικρότερη έκταση είναι απέναντι στη νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας σε περιοχές της πρώην κοινότητας Αμπελακίων.

Ο αμπελώνας της Ραψάνης είναι διαμορφωμένος σε κύπελλα και υπάρχουν μερικά αμπελοτόπια, ιδίως ορεινά, που είναι πυκνοφυτεμένα έως και με 1.000 πρέμνα στο στρέμμα.

Ποικιλίες οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη: ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό (ή αμπελακιώτικο).

Παραδοσιακά, τα αμπέλια της Ραψάνης περιείχαν και τις τρεις ποικιλίες σε ποσοστό 1/3 η καθεμία και αυτό ήταν εν γένει και το ποσοστό συμμετοχής τους στα κρασιά της περιοχής. Σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν τηρείται.

Η αμπελουργική ζώνη της Ραψάνης είναι η νοτιότερη και μικρότερη ζώνη από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ που στην ποικιλιακή τους σύνθεση περιέχουν ξινόμαυρο (ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα οι άλλες 3).

Το κρασάτο είναι τοπική ποικιλία της περιοχής και παίζει στους οίνους ΠΟΠ Ραψάνη τον ίδιο ρόλο που παίζει η νεγκόσκα στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, μαλακώνει δηλαδή τα χαρακτηριστικά τους. Το σταυρωτό μάλλον κατάγεται από την Εύβοια και ήρθε στην περιοχή μέσω Αμπελακίων (εξ ου και το 2ο όνομά του). Ο ρόλος του στους οίνους ΠΟΠ Ραψάνη είναι αμφιλεγόμενος, αφού κατά κάποιους προσφέρει σώμα και κατά άλλους απολύτως τίποτα.

Στην περιοχή της Ραψάνης καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου και ιδίως η ερυθρή γαλλική ποικιλία σιρά, η οποία (μεταξύ μας) ψιλοακούγεται σε κάποιους οίνους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1