Οι αρχαιολογικοί χώροι γίνονται τουριστικοί προορισμοί

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2019 20:16

Ημερίδα ανάδειξης του εκτελούμενου αρχαιολογικού έργου του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, καθώς και των πρόσφατων μελετών ανάδειξης του Μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων του, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Διαχρονικό Μουσείο

Λάρισας. Στην ημερίδα δόθηκε το βήμα σε αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς φορείς και δημοσιογράφους να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι να οργανωθούν και να εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια στην εισήγησή της με θέμα «Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας» σημείωσε ότι «Το Διαχρονικό Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 4 χρόνια και από τότε προβάλλει τη Θεσσαλία ως σύνολο, συμβάλλοντας στην κατανόηση του παρελθόντος, όπως μας αποκαλύπτεται από μια σειρά αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Ειδικότερα, στην περιοχή της Λάρισας λειτουργούν σήμερα 10 αρχαιολογικοί χώροι όλων των περιόδων, καθώς και μεγάλος αριθμός εκκλησιαστικών μνημείων, που εκτείνονται από τον Όλυμπο ως τον Κίσσαβο και από τα παράλια μέχρι τις περιοχές Κραννώνα και Φαρσάλων, των οποίων τα ευρήματα προβάλλει το Διαχρονικό Μουσείο εντάσσοντάς τα μέσα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό το μουσείο διαδραματίζει ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ των χώρων αυτών και ολοκληρώνει την εμπειρία που προσφέρεται στον ίδιο τον χώρο. Η εμπειρία αυτή πρόκειται στο μέλλον να εμπλουτισθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σχεδιάζονται έργα ανάδειξης πολιτιστικών υποδομών μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ενώ υλοποιείται ήδη έργο στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Το σκεπτικό αυτό οδήγησε στην οργάνωση ειδικής ημερίδας στο Διαχρονικό Μουσείο, με σκοπό να παρουσιασθεί από ειδικούς ερευνητές τόσο το εκτελούμενο έργο όσο και ο σχεδιασμός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με όσα παρουσιάζονται στο μουσείο.
Παράλληλα, προσκεκλημένοι ομιλητές από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μέσων μαζικής επικοινωνίας επιχειρούν μία συζήτηση γύρω από τους τρόπους ανάδειξης των πολιτιστικών υποδομών σε τουριστικούς προορισμούς». O αρχιτέκτονας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Δημήτριος Καραγκούνης αναφέρθηκε στο «έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας» σημειώνοντας ότι «Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελλαδικού χώρου. Τα τελευταία τριάντα χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διεξάγει έναν τιτάνιο αγώνα για τη διάσωση και την ανάδειξη του μνημείου. Οι μεγάλες απαλλοτριώσεις, οι κατεδαφίσεις πολυώροφων κτισμάτων, η κατάργηση οδών, οι πεζοδρομήσεις σε συνδυασμό με τις ανασκαφικές εργασίες, τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών μελών και την αποκατάσταση των ευπαθών τμημάτων του μνημείου, έχουν φέρει αποτελέσματα». Η παρουσίαση του κ. Καραγκούνη πλαισιωνόταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ παρουσιάστηκαν οι εργασίες, καθώς και οι μελέτες κυρίως συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στα τελευταία τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το σύνολο των εργασιών παρουσιάστηκε εν συντομία με αναφορά στις κυριότερες εξ αυτών με παράθεση πλούσιου αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης. Εν συνεχεία ο αρχιτέκτονας Αντώνης Μόρας παρουσίασε την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία με σκοπό τη δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου έκθεσης σε συνέχεια με τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο εσωτερικό του μουσείου.
Κεντρικός άξονας αυτής της ιδιόμορφης μουσειογραφικής, μουσειολογικής και μελέτης ανάπλασης τοπίου είναι η έμφαση στη διαχρονικότητα των εκθεμάτων μέσα από τις ενότητες οι οποίες στηρίζονται στην αφήγηση του μύθου για τη γέννηση του θεσσαλικού αλόγου, το οποίο (κατά τον μύθο) ξεπήδησε από βράχο τον οποίο έσπασε ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του. Οι ενότητες είναι: Εκθέματα σχετικά με το νερό, ψηφιδωτά μεγάλης κλίμακας, η καλύβα, το δάσος των κιόνων και το διαχρονικό νεκροταφείο.
Συμπληρωματικά στη μελέτη υπάρχουν και χώροι θέασης, «οι μάρτυρες» ένα σκάμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά. Τέλος, παρουσιάστηκε ένα πλάνο ευρύτερης διασύνδεσης του μουσείου με τη γειτονική περιοχή αλλά και προοπτικές ένταξης ψηφιακών τεχνολογιών στην ανάδειξη των εκθεμάτων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Στην ημερίδα ακόμα εισηγήσεις έκαναν η αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Αρχοντούλα Αναστασιάδου, ο αρχιτέκτων λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Σαμαράς, η αρχιτέκτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Μαρία Δαφούλα, ενώ πραγματοποιήθηκε και στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η διαχρονική επίδραση των μουσείων και πολιτιστικών μνημείων στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος ενός προορισμού».
Στο τέλος προβλήθηκε η ταινία «Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των αιώνων» της Κλεώνης Φλέσσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass