CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 15:51

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες «Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο», «Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους», «Joker», «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», «Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων» και «Το Μαγικό Χαλί».

Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Παράσιτα», «Δόκτωρ Ύπνος», «Zombieland: Διπλή Βολή» και «Η Οικογένεια Άνταμς».

Παράσιτα και «Θέα»!

 

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

(Gisaengchung/ Parasite)

Δράμα-Έγχρωμο- Διάρκεια:132΄-Παραγωγή: Νότια Κορέα, 2019- Σκηνοθεσία και Σενάριο: Μπονγκ Τζουν-Χο - Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ-Χο, Γιανγκ Χίε-τζιν, Τζο Γέο-τζέονγκ -Κατάλληλη για άνω των 15 ετών.

Ο νεαρός Κι-γου (Τσόε Γου-σικ) πιάνει εργασία σε μια πλούσια οικογένεια. Μαζί με τους γονείς του και την αδερφή του ξεγελούν τους εργοδότες του και σύντομα όλοι δουλεύουν στο πολυτελές σπίτι και ονειρεύονται να ξεφύγουν από το υπόγειο που μένουν και τη φτώχεια. Τα ψέματα και οι μηχανορραφίες που σκαρφίζονται για να καταφέρουν να διεισδύσουν στο σπίτι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, όταν ένα μεγαλύτερο μυστικό αποκαλύπτεται και τους οδηγεί στα άκρα.

Ο Μπονγκ Τζουν-Χο κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών κινηματογραφώντας ένα ενδιαφέρον και αιχμηρό σχόλιο πάνω στις αγεφύρωτες κοινωνικές ανισότητες. Η οικογένεια του Κι-γου, οι Κιμ, επιλέγει ως μοναδική της έννοια το wi-fi των κινητών της και κατόπιν την εξαπάτηση των προνομιούχων Παρκ. Οι Παρκ ζούνε σε έναν κόσμο ευδαιμονίας, χωρίς καν να αντιλαμβάνονται τη δυστυχία που υπάρχει σε άλλα τμήματα της πόλης. Γι’ αυτούς οι φτωχοί είναι εξωγήινα όντα με απαίσια μυρωδιά, τα οποία κυκλοφορούν με τα ταπεινά μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν και δεν είναι ξιπασμένοι, αυτή η αναφορά στη μυρωδιά γίνεται η πηγή μιας συγκλονιστικής ανατροπής.

Τα σύμβολα και οι αλληγορικές διαστάσεις των ηρώων και της ζωής τους έχουν αναφορά στη βασική πηγή ζωής, τον ήλιο, ο οποίος εντοπίζεται στην επιφάνεια της γης. Απεικονίζοντας τους πλούσιους στην επιφάνεια να χαίρονται τις ζεστές του ακτίνες και τους φτωχούς σε υπόγεια και ημιυπόγεια, όπου υπερισχύει το σκοτάδι, ο Τζουν-Χο κάνει ισχυρότερη την αντίθεση και της δίνει πολιτική χροιά. Οι Κιμ ως κωμικοτραγικοί παλιάτσοι παλεύουν για μία θέση στον ήλιο και ο σκηνοθέτης τους αφήνει τα παράσιτά του να ανακαλύψουν μέχρι πού θα τους φτάσει η άνοδός τους στο φως. ****/5

 

* * *

ΔΟΚΤΩΡ ΥΠΝΟΣ

(Doctor Sleep)

Θρίλερ-Έγχρωμο- Διάρκεια: 151΄-Παραγωγή: Η.Π.Α., 2019- Σκηνοθεσία και Σενάριο: Μάικ Φλάναγκαν - Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Κάιλεχ Κάραν, Κλιφ Κέρτις-Κατάλληλη για άνω των 18 ετών.

Ο ενήλικας πλέον Ντάνι Τόρανς (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) πνίγει τις αναμνήσεις του τρομακτικού του παρελθόντος στο αλκοόλ. Η «λάμψη», το χάρισμά του να αισθάνεται πράγματα που άλλοι αγνοούν τον κάνει ευάλωτο. Μόνος του περιπλανιέται μέχρι την πόλη Φρέιζερ, όπου ξεκινά μια νέα ζωή. Τα χρόνια που περνά εκεί είναι ευεργετικά για τον ίδιο, ενώ επικοινωνεί τηλεπαθητικά με ένα μικρό κορίτσι που του μοιάζει, την Άμπρα (Κάιλεχ Κάραν). Η Άμπρα γίνεται στόχος μιας ομάδας ατόμων που ρουφούν τον ατμό που εκπέμπουν τα χαρισματικά άτομα, καθώς ξεψυχούν βιώνοντας πόνο. Με αρχηγό τους την Ρόουζ (Ρεμπέκα Φέργκιουσον) την κυνηγούν, φτάνοντας και στον Ντάνι που την προστατεύει.

Η συνέχεια της ταινίας «Η Λάμψη» (1980) του Στάνλεϊ Κούμπρικ ξεκινά αφηγούμενη την πορεία του Ντάνι από τη δεκαετία του 1980 και φτάνει μέχρι το σήμερα. Το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ «Doctor Sleep» (2013) δίνει λύση στα ερωτηματικά που άφησε η φυγή του μικρού Ντάνι και της μητέρας του από το ξενοδοχείο «Θέα». Ο Μάικ Φλάναγκαν τιμά με τη σκηνοθεσία τον Κούμπρικ και την ταινία που άφησε εποχή. Μόνο που τώρα η αναμονή για το μετά εκτοξεύεται, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «μυρίζει» τρόμο και θάνατο, και οι μεταφυσικές της προεκτάσεις αγκαλιάζονται από τη φωτογραφία. Το μουσικό χαλί των σκηνών ακούγεται πότε σαν χτύπος της καρδιάς του ξενοδοχείου και πότε σαν ήχος μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει κύτταρο στο σώμα σας που να μην φοβηθεί από την εικόνα και τους ήχους της ταινίας, που να μην του κοπεί η ανάσα από το αναπάντεχο. Μέρος του αναπάντεχου είναι και οι απόλυτα εναρμονισμένες με το γήινο και το μεταφυσικό ερμηνείες του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και της Ρεμπέκα Φέργκιουσον. Ο «Δόκτωρ Ύπνος» δεν «κοιμάται», αλλά ξυπνά όλες τις αισθήσεις κατά την προβολή του! ***½/5

* * *

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΑΜΣ

(The Addams Family)

(Μεταγλ./ Υποτιτλ.)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων-Έγχρωμη- Διάρκεια: 86΄-Παραγωγή: Η.ΠΑ., Καναδάς, 2019- Σκηνοθεσία: Κόνραντ Βέρνον, Γκρεγκ Τίρναν- Σενάριο: Ματ Λίμπερμαν- Δανείζουν τις φωνές τους οι: - Οσκαρ Άϊζακ, Σαρλίζ Θερόν, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Φιν Γούλφχαρντ, Νικ Κρολ, Μπέτι Μίντλερ, Αλισον Τζάνεϊ-Κατάλληλη για όλους.

Η Μορτίσια και ο Γκόμεζ, λάτρεις του μακάβριου, παντρεύονται με δόξα και τιμή, παρουσία των «φριχτών» συγγενών τους. Τα εκκεντρικά τους γούστα, όμως, ξεσηκώνουν τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής και έτσι καταφεύγουν σε ένα εγκαταλελειμμένο άσυλο του Νιού Τζέρσι. Δεκατρία χρόνια μετά, το ζευγάρι προστατεύει τα παιδιά του, τον Μπάγκσλεϊ και τη Γουένσντεϊ, από την κακία του κόσμου, αλλά η κόρη τους θέλει να δει τον κόσμο πέρα από τον στοιχειωμένο τους πύργο.

Τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και κινούμενα σχέδια ενέπνευσαν οι χαρακτήρες που δημιούργησε ο Τσαρλς Άνταμς το 1938. Οι ήρωες που ένωσαν την ύπαρξή τους με παιχνίδια αιχμηρών αντικειμένων και ύμνησαν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, έχουν λόγους να κοιτούν με στραβό μάτι το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη μορφή που έχουν πάρει μέσω της τεχνολογίας. Το σενάριο περιγράφει τα αλλόκοτα και εκκεντρικά τους γούστα και στηρίζεται στο να κάνει σαφές το μήνυμά του για την αποδοχή του ξένου προς εμάς. Ωστόσο, το έργο το έχουμε ξαναδεί και η επίπεδη και περιορισμένης φαντασίας πλοκή επαναλαμβάνει στοιχεία από προηγούμενες εμφανίσεις των ζωηρών Άνταμς. Στο σκηνοθετικό κομμάτι, το computer animation απέτυχε να δώσει ζωή στις φιγούρες του. Μοιάζουν, δηλαδή, περισσότερο με πρόχειρες επιλογές και όχι με αισθητική επιλογή της δημιουργικής ομάδας μιας από της μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής των Η.Π.Α.

Απογοητευτική ματιά σε μια θρυλική οικογένεια, η οποία πρόκειται να έχει και συνέχεια το 2021. Ίσως, σε δύο χρόνια από τώρα να επιστρέψει με καλύτερο αέρα! **/5

 

1ΤΡΙΑΝΤ 10 11 2019

Από τη

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου. Φιλόλογο, πτυχιούχο και Υπ. Διδάκτορα Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass