Το μουσικό αποτύπωμα της Πίνδου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ «ΚΛΙΜΑΞ» ΤΟ CD «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ»

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2019 16:16

Μουσικές από το Πωγώνι, την Κόνιτσα, και τα Γρεβενά ακούστηκαν χθες το βράδυ στη Λάρισα… Όχι, δεν έπαιξαν τόσο δυνατά μουσικοί από τα χωριά της Πίνδου ώστε να ακουστούν τα τραγούδια τους μέχρι την πόλη μας.

Στην κατάμεστη αυλή του Καφέ «Κλίμαξ» παρουσιάστηκε χθες βράδυ το CD της μουσικής εταιρείας «To Elato», στο οποίο πρωταγωνιστούν οι παραδοσιακοί ήχοι της Πίνδου. Ο παραγωγός του CD κ. Κώστας Τρικαλιώτης κατά την παρουσίαση των «Μουσικών της Πίνδου» τόνισε ότι «Ακολουθώντας τα βήματα των παλιών μουσικών της Ηπείρου, ο Φώτης Καραβιώτης, ο Γιάννης Λίτσιος, ο Θάνος Ρούμπος, ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και ο Αντώνης Παπαδόπουλος κατάφεραν να παντρέψουν τα νεανικά τους μουσικά βιώματα και να δημιουργήσουν έναν συμπαγή ήχο, φρέσκο αλλά και παλιακό, «κανακαιρίσιο» που λένε. Τους πρότεινα να καταγράψουμε μία ομάδα τραγουδιών από τα Γρεβενά, την Κόνιτσα και το Πωγώνι, χωρίς να μπούμε σε στούντιο ηχογράφησης αλλά σε γλέντι ζωντανό, μπροστά στο κοινό. Παρά τις όποιες τεχνικές ατέλειες, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το κλίμα ενός παραδοσιακού γλεντιού, αλλά και το χρώμα της κομπανίας όταν παίζει ζωντανά και στα ”σκέτα”». Ο γραφίστας Γιάννης Μαρκάτος με τη σειρά του επισήμανε ότι «Αν γυρίζαμε στο κοντινό παρελθόν, δύο - τρία χρόνια πριν, θα ένιωθα εντελώς άσχετος ανάμεσά σας.
Κι αυτό γιατί ποτέ δεν είχα ασχοληθεί ούτε με την παράδοση, ούτε με τη μουσική της. Ανθρωποι ετερόκλητοι, από διαφορετικούς χώρους, τζαζίστες, ροκάδες, ακόμη-ακόμη και γραφίστες που άφησαν για λίγο τα σχέδιά τους συνεργάστηκαν ώστε να αποδώσουν την έκσταση ενός παραδοσιακού γλεντιού ή τη νοσταλγία που φέρνει ένα μοιρολόι». Τέλος, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Ελένη Αναστασοπούλου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «Γι’ αυτά που δεν χωράει ο νους μας, γι’ αυτά που δεν τα χωράει η κουβέντα μας, βρέθηκε το δημοτικό τραγούδι και ξεχειλίζουν, κι έρχεται ο χορός να τα χωρέσει όλα. Γιατί το τραγούδι είναι μια κουβέντα που τρελάθηκε, από καημό ή από μεράκι, κι ο χορός ένα τραγούδι που ξανατρελάθηκε, ίσως από έρωτα ή από θάνατο. Από αυτά δηλαδή που αντλεί τα θέματά του το δημοτικό τραγούδι...».
Η εκδήλωση έκλεισε με την κομπανία του Φώτη Καραβιώτη και του Γιάννη Λίτσιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass