CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2019 16:45

Μυστήριο στην Αρεντέλα!

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες «Ο Ιρλανδός», «Φαντασία», «Οι Σκιές του Μπρούκλιν», «Ψυχρά και Ανάποδα II». «Last Christmas» και «Η Οικογένεια Άνταμς». Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Στα Μαχαίρια», «Δίκτυο Κατασκόπων» και «21 Γέφυρες».

ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

(Knives Out)

Μυστηρίου- Διάρκεια: 130΄-Παραγωγή: Η.Π.Α., 2019- Σενάριο και Σκηνοθεσία: Ράιαν Τζόνσον- Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας, Τζέιμι Λι Κέρτις , Κρίστοφερ Πλάμερ-Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

Ο πλούσιος συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου Χάρλαν Θρόμπι (Κρίστοφερ Πλάμερ) βρίσκεται νεκρός ανήμερα των γενεθλίων του. Οι συγγενείς του πείθονται πως είναι αυτοκτονία, ενώ καταφθάνει ο ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ (Ντάνιελ Γκρεγκ). Ο Μπλανκ τούς ενημερώνει ότι κάποιος τον προσέλαβε ανώνυμα για να διαλευκάνει τον φόνο και ξεκινά τις ανακρίσεις.

Η Αγκάθα Κρίστι βρίσκει έναν αντάξιο κινηματογραφικό συνάδελφο στο πρόσωπο του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ράιαν Τζόνσον. Το πρωτότυπο σενάριό του μελετά την εξιχνίαση του θανάτου της κεφαλής των Θρόμπι. Το μυστήριο είναι δαιδαλώδες και εθιστικό. Όχι, ο μπάτλερ δεν το έκανε αυτή τη φορά, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει μπάτλερ στο επιβλητικό σπίτι του θύματος. Στην πλοκή τα πάντα είναι πιθανά και το παιχνίδι του Τζόνσον με τους θεατές κρατά αμείωτο το σασπένς.

Στα χέρια του ντετέκτιβ Μπλανκ πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο οι συγγενείς για ανάκριση. Καθισμένοι σε καρέκλα που μοιάζει ηλεκτρική και έχοντας πίσω τους έναν στεφάνι από μαχαίρια, εξαπολύουν τα «μαχαίρια» τους. Ο Μπλανκ μαθαίνει αυτά που εκείνοι θέλουν να μάθει, ενώ ο θεατής μέσω αναδρομών στο παρελθόν γίνεται γνώστης πραγμάτων που ο δαιμόνιος ντετέκτιβ δεν υποψιάζεται. Έτσι ο Τζόνσον ξεκινά ένα παιχνίδι στο οποίο το κοινό θα χάσει, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να μαντέψει την αλήθεια. Και εδώ ο δημιουργός κερδίζει ολόκληρη την παρτίδα. Στήνει τους χαρακτήρες με έμφαση σε ό,τι τους καθιστά ενόχους και παράλληλα σπέρνει την αμφιβολία.

Το αναπάντεχο λειτουργεί καλύτερα στο Βικτωριανής εποχής σπίτι των Θρόμπι. Η εξεζητημένη διακόσμηση εντυπωσιάζει και τα σκηνοθετικά σχέδια του Τζόνσον υπηρετούνται όμορφα στην πλούσια οικία. Ακόμα και η τοποθεσία της μακριά από αδιάκριτα βλέμματα χρησιμοποιείται ως χώρος που αναβλύζει μυστικά και ανομολόγητες πράξεις.

Από το all star καστ ξεχωρίζουν ο Πλάμερ για τη στιβαρή ερμηνεία του και ο Κρεγκ, ο οποίος είναι ισοπεδωτικός ως Μπλανκ. Έχει μια βαριά αμερικανική προφορά, σε αναλογία με την έντονη προφορά των αγγλικών του Βέλγου Ηρακλή Πουαρό. Επίσης, μοιάζουν στην αυτοπεποίθηση, στο κοφτερό μυαλό και στην αετίσια ματιά που πιάνει κάθε ύποπτη κίνηση.

Μετά τον Πουαρό έρχεται ο Μπλανκ. Η Αγκάθα Κρίστι συναντά τον Ράιαν Τζόνσον και ο τελευταίος την ξεπερνά! *****/5

-----------------

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

(Spider in the Web)

Κατασκοπικό Θρίλερ-Έγχρωμο- Διάρκεια: 113΄-Παραγωγή: Ισραήλ, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, 2019- Σκηνοθεσία: Έραν Ρίκλις- Σενάριο: Γκίντον Μάρον, Εμανουέλ Νακάς- Πρωταγωνιστούν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μόνικα Μπελούτσι, Ιτάι Τιράν-Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.

Ο Αβραάμ (Μπεν Κίνγκσλεϊ), πράκτορας της Μοσάντ, πέφτει σε δυσμένεια. Οι επικεφαλής, όμως, της οργάνωσης του δίνουν μια τελευταία ευκαιρία, αναθέτοντάς του να ξεσκεπάσει μια εταιρεία που συνεργάζεται με τους Σύριους, παρέχοντάς τους χημικά όπλα. Ο νέος πράκτορας της Μοσάντ, Ντάνιελ, (Ιτάι Τιράν) γιος αγαπημένου συνεργάτη του Αβραάμ, αναλαμβάνει να τον επιτηρεί με στόχο την εκπλήρωση της αποστολής, ενώ η αινιγματική Άντζελα (Μόνικα Μπελούτσι) ξυπνά συναισθήματα.

Η πλοκή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Σίγουρα αυτό που περιγράφει είναι η καθημερινότητα των μυστικών πρακτόρων. Θα ήθελα πραγματικά να μάθω τη γνώμη που σχηματίζουν, όταν βλέπουν ένα κατασκοπικό θρίλερ, γιατί αυτό το «Δίκτυο Κατασκόπων» εξαντλεί κάθε ψύχραιμο παρατηρητή. Μέχρι να συντονιστούν οι πληροφορίες του σεναρίου έχουμε φτάσει στη μέση της πλοκής, όπου και εκεί το μπέρδεμα συνεχίζεται. Αν και ο χαλαρός ρυθμός της θα έδινε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την υπόθεση, όλα τείνουν σε μια ανακατωσούρα.

Έξω από την ανακατωσούρα μένει η σχέση του Αβραάμ με τον Ντάνιελ. Όποτε βλέπουμε τον Μπεν Κίνγκσλεϊ δεν γίνεται να μην θυμηθούμε ότι κάποτε υποδύθηκε εξαιρετικά τον Γκάντι. Η καθαρότητα των συναισθημάτων χαρακτηρίζει πάντα τις ερμηνείες του. Ο Αβραάμ έχει μόνο ανθρώπινη διάσταση. Οι πλευρές του πράκτορα γίνονται για μας ανώφελες, ενώ η προσέγγισή του στον Ντάνιελ εκφράζει την αγάπη τους προς αυτόν, σαν την αγάπη που ενώνει έναν πατέρα με τον γιο του. Αν έχετε εμπιστοσύνη στον Κίνγκσλεϊ, προχωρήστε άφοβα! **/5

-----------------

ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ II

(Frozen II) (Μεταγλωττισμένο)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων-Έγχρωμη- Διάρκεια: 103΄-Παραγωγή: Η.Π.Α, 2019- Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι- Σενάριο: Άλισον Σρέντερ- Δανείζουν τις φωνές τους οι: Σία Κοσκινά, Βάσια Ζαχαροπούλου, Πάνος Μουζουράκης, Τάμτα, Φοίβος Ριμένας -Κατάλληλο για άνω όλους.

Το βασίλειο της Αρεντέλας κινδυνεύει και η βασίλισσα Έλσα πρέπει να το σώσει και να μάθει από πού προέρχονται οι μαγικές τις δυνάμεις. Μια φωνή την καλεί και την οδηγεί στο Μαγεμένο Δάσος, όπου συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία της φύσης. Εκεί θα ανακαλύψει την αλήθεια. Μαζί με την αδερφή της Άννα, τον Κριστόφ, τον πανέξυπνο τάρανδο Σβεν και τον γλυκό χιονάνθρωπο Όλαφ ξεκινούν για τη δεύτερη περιπέτειά τους.

Ό,τι και να ειπωθεί για το «Ψυχρά και Ανάποδα II» είναι λίγο! Ανεπανάληπτες εικόνες και χρώματα αγγίζουν την καρδιά όλων. Θα είμαι ειλικρινής. Τα παιδιά θα θέλουν να το ξαναδούν, να πάρουν και το DVD, όταν βγει, να ντυθούν Έλσα και Άννα, αλλά στους μεγάλους θα αρέσει λίγο περισσότερο. Θα εκπλαγούν, γιατί είναι αριστουργηματικότερο από το πρώτο. Θα νιώσουν να συγκινούνται, όταν οι αδερφούλες τραγουδούν πως οι μικροί θεατές της ταινίας του 2013 μεγάλωσαν, όπως και αυτές, θα κλάψουν με αυτόν τον αγαπησιάρικο, καλόκαρδο και ζωηρό Όλαφ.

Η ιστορία είναι παράδειγμα ευρηματικότητας και σκέψης για το παρελθόν των ηρωίδων. Το back story τους στέκεται σωστά στο σενάριο και δεν πέφτει σαν ακατανόητο κουβάρι πληροφοριών. Όσο για την εικόνα, τα πάντα είναι μαγεία. Αν πω πως όλη η ταινία είναι καλοφτιαγμένη θα την αδικήσω, γιατί στην πραγματικότητα έχει εκπληρώσει κάθε παιδικό όνειρο, έχει μπει σε κάθε παιδικό μυαλουδάκι που αγωνιούσε να δει τη συνέχεια και φανταζόταν πώς θα είναι. Είναι η τοπ ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς! *****/5

 

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,

φιλόλογο, πτυχιούχο και υπ. διδάκτορα Τμήματος Κινηματογράφου

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass