Σχεδιασμός να γίνει η Λάρισα Ιπποκρατική πόλη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 15:09

Η παγκόσμια παρακαταθήκη του Πατέρα της Ιατρικής και η τεράστια οντότητα του ίδιου του Ιπποκράτη, η τόσο στενά συνδεδεμένη με την πόλη της Λάρισας, θα ακτινοβολήσει σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που ξεφεύγουν κατά πολύ από τα στενά γεωγραφικά όρια και διαχέονται όπου υπάρχουν ψήγματα της Ιπποκρατικού Εργου και Σκέψης: σε όλο τον κόσμο.


Φορείς της πόλης διοργανώνουν -κι εφέτος-ένα πλούσιο πλέγμα εκδηλώσεων με τίτλο «Ιπποκράτης: Η Αέναη Επιστροφή», στόχος των οποίων είναι η Λάρισα να αναδειχθεί και να καθιερωθεί ως Ιπποκρατική Πόλη. Κορωνίδα των εκδηλώσεων αυτών θα είναι το προσεχές Σάββατο η παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου «...και η ψυχή κινείται», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γκες Μίχοφ. Χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές φορείς, που είναι ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Αναλυτικότερα ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι «Η Λάρισα και ο Δήμος Λαρισαίων έχουμε βάλει ως στόχο την ανάδειξη της πόλης μας ως ιπποκρατικής, μιας και ο Ιπποκράτης έζησε και άσκησε την ιατρική «επιστήμη» στην περιοχή μας. Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τους συνδιοργανωτές φορείς εδώ και τρία χρόνια διοργανώνει εκδηλώσεις με μια κεντρική και σπουδαία εκδήλωση που έχει σχέση με τον πατέρα της Ιατρικής και φέρει τον τίτλο «Ιπποκράτης: Η Αέναη Επιστροφή», με τον κ. Καλογιάννη να συνεχίζει λέγοντας ότι στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η Λάρισα να καταγραφεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ως Ιπποκρατική πόλη. «Δεν είμαστε μακριά από γεγονότα όπως η Ορκωμοσία των φοιτητών της Ιατρικής στο άγαλμα του Ιπποκράτη» τόνισε, για να σημειώσει ότι ο Δήμος Λάρισας βρίσκεται μπροστά στη μελέτη ανάπλασης όλου του χώρου ούτως ώστε το κενοτάφιο να αποτελέσει χώρο επισκέψιμο με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι γίνεται τώρα, κάτι που θα ευνοήσει πολλαπλώς την εξωστρέφεια της πόλης και το τουριστικό ρεύμα.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «...Ο Ιπποκράτης είναι ιδιαίτερα επίκαιρος σήμερα, καθώς η πολιτική ιδεολογία είναι μια: η πίστη και ηθική. Η ηθική και στην πολιτική και στην τέχνη και στο επάγγελμα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό μήνυμα το οποίο διαμορφώνει την επόμενη μέρα. Ένα μήνυμα που όταν το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές των παιδιών μας. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, της Ιατρικής Σχολής της Θεσσαλίας και των φοιτητών ανεβαίνει η παράσταση με τίτλο «Κρίσις Χαλεπή». Ένα έργο που αφορά τη διαδρομή από τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης, στη θεραπεία και το ιατρικό απόρρητο. Είναι μια διαδρομή πάρα πολύ επίκαιρη, μια διαδρομή που θα περάσουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
...Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που κάθε χρόνο θέτει τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του».
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας τόνισε ότι: «Ο Ιπποκράτης με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε θα ξαναέρθει για άλλη μια φορά στη Λάρισα. Εχει ξεκινήσει από τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς μια προσπάθεια ώστε η Λάρισα να αναδειχθεί ως Ιπποκρατική πόλη». Επίσης ο κ. Γιαννούκας ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για τον Ιπποκράτη δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού ο Ιπποκράτης είναι πολύ γνωστός στην Κίνα, στην ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι όλοι οι φορείς -με πρωτεργάτη τον Δήμο- να κάνουμε ένα πενταετές σχέδιο για να δούμε πώς μπορούμε να αναδείξουμε την Ιπποκρατική ιδέα».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «Οι συμπολίτες μας έχουν κάθε χρόνο μια σημαντική αριθμητική συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες είναι ποικίλες: επιστημονικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές. Εμείς φροντίζουμε να είναι πάντα ποιοτικές και ο κόσμος να μένει ευχαριστημένος».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας από την πλευρά του σημείωσε ότι «Ο Σύλλογος ”Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα” από την ίδρυσή του το 2015 αναπτύσσει πρωτοβουλίες και διοργανώνει δράσεις για την ”επιστροφή” του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας στη ζωή της πόλης μας. Ο νέος κύκλος της επιστροφής του Ιπποκράτη έχει σαν κέντρο του τη Λάρισα και φιλοδοξούμε να διευρύνεται και εκτός Ελλάδας».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι: «Η παρακαταθήκη που δημιουργείται είναι τεράστια. Το αποτύπωμα της Λάρισας στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη μεγαλώνει. Η διάχυση του λόγου και των αρχών του Ιπποκράτη στο ευρύ κοινό, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο δρόμο. Η εμπλοκή του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μόνο οφέλη δημιουργεί τόσο για το ίδιο το δυναμικό και κατ’ επέκταση για την πόλη όσο και για την τέχνη γενικότερα, ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς ανέφερε ότι: «Με τον «όρκο» του ο Ιπποκράτης, εισάγει ένα πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας άσκησης της ιατρικής, που αποτελεί τη διαχρονική πυξίδα για κάθε ιατρό. Η συνειδητή επιλογή του Ιπποκράτη να ζήσει ένα μεγάλο μέρος ως και το τέλος της ζωής του, στη γη των προγόνων του τη Θεσσαλία, έναν τόπο πλούσιο σε θεραπευτικά φυτά και βότανα σε Όλυμπο, Κίσσαβο, Πήλιο και όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, αποτελεί ένα τεράστιο κληροδότημα. Ένα κληροδότημα που περιμένει να το αξιοποιήσουμε εμείς οι Θεσσαλοί, προς ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομίας του τόπου μας και με σεβασμό πάντα στις Ιπποκρατικές αξίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass