Το ιπποκράτειο έργο σε χορογραφία

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»-ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2019 15:51
Η κ. Ποπόβα και ο κ. Ιορντάνοφ επί… το έργο Η κ. Ποπόβα και ο κ. Ιορντάνοφ επί… το έργο

Με μία παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου με την ονομασία «…και η ψυχή κινείται» βασισμένη στο ιπποκράτειο έργο και στην κοσμοθεωρία του Πατέρα της Ιατρικής θα κλείσουν φέτος οι πολυήμερες εκδηλώσεις «Ιπποκράτης: Η Αέναη επιστροφή»,

εκδηλώσεις που πλέον έχουν καταστεί θεσμός και που φέτος θα γίνουν για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην παράσταση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στον προαύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, θα χορέψουν δύο από τα σπουδαιότερα ονόματα του ευρωπαϊκού μπαλέτου, η Μαρίνα Ποπόβα, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας και ο Εμίλ Ιορντάνοφ, πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου χορογράφου Γκες Μίχοφ, που για 27 χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Χορού και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Η «Ε» βρέθηκε στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου εν… ώρα προβών και μίλησε με τους συντελεστές της παράστασης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γκες Μίχοφ τόνισε ότι: «Οταν μου έγινε η πρόταση να κάνουμε μία χορογραφία βασισμένη στο έργο και την κοσμοθεωρία του Ιπποκράτη, να σας πω την αλήθεια τα έχασα! Τεράστιο το έργο του πατέρα της Ιατρικής και τεράστια η πρόκληση. Σχεδιάσαμε με την κ. Πόποβα μία χορογραφία που να βασίζεται στους τέσσερις χυμούς της υλικής υπόστασης του ανθρώπινου σώματος σύμφωνα με τον Ιπποκράτη σε συνάρτηση με τα τέσσερα στοιχεία φωτιά, αέρα, νερό, γη. Στη χορογραφία θα είναι διακριτά στοιχεία της κοσμοθεωρίας του Ιπποκράτη, ενώ πρέπει να σας πω ότι μελετήσαμε πολύ το έργο του Ιπποκράτη για να καταλήξουμε στη χορογραφία»

Η Μαρίνα Ποπόβα που μαζί με τον κ. Μίχοφ χορογραφεί κι αυτή την παράσταση σημείωσε από την πλευρά της ότι: «Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση χάρηκα πάρα πολύ. Ηξερα φυσικά τον Ιπποκράτη και από πριν, αλλά τώρα μου δόθηκε να τον μελετήσω, να σχεδιάσουμε με τον κ. Μίχωφ μία χορογραφία και να χορέψω. Είχε πολύ ενδιαφέρον να μελετήσουμε το έργο του Ιπποκράτη κι αυτό να μετουσιωθεί σε χορογραφία. Η συνεργασία τόσο με τον κ. Μίχωφ -που είναι μεγάλη μου τιμή- όσο και με τους υπόλοιπους συντελεστές είναι εξαιρετική, ενώ η Λάρισα μου αρέσει πάρα πολύ».

Ο Εμίλ Ιορντάνοφ επισήμανε ότι: «Πρώτη φορά ήρθα στη Λάρισα πριν από 16 χρόνια για να συμμετάσχω σε παράσταση του κ. Μίχωφ. Χαίρομαι πάρα πολύ που δουλεύω και πάλι με τον κ. Μίχωφ, που είναι τρομερά εργατικός και μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα απ' αυτόν. Συμμετέχω με πολλή χαρά σ' αυτό το αφιέρωμα στον Ιπποκράτη».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας μιλώντας τόσο για την παράσταση μπαλέτου όσο και για τις εκδηλώσεις «Ιπποκράτης: Η Αέναη επιστροφή σημείωσε ότι: «Μερικοί από τους πιο σημαντικούς φορείς της πόλης, ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, υποστηρίζουν με σθένος την άποψη ότι η Λάρισα είναι και πρέπει να είναι ιπποκρατική πόλη. Στο πλαίσιο αυτό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε εκδηλώσεις για τον Πατέρα της Ιατρικής με την ονομασία «Ιπποκράτης: Η Αέναη επιστροφή» που μπορούμε πια να πούμε ότι έχουν καταστεί θεσμός.

Οι πολυήμερες αυτές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, θεατρικά, συνέδρια κ.ά., κλείνουν με μία παράσταση που -μέχρι να λειτουργήσει το Αρχαίο Θέατρο- γίνεται στην Αυλή του Μύλου. Φέτος αποφασίσαμε η παράσταση να είναι μία παράσταση μπαλέτου με χορογραφία βασισμένη στον Ιπποκράτη από τον κ. Μίχωφ που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Λάρισα και στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου».

Χορογραφία: Γκες Μίχοφ, Μαρίνα Ποπόβα, Μουσική: Mikhail Glinka, Pietro Mascagni, Abel Korzeniowski, Olafur Arnalds, The Secession Studios, Audiomachine, Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Μπούτου, Σολίστ: Εμίλ Ιορντάνοφ, Μαρίνα Ποπόβα, Κατερίνα Μπούτου, Μαρία Παπαχριστοπούλου, Ελένη Μάρκου, Μαρίτα Νικολίτσα. Η παράσταση διανθίζεται με ποίηση του Κωστή Παλαμά και του Διονύσιου Σολωμού, του φιλοσόφου Εμπεδοκλή, αποσπάσματα από το ιπποκρατικό έργο, καθώς και τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass