Τα 97χρονα της «Ελευθερίας» στο Λαογραφικό Μουσείο

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2019 16:00

Ο Δήμος Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας, διοργανώνουν την έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία, 18ος-20ός αιώνας», η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο (Γ. Γουργιώτη πάροδος οδού Φαρσάλων).

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες και αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που χρονολογούνται από τον 18ο αι. έως τον 20ό αι. και προέρχονται από τους παλαιότερους ναούς της Λάρισας και κυρίως από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Επιπλέον, εκτίθενται αντικείμενα από τη συλλογή Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, που προέρχονται από ναούς της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στο διάστημα αυτό. Μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους διαφαίνεται η εξέλιξη στην εκκλησιαστική τέχνη, που στα χρόνια αυτά χαρακτηρίζεται έντονα από το λαϊκό στοιχείο. Πιο συγκεκριμένα, στις μεταβυζαντινές εκκλησίες, αν και συνεχίζεται ακόμη η βυζαντινή παράδοση, ωστόσο το λαϊκό στοιχείο σε συνδυασμό, σε κάποιες περιπτώσεις, με επιρροές από την ανατολική και κυρίως τη δυτική τέχνη, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η έκθεση κλείνει με ενότητα αφιερωμένη στη λαϊκή λατρεία, σε ήθη και έθιμα που αφορούν στον κύκλο της ζωής και το χριστιανικό εορτολόγιο. Μέσα από αντικείμενα με φυλακτικά και θρησκευτικά σύμβολα, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται με τρόπο σύγχρονο και πρωτότυπο, η σημασία και ο κεντρικός ρόλος που είχε η Εκκλησία στη ζωή της παραδοσιακής κοινότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1