Το λογοτεχνικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών της Λάρισας

ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΧΡΥΣΑ ΜΑΣΤΟΡΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΛΕΞΩΤΕΧΝΙΕΣ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2019 22:00

Ως ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα τόσο δικό της όσο και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας χαρακτηρίζει η εκπαιδευτικός και αρχισυντάκτριά του κ. Χρύσα Μαστοροδήμου το λογοτεχνικό περιοδικό «ΛεξΩτεχνίες».

Η κ. Μαστοροδήμου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας κ. Αργύρης Γιουρούκης μιλάνε σήμερα στην «Ε» για τις «ΛεξΩτεχνίες», με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού που θα γίνει σήμερα και ώρα 7 το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Η Χρύσα Μαστοροδήμου στη συνέντευξη μιλάει για το πώς επιλέγησαν τα κείμενα, για το τι περιέχει το πρώτο τεύχος του περιοδικού, ενώ καλεί τους λογοτέχνες της πόλης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια λέγοντας πως «αν γράφετε καλά, αντισυμβατικά, έχετε κάτι καινούριο να πείτε και νομίζετε ότι έχετε ταλέντο στη γραφή, είμαστε εδώ». Ο κ. Γιουρούκης με τη σειρά του μιλάει για την ταυτότητα του περιοδικού, τι προσδοκά από την έκδοση του περιοδικού, ενώ επισημαίνει ότι το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην πρόωρα χαμένη εκπαιδευτικό και ποιήτρια Γιώτα Φώτου.

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

*Κυρία Μαστοροδήμου, περιοδικό «ΛεξΩτεχνίες»: ένα όνειρό σας που γίνεται πραγματικότητα;

-Οι «ΛεξΩτεχνίες» δεν είναι μόνο όνειρο δικό μου, αλλά και όνειρο όλων των εκπαιδευτικών, που αγαπούν τη γραφή, όνειρο που γίνεται πράξη, χάρη στη φιλόξενη αγκαλιά του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας και την εργατικότητα του προέδρου μας, του Αργύρη Γιουρούκη, γραμματέα της ΕΛΜΕ και ποιητή. Ολη η συντακτική ομάδα, που πλαισίωσε αυτή την προσπάθεια, μοιράστηκε την ίδια φιλοδοξία για ένα έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό, μιας και η μυρωδιά του χαρτιού, με την οποία εμείς τουλάχιστον μεγαλώσαμε, δεν αναπληρώνεται από τα ηλεκτρονικά έντυπα.

*Πώς έγινε η επιλογή των κειμένων;

-Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα αναφορικά με το περιοδικό ήταν να συνταχθεί η συντακτική ομάδα. Ευτυχώς όμως τύχη αγαθή το έφερε έτσι ώστε να προκύψει μια πολύ καλή ομάδα και πραγματικά δεν θα γινόταν τίποτα, αν δεν υπήρχε η προσήλωση, η εργατικότητα και η αγάπη για τη λογοτεχνία από την πλευρά τους. Θεωρώ ότι όλα τα κείμενα που λάβαμε ήταν καλογραμμένα και αισθητικά σωστά, παρ’ όλα αυτά είμαστε στην άβολη θέση, λόγω του όγκου των κειμένων, αλλά και για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να κάνουμε κάποια επιλογή. Δυστυχώς δεν μπορούμε σε ένα τεύχος να φιλοξενήσουμε όλους τους λογοτέχνες της πόλης. Κάθε κείμενο επιλέγεται για να είμαστε δίκαιοι, όσο αυτό γίνεται, μετά από ψηφοφορία από την πενταμελή ομάδα, με κάθε ψήφο να έχει την ίδια βαρύτητα. Δηλαδή δεν πέρασαν κείμενα, που δεν είχαν τουλάχιστον τρεις ψήφους. Από εκεί και πέρα εννοείται ότι υπάρχει υποκειμενικότητα, ειδικά στον τομέα της ποίησης, που τον υπηρετώ πολλά χρόνια τώρα.

 

*Τι θα δούμε στο πρώτο τεύχος των «ΛεξΩτεχνιών»;

-Στο παρόν τεύχος θα δείτε πολλά κείμενα διαφορετικής τεχνοτροπίας, είναι λοιπόν ένα έντυπο πολυφωνικό, για να χρησιμοποιήσω μια φράση που χαρακτηρίζει τα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι. Προσπαθήσαμε να έχουμε κάποιους παλαιότερους λογοτέχνες, για να μην αποκλείσουμε κανέναν ωστόσο, είναι εμφανής η αγάπη μας για κάτι πιο μοντέρνο, μας αρέσουν οι πειραματισμοί και πράγματι κάποια κείμενα δεν πέρασαν ακριβώς για αυτό, ενώ ήταν καλογραμμένα ακολουθούσαν μια πεπατημένη οδό. Και θα ήθελα να πω στους αναγνώστες σας πως αν γράφετε καλά, αντισυμβατικά, έχετε κάτι καινούριο να πείτε και νομίζετε ότι έχετε ταλέντο στη γραφή, είμαστε εδώ. Φιλοδοξούμε λοιπόν να μείνει αυτό το έντυπο, να γίνει ένας χώρος που θα δημοσιευτούν κείμενα των επόμενων συγγραφέων.

 

*Κύριε Γιουρούκη, τι περιοδικό είναι οι «ΛεξΩτεχνίες»;

- Το περιοδικό είναι ένα πείραμα – μια δοκιμή και οι δοκιμές είναι βασικό συστατικό της εξέλιξης. Ελπίζουμε να είναι ένα ωραίο κι επιτυχημένο πείραμα, να αξίζει τον κόπο. Να αρέσει αισθητικά, να είναι μοντέρνο και δροσερό, ελκυστικό για το νεανικό κοινό της Λάρισας. Να μη ζηλεύει τίποτα από περιοδικά, που κυκλοφορούν κι έχουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Στις σελίδες του παρουσιάζονται Λαρισαίοι κυρίως συγγραφείς και ποιητές και αποτυπώνονται οι λογοτεχνικές αναζητήσεις των εκπαιδευτικών της περιοχής. Το τεύχος είναι αφιερωμένο στον ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη και στη Γιώτα Φώτου, συγγραφέα, εκπαιδευτικό, πρώην μέλος του ΔΣ του ΠΟΚΕΛ.

 

*Τι προσδοκάτε από την έκδοσή του;

- Τι επιδιώκουμε; Να αποτυπώνουμε κάθε χρόνο, τις λογοτεχνικές αναζητήσεις των εκπαιδευτικών της περιοχής μας, με ποιήματα, διηγήματα, άρθρα και εικαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα θα καταγράφουμε και τις δράσεις του Συλλόγου, τη χρονιά που πέρασε. Και είναι πολλές. Για παράδειγμα τη φετινή χρονιά, για το 2019, ήταν συνολικά 29 οι δράσεις μας.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟΚΕΛ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκδοσης του περιοδικού. Την πενταμελή Συντακτική Ομάδα και τους Ειδικούς Συνεργάτες, τον σχεδιαστή, Γιώργο Νικολαΐδη, όλους τους υποστηρικτές κι όσους συμμετέχουν στο περιοδικό, τη Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης και τη μαέστρο, Δήμητρα Τσερώνη και φυσικά την εφημερίδα «Ελευθερία» για τη διαχρονική στήριξή της στις δράσεις του ΠΟΚΕΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass