Η «άλλη» Αριστερά του Δημήτρη Γλύστρα

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2020 11:19

Μια διαφορετική οπτική για τη δεκαετία του ‘70 και τη μεταπολιτευτική ελληνική Αριστερά, με ματιά πολιτισμική και δευτερευόντως πολιτικής ιστορίας, φέρνει το βιβλίο «Η «άλλη» Αριστερά. Μεταπολίτευση και αμφισβήτηση 1974-1981» του ιστορικού

Δημήτρη Γλύστρα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Πρόκειται για «μια πολιτισμική ματιά σε έναν πολιτικό κόσμο που άλλαξε γρήγορα και που οδήγησε στα κινήματα της δεκαετίας του ‘80 και από εκεί στον σημερινό κινηματικό λόγο» σχολιάζει ο συγγραφέας σκιαγραφώντας τη μελέτη του.
Με φόντο το πολιτικό περιβάλλον των κυβερνήσεων Καραμανλή, μια μερίδα στρατευμένων στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στο διάστημα από τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και μέχρι την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, θα ζήσει διαδικασίες ρήξης και αμφισβήτησης, θα περάσει μια νέα, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘70 πολιτικοποίηση: συγκρούονται με την αστυνομία στις πορείες, τραγουδούν αντάρτικα και Θεοδωράκη στις ταβέρνες, ανακαλύπτουν ξανά το ροκ, σταδιακά αποδέχονται ταυτότητες που μοιάζουν ιδιαίτερες, όπως η γυναικεία και η ομοφυλοφιλική, διαφωνούν, διασπώνται, ερωτεύονται και γράφουν μια πολύχρωμη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς. Μέσα από μαρτυρίες, η μελέτη αναδεικνύει την καθημερινότητα των ηγετικών στελεχών, αλλά και των απλών μελών των οργανώσεων, φωτίζοντας πτυχές όπως η έντονη πολιτικοποίηση της εποχής, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από το Πολυτεχνείο και την πτώση της Χούντας, αλλά και τα όρια που είχε αυτή η δυναμική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass