Το θέατρο είναι στην κουλτούρα των Λαρισαίων

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΜΠΟΥΚΑΣ-ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΟ ΔΩΛ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2020 21:33

Το ΘΕΑΜΑ επανέρχεται στο ΔΩΛ με δύο παραστάσεις που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τον μονόλογο «Ο κύριος Ρεμ» του Κώστα Λάκη και την ανατρεπτική κωμωδία «Προεδρική Σουίτα», η οποία ανεβαίνει με διπλή λαρισαϊκή πρωτιά, αφού ο Λαρισαίος Μιχάλης Ταμπούκας είναι ο συγγραφέας του έργου όπως και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης που παρουσιάζεται σε πρεμιέρα.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 15 και 16 Ιανουαρίου.

«Το θέατρο είναι στην κουλτούρα των Λαρισαίων» επισημαίνει ο Μιχάλης Ταμπούκας στη συνάντησή μας για το ΘΕΑΜΑ και τις παραστάσεις του, που καλύπτουν ένα πολυσχιδές ρεπερτόριο απαιτήσεων σε όλα τα είδη του θεάτρου με εξαιρετική γνώση, συνέπεια και ήθος μέσα από συνεχή δουλειά. Σημείο αναφοράς αποτελεί η τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου που μετέφρασε και σκηνοθέτησε ο δημιουργός του ΘΕΑΜΑ Βασίλης Οικονόμου κάνοντας διεθνή αίσθηση ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Σε μία συζήτηση άμεση και ουσιαστική, η συνάντηση με τον Μιχάλη Ταμπούκα εκφράζει ό,τι και η μοναδική επικοινωνία του καθενός με τον άλλον, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην απόλαυση του θεάτρου.

 

 Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

 

*«Προεδρική Σουίτα» λοιπόν από το ΘΕΑΜΑ με πρεμιέρα στη Λάρισα, την ιδιαίτερη πατρίδα σας. Πώς αισθάνεστε που θα παρουσιάσετε ένα έργο που είστε ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός στη Λάρισα;

- Οπως κάθε φορά που παίζουμε στη Λάρισα, νιώθω πολλή χαρά και για το ότι βλέπω δικούς μου ανθρώπους μαζί με όλους τους φίλους του ΘΕΑΜΑ που παρακολουθούν τις παραστάσεις μας.

 

*Θεατρούπολη αν μη τι άλλο η Λάρισα...

-Το θέατρο είναι στην κουλτούρα των Λαρισαίων. Καταρχάς το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί μία σταθερή αξία, έναν πυρήνα με μεγάλη παρακαταθήκη που προσφέρει συνεχώς πολλά. Βέβαια στην Αθήνα ζω στην ουσία από το 1991 και από τότε κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει παραστάσεις στη Λάρισα, αλλά αν μη τι άλλο είναι πολύ σημαντικό το ότι εδώ και χρόνια έχουν δημιουργηθεί και άλλα θέατρα που προσφέρουν όλο και περισσότερες παραστάσεις.

 

* Οι παραστάσεις του ΘΕΑΜΑ «στηρίχθηκαν» στη Λάρισα;

-Πάρα πολύ. Και ευχαριστούμε θερμά τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα για την πολύτιμη στήριξη στο έργο μας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ήθος, παιδεία και ευγένεια, ο οποίος παρακολουθεί την πολιτιστική κίνηση και βρίσκεται ουσιαστικά παρών σε ό,τι γίνεται.

 

*Το ΘΕΑΜΑ αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό συμπεριληπτικό θέατρο στην Ελλάδα με ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του μαζί με μη ανάπηρους, το οποίο ίδρυσε ο Βασίλης Οικονόμου. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις ένα τέτοιο θέατρο;

-Δεν το συζητώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και στην ουσία το ΘΕΑΜΑ είναι κυριολεκτικά ένας τεράστιος προσωπικός άθλος του Βασίλη Οικονόμου που ξεκίνησε από το καλλιτεχνικό του όραμα και εξελίχθηκε με συνεχή μόχθο σε κάθε επίπεδο.

 

*Ο πρωταγωνιστής του έργου σου, Σταύρος Ζαφείρης, είναι και εξαιρετικός χορευτής. Από την εμπειρία σου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τι θα έλεγες πως καθορίζει τον καλό ηθοποιό;

-Το ταλέντο και ο επαγγελματισμός. Δηλαδή η δουλειά.

 

*«Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι και το «Ιάκωβος ή Υποταγή» του Ευγένιου Ιονέσκο στις εξαιρετικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου έχουν προβληθεί στο Κανάλι της Βουλής και σε τοπικό κανάλι με υποτίτλους για κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές. Υπάρχει ανταπόκριση στην τηλεθέαση όπως και στο θέατρο;

-Στο ΘΕΑΜΑ, σε σημαντικό βαθμό που συνέβαλε και στη θεατρική προσέλευση. Υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν σε παραστάσεις μας αφού μας είδαν στην τηλεόραση.

 

*Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο το να σκηνοθετείς ένα έργο που έγραψες και να παίζεις σε αυτό;

-Κάθε έργο έχει τις δικές του ευκολίες ή δυσκολίες και το θέμα είναι πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντιμετώπισα το έργο όπως κάθε έργο. Η σχέση μου με τη συγγραφή του τελείωσε με το που το έγραψα. Από εκεί και πέρα, ήταν ένα θεατρικό κείμενο που έπρεπε να το ανακαλύψω στη σκηνική πράξη. Και θα συνεχίζω να το ψάχνω για καιρό ακόμα ως ηθοποιός μαζί με τους συναδέλφους που παίζουμε στο έργο γιατί η παράσταση δεν σταματά στην πρεμιέρα της. Από εκεί ξεκινά. Στη συνέχεια, είναι ένα ζωντανό σώμα που διαρκώς εξελίσσεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass