CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2020 16:38

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες «Μικρές Κυρίες», «Αρπακτικά Πτηνά: Και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν», «Χαλβάη 5-0», «1917», «Ευτυχία», «Ντούλιτλ», «Πρόβατα Εναντίον Λύκων 2», «Μετά-Μορφωμένοι πράκτορες», «Ψυχρά και Ανάποδα II», ενώ επέστρεψαν τα οσκαρικά «Παράσιτα». Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Gretel & Hansel», «Ciao Italia» και «Οι Σκανταλιάρηδες».

Ciao Γκρέτελ και Χάνσελ!

 

ΓΚΡΕΤΕΛ ΚΑΙ ΧΑΝΣΕΛ

(Gretel & Hansel)

Τρόμου- Διάρκεια: 87΄-Παραγωγή: Καναδάς, Ιρλανδία, Η.Π.Α., Νότιος Αφρική, 2020- Σκηνοθεσία: Οζ Πέρκινς- Σενάριο: Ρομπ Χέις–Πρωταγωνιστούν: Σοφία Λίλις, Σαμ Λίκεϊ, Άλις Κριτζ, Τζέσικα Ντε Γκόου, Τσαρλς Μπαμπαλόλα–Κατάλληλη για άνω των 15 ετών.

Στο χωριό της Γκρέτελ (Σοφία Λίλις) και του μικρότερου αδερφού της Χάνσελ (Σαμ Λίκεϊ) επικρατεί φτώχεια και πείνα. Η μητέρα τους, αδυνατώντας να τους φροντίσει, τους διώχνει μακριά με φοβέρες και απειλές. Τα αδέρφια καταφεύγουν στο δάσος και, ακολουθώντας τις συμβουλές και το χάρτη ενός κυνηγού, αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένα, όμως, ξεστράτισμα τους βγάζει σε ένα απόκοσμο σπίτι. Δεν θα αργήσουν να καταλάβουν πως η γυναίκα που το κατοικεί είναι μια πανούργα μάγισσα.

Οι παραμυθάδες του 19ου αιώνα αδερφοί Γκριμ, ανάμεσα στις τόσες ιστορίες που άφησαν ως παρακαταθήκη, είναι γνωστοί και για την αφήγηση της περιπέτειας της Γκρέτελ και του Χάνσελ. Εμείς γνωρίζουμε ότι τα δύο αδερφάκια, που τα άφησαν οι γονείς τους στο δάσος, βρέθηκαν σε ένα σπίτι καμωμένο με κάθε λογιών γλυκά και ζαχαρωτά και εκεί ταλαιπωρήθηκαν στα χέρια μιας μάγισσας. Αυτά περιγράφει η πιο εξευγενισμένη εκδοχή του παραμυθιού, γιατί η αυθεντική των Γκριμ είναι αρκετά τρομακτική.

Η τρομακτική της πλευρά γίνεται η πυξίδα του σκηνοθέτη Οζ Πέρκινς και του σεναριογράφου Ρομπ Χέις, ενώ το σκοτεινό στοιχείο της ταινίας θυμίζει την κινηματογραφική μεταφορά ενός άλλου παραμυθιού των Γκριμ, της Κοκκινοσκουφίτσας στο «Red Riding Hood», (Η Κοκκινοσκουφίτσα, 2011) της Κάθριν Χάρντγουικ. Τα εξωτερικά πλάνα, η φωτογραφία, τα εφέ και το οπτικό στιλ είναι ο καμβάς του παραμυθιού, που ντύνεται με την ηλεκτρονική μουσική του Robin Coudert και προκαλεί ανατριχίλες. Καθώς το όνειρο και η πραγματικότητα μπλέκονται, η μουσική, προερχόμενη από τα έγκατα του δάσους και της μαγεμένης γης, γεννάει ήχους που τρίζουν και επηρεάζουν το θεατή. Αδύναμο στοιχείο της δυνατής ταινίας είναι η αργή κίνηση της πλοκής. Η προσοχή του θεατή αποσπάται έως και το τελευταίο της μέρος, όπου τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται. Κινηθείτε, λοιπόν, κι εσείς στο μαγικό κόσμο της Γκρέτελ και του Χάνσελ, αλλά ρίξτε και κανένα ψίχουλο στον δρόμο για να μη χαθείτε! **½/5

 

CIAO ITALIA

Κωμωδία- Διάρκεια: 95΄-Παραγωγή: Ελλάδα, 2020- Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου- Σενάριο: Μπάμπης Σπανός–Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Νίνα Έππα, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φιτσαντωνάκη, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Στίλβη Ψιλοπούλου –Κατάλληλη για άνω των 15 ετών.

KINHMATOGRAFOS2

Πέντε νεαρές και άνεργες φιλενάδες, η Εύα (Νίνα Έππα), η Δήμητρα (Κυριακή Υψηλάντη), η Νόνη (Εβίτα Φιτσαντωνάκη), η Έλλη (Κατερίνα Χριστοδουλίδου) και η Μία (Στίλβη Ψιλοπούλου), σκέφτονται ως μοναδική λύση των προβλημάτων τους τη ληστεία τη γειτονικής τράπεζας. Εγκέφαλος του σχεδίου αποδεικνύεται η γηραιά σπιτονοικοκυρά τους Λαοκρατία (Τιτίκα Σαριγκούλη), στην οποία χρωστούν και έξι ενοίκια. Ωστόσο, τις κινήσεις της Λαοκρατίας παρακολουθεί ο συνταξιούχος χωροφύλακας Χρυσοβαλάντης (Ηλίας Λογοθέτης), αναζητώντας τρόπο για να αποδείξει ότι κάτι σκαρώνει.

Με μια φευγαλέα ματιά ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι η ταινία πραγματοποιήθηκε με μια ελάχιστη δαπάνη χρημάτων. Το γεγονός δεν την ωφέλησε, αν και υπάρχουν κινηματογραφικά αριστουργήματα χαμηλού προϋπολογισμού. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε μια καλύτερη τύχη. Ξεκινώντας, όμως, από την πρώτη κιόλας σκηνή λέμε με σιγουριά πως το σενάριο, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η επιλογή των πρωταγωνιστριών πήρανε ένα λάθος δρόμο.

Το σενάριο πατάει επάνω σε ένα διχαστικό κλίμα, το οποίο, δυστυχώς, παρατηρείται και σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Οι χαρακτήρες φέρουν γνωστές και βαρετές ταμπέλες χωρίς να προκαλούν το γέλιο, αλλά μια έκπληξη για το πόσο πρόχειρα στήθηκε η πλοκή. Παράλληλα με το μεγάλο κόλπο της ληστείας, πλαστογράφοι, ανεκπλήρωτα ειδύλλια και συνωμοσίες αποτελούν ένα γαϊτανάκι παραλογισμού και εξωφρενικής ανοησίας. Στο σκηνοθετικό κομμάτι, σκηνές είναι γυρισμένες στο πόδι, ενώ είναι εμφανείς οι διαφορές τους σε σύγκριση με άλλες που κινηματογραφήθηκαν με πιο σύγχρονα μέσα. Η πεντάδα των κοριτσιών είναι άπειρη υποκριτικά και γκεστ παρουσίες, μετά την εμφάνισή τους στην ταινία «Χαλβάη 5-0», λένε «Ciao Italia». Την κατάσταση επιχειρούν να βελτιώσουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, αλλά η παραγωγή έχει να καυχιέται μόνο για τις αδυναμίες της.

Το «Ciao Italia» μας οδηγεί στο σημείο να ισχυριστούμε (εκεί φτάσαμε!) πως το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάρκου Σεφερλή στο «Χαλβάη 5-0» έχει ορισμένα καλύτερα στοιχεία από την καινούργια αυτή ταινία. Τα πράγματα φαίνονται άσχημα για την ελληνική κινηματογραφική κωμωδία. Ας ελπίσουμε να ανακάμψει και να μην της πούμε «Ciao»! 0/5

 

 

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,

Φιλόλογο, διδάκτορα Κινηματογράφου

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass