CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2020 15:15

Ο Παζολίνι, τα ’80s και ο Αμαζόνιος!

Περιπέτειες, κωμωδίες, ιστορικά δράματα και πρεμιέρες έρχονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Μένουμε σπίτι, λοιπόν, και τις παρακολουθούμε στη μικρή οθόνη!

 

ΔΥΟ ΑΣΠΟΝΔΕΣ ΦΙΛΕΣ

(Outrageous Fortune)

(ALPHA, Κυριακή 12/4, 01:40)

Κωμωδία-Έγχρωμη-Διάρκεια: 99' – Παραγωγή: Η.Π.Α., 1987- Σκηνοθεσία: Άρθουρ Χίλερ- Σενάριο: Λέσλι Ντίξον - Πρωταγωνιστούν: Σέλλι Λονγκ, Μπέτι Μίντλερ, Πίτερ Κογιότ- Κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.

Οι Λόρεν (Σέλλι Λονγκ) και Σάντι (Μπέτι Μίντλερ) συναντιούνται σε ένα σεμινάριο υποκριτικής και μεταξύ τους δημιουργείται μια μεγάλη αντιπάθεια. Όταν διαπιστώνουν πως είχαν τον ίδιο εραστή, τον αναζητούν, μπλέκοντας χωρίς να το γνωρίζουν σε μια ιστορία κατασκόπων.

Θεές της κωμωδίας οι δύο πρωταγωνίστριες είναι απολαυστικές και η απεγνωσμένη έρευνα για τον αγαπημένο τους μια ευκαιρία να μιλήσουν με ξεκαρδιστικές προφορές, να μασκαρευτούν και να χρησιμοποιήσουν κάθε κόλπο για να πετύχουν τον στόχο τους και να επιβιώσουν αυτής της περιπέτειας. Η ταινία είναι γρήγορη. Η σκηνοθεσία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον σκηνικό χώρο, με την πλειονότητα των πλάνων να είναι εξωτερικά. Ο σκηνοθέτης Άρθουρ Χίλερ μας έχει δώσει μεταξύ άλλων και τις κωμωδίες «Silver Streak» (1976) και «See No Evil, Hear No Evil» (1989) με τους ανεπανάληπτους Τζιν Γουάιλντερ και Ρίτσαρντ Πράιορ.

Οι«Άσπονδες Φίλες» είναι μια ταινία από τη λατρεμένη δεκαετία του 1980, η οποία πρόσφερε στην Μπέτι Μίντλερ μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Μην τη χάσετε! ***/5

 

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΧΑΡΙ

(Sudden Impact)

(Star, Κυριακή 12/4, 02:00)

Αστυνομική- Έγχρωμη- Διάρκεια: 117'- Παραγωγή: Η.Π.Α., 1983- Σκηνοθεσία και Σενάριο: Κλιντ Ίστγουντ- Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Σάντρα Λόκε, Πατ Χίγκλ-Κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.

Ο ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο Χάρι Κάλαχαν (Κλιντ Ίστγουντ) τίθεται σε αναγκαστική άδεια, εξαιτίας των ανορθόδοξων αστυνομικών πρακτικών του. Δεν υπάρχει όμως ξεκούραση για τον Κάλαχαν, καθώς η άδεια είναι μια αφορμή για να ακολουθήσει τα ίχνη ενός κατά συρροή δολοφόνου.

Στην τέταρτη ταινία για τον σκληρό Κάλαχαν και την πρώτη της σειράς που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος Κλιντ Ίστγουντ, ο σκληροτράχηλος εκπρόσωπος του νόμου επιστρέφει πιο αποφασισμένος από ποτέ. Οργισμένος με το έγκλημα και την ατιμωρησία του, ψάχνει τον δολοφόνο και τα κίνητρά του. Ο κώδικας ηθικής του Κάλαχαν είναι αυστηρός και ανελέητος, αλλά η έννοια της τιμωρίας παίρνει διαφορετικές διαστάσεις στην ταινία.

Πιστολίδι, κυνηγητό και ένταση είναι βούτυρο στο ψωμί του Κάλαχαν και η φράση του «Go ahead, make my day» (« Εμπρός, φτιάξε μου τη μέρα»), όταν απειλεί με το πιστόλι του παρανόμους, έχει γράψει τη δική της κινηματογραφική ιστορία. Ο Ίστγουντ τον ενσαρκώνει με ψυχραιμία και ψυχρότητα, ακόμα και όταν απέναντί του βρίσκεται ένας ψυχοπαθής εγκληματίας. Ο πολύ σκληρός ντετέκτιβ φέρνει εις πέρας μια ασφαλή μεταμεσονύκτια προβολή! ***/5

 

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

(Πρεμιέρα)

(El Abrazo de la Serpiente/ Embrace of the Serpent)

(ΕΡΤ2, Τετάρτη 15/4, 23:15)

Δραματική Περιπέτεια-Ασπρόμαυρη/Έγχρωμη-Διάρκεια: 125΄-Παραγωγή: Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή- Σκηνοθεσία: Σίρο Γκέρα- Σενάριο: Σίρο Γκέρα, Ζακ Τουλμόν Βιντάλ-Πρωταγωνιστούν: Γιαν Μπιζοβέ, Νίλμπιο Τόρες,Μπριόν Ντέιβις, Αντόνιο Μπολιβάρ - Κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.

Ο Γερμανός εξευρευνητής και εθνογράφος Θίοντορ φονΜάρτιους (Γιαν Μπιζοβέ) ταξιδεύει το 1909 στον Αμαζόνιο με οδηγό τον σαμανό Καραματάκε (Νίμπλιο Τόρες), τον τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Τριάντα ένα χρόνια μετά ο Αμερικανός βοτανολόγος Έβανς (Μπρίον Ντέιβις), προσπαθώντας να ολοκληρώσει την αποστολή του Θίοντορ, θα ζητήσει τη βοήθεια του ηλικιωμένου Καραματάκε (Αντόνιο Μπολιβάρ),

Το σενάριο της ταινίας συνδέει ως ένα βαθμό τις μαρτυρίες δύο υπαρκτών προσώπων, δύο εξερευνητών, του Γερμανού Θίοντορ Κοχ-Γκρίνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες. Γυρισμένη σε μέρη του Αμαζονίου, η ταινία εξετάζει την εξαφάνιση των ιθαγενών φυλών της περιοχής, την καταστροφή του πολιτισμού τους και τη δυτικοποίηση των μελών τους εις βάρος της παράδοσης. Η κακή επιρροή των «πολιτισμένων» λαών προκαλεί τη δυσπιστία του Καραματάκε, ο οποίος το 1909 αγωνίζεται να σώσει τα πολιτισμικά του κεκτημένα και το 1940 να τα ξαναθυμηθεί. Επιθυμεί να μυήσει τους ξένους στη ζωή του Αμαζονίου, έτσι ώστε να την κατανοήσουν και να τη σεβαστούν. Η μαγευτική ασπρόμαυρη φωτογραφία της υποψήφιας για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, η λιτή σκηνοθεσία και οι ερμηνείες είναι τα κλειδιά μιας αναδρομής σε ένα δύσκολο, γεμάτο εκπλήξεις και μαθήματα παρελθόν. *****/5

ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

(Il Vangelo secondo Matteo/The Gospel According to St. Matthew)

(ΒΟΥΛΗ, Παρασκευή 17/4, 23:00)

Βιογραφικό, Ιστορικό Δράμα-Ασπρόμαυρο-Διάρκεια: 137΄-Παραγωγή: Ιταλία, Γαλλία, 1964- Σκηνοθεσία και Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι-Πρωταγωνιστούν:Ενρίκουε Ιραζόκουι, Μαργκερίτα Καρούζο, Νινέτο Νταβόλι, Σουζάνα Παζολίνι- Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών.

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι αφηγείται τη ζωή του Ιησού Χριστού (Ενρίκουε Ιραζόκουι) χρησιμοποιώντας τα όσα μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Ίσως κιόλας η παραγωγή να είχε γυριστεί στα μέρη όπου έζησε ο Χριστός, αν ο σκηνοθέτης, ύστερα από επίσκεψη στους Αγίους Τόπους, δεν τους έβρισκε άκρως εμπορευματοποιημένους. Τελικά η ταινία κινηματογραφήθηκε στη φτωχή Νότια Ιταλία, ακολουθώντας το πνεύμα του ιταλικού νεορεαλισμού, καθώς ο Παζολίνι χρησιμοποίησε αρκετούς ερασιτέχνες ηθοποιούς και κατοίκους της περιοχής.

Και πράγματι η περιοχή είναι αντάξια των όσων επιθυμούσε με τόση απλότητα να απεικονίσει. Τα λόγια του Ευαγγελίου ακούγονται αυτούσια στην ταινία. Όταν απουσιάζουν, αντικαθίστανται από μουσική που γεμίζει σκηνές με συναισθήματα, ενώ οι εικόνες εκφράζουν τη μεγαλοπρέπεια της απόρριψης περιττών στολιδιών. Ικανός να διευθύνει άτομα και πλήθη, ο Παζολίνι τοποθετεί τα πρόσωπα σαν να στήνει έναν πελώριο ζωγραφικό πίνακα. Με κοντινά πλάνα εστιάζει σε πρόσωπα, παιδικά, ανδρικά, γυναικεία, νέα και ηλικιωμένα, εστιάζει σε αυτό που είναι σημαντικό για εκείνον, στον άνθρωπο.

Ο βίος του Χριστού αποδίδεται μέσα από την οπτική ενός άθεου σκηνοθέτη. Είναι όπως δήλωσε και ο Παζολίνι «η ζωή του Χριστού μετά από 2000 έτη ιστοριών για τη ζωή του». Ερωτηθείς ο σκηνοθέτης για το πώς ένας άθεος ασχολήθηκε με ένα τέτοιο θέμα, εκείνος απάντησε ότι διαθέτει «νοσταλγία για μια πίστη». Αφιερωμένη στον Άγιο, από το 2000, Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄, που το 1963 κάλεσε σε διάλογο τους μη Καθολικούς καλλιτέχνες και ο Παζολίνι αποδέχτηκε την πρόσκληση, η ταινία αποκαλύπτει τα εκφραστικά μέσα ενός ιδιοφυούς δημιουργού! *****/5

 

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου. φιλόλογο, διδάκτορα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass