Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας: 40 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ, ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 22:14

Ένα από τα πιο σημαντικά «κύτταρα πολιτισμού», που διατηρεί με πάθος την ελληνική παράδοση εδώ και σαράντα χρόνια, το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, γιόρτασε χθες την επέτειο από την ίδρυσή του.


Η διαδρομή της ιστορίας του ξεκινά από το 1979 και μέχρι σήμερα, έχει διδάξει γενιές και γενιές, στην καταγραφή και στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών, τραγουδιών, ηθών και εθίμων, διατηρώντας αναλλοίωτο στον χρόνο τον πλούσιο θησαυρό της λαϊκής παράδοσης και των μοναδικών στοιχείων που τη χαρακτηρίζουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Λυκείου, στην αίθουσα «Ζήνα Πατέρα», στο πλαίσιο της οποίας ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές μίλησε για «Επιτόπιες εθνογραφικές καταγραφές και ζητήματα δημοσίευσης των δημοτικών τραγουδιών και διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών». Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στον τρόπο που η επιστημονική λαογραφία, η εθνολογία και η ανθρωπολογία προσέγγισαν το ζήτημα της επιτόπιας συλλογής υλικού με στόχο τη δημοσίευση και μελέτη των τραγουδιών αρχικώς και των χορών πολύ αργότερα. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Για τα τραγούδια το ενδιαφέρον αρχικώς (κατά τον 19ο αιώνα) αφορούσε στα κείμενά τους και πολύ λιγότερο στη μουσική.
Οι χοροί, παρότι η μελέτη τους επισημάνθηκε από τον Νικόλαο Πολίτη, ιδρυτή της Λαογραφίας, δεν αποτέλεσαν αυτοτελές αντικείμενο έρευνας παρά μετά τη δεκαετία του 1920 διεθνώς και στην Ελλάδα μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο ή και συστηματικότερα μετά τη δεκαετία του 1980 (από ανθρωπολογική άποψη κυρίως)». Αναφορά έκανε στη δράση των κυριότερων μορφών στη συλλογή / δημοσίευση, προβολή ασμάτων, αλλά και χορών, στον ελληνικό χώρο και στα ειδικά ιδρύματα, πρωτίστως στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που ιδρύθηκε από τον Ν. Πολίτη το 1918 και έκτοτε πραγματοποιεί ειδικές επιτόπιες έρευνες για τη συλλογή και μελέτη των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού.
Τέλος, για τον ρόλο του Λυκείου Ελληνίδων (ίδρυση 1911, Καλλιρρόη Παρρέν και επίγονοί της), δήλωσε πως: «Αναδεικνύεται ως κομβικός για τη διδασκαλία των ελληνικών χορών, τη διάδοση και προβολή τους στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και όσον αφορά στην επιτόπια έρευνα προς καταγραφή τους παραλλήλως με την καταγραφή εθίμων, δρωμένων κ.λπ., των οποίων το τραγούδι και ο χορός αποτελεί οργανικό μέρος».
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας, κ. Θέλμα Ζητωνούλη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το χθεσινό αφιέρωμα αποτελεί την πρώτη εκδήλωση εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 40 χρόνων του Λυκείου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες από εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων της Λάρισας, επίσης ζευγάρι χορευτών παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς (Καρσιλαμά, Συρτό και Μπάλο Κύθνου), με ανάλογες ενδυμασίες και ακολούθησε δεξίωση.
Παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καλομπάτσος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας, ο σκηνοθέτης κ. Κώστας Τσιάνος, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, ο πρώην βουλευτής κ. Κατσαρός κ.ά.                             

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass