Ιστορίες Επιδαύρου «κερασμένες» από τον Τσιάνο...

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ «ΛΕΩΝΙΔΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΑΠΕΡΓΗ «Η ΚΑΛΛΑΣ, Ο ΜΙΝΩΤΗΣ, Ο ΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ»

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2020 11:36
Ο Κώστας Τσιάνος ενώ κοιτάζει τον… Κώστα Τσιάνο και τον Λεωνίδα Λιακόπουλο της ταβέρνας «Λεωνίδας» Ο Κώστας Τσιάνος ενώ κοιτάζει τον… Κώστα Τσιάνο και τον Λεωνίδα Λιακόπουλο της ταβέρνας «Λεωνίδας»

«…Ηταν μια σοφή κίνηση του Φώτη Απέργη να κάνει αυτό το λεύκωμα για να φανεί και η άλλη πλευρά της Επιδαύρου, η ανθρώπινη, οι αγωνίες, το άγχος, η επιτυχία, η αποτυχία, η κούραση όλων των ανθρώπων που πάσχισαν και πασχίζουν για να

ανεβάσουν μια παράσταση στην Επίδαυρο» λέει σήμερα στην «Ε» ο σπουδαίος Λαρισαίος θεατράνθρωπος Κώστας Τσιάνος για το λεύκωμα του Φώτη Απέργη «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας» (Εκδόσεις Ελληνογερμανική Αγωγή). Στο λεύκωμα προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου αφηγούνται άγνωστες ιστορίες γύρω από την ταβέρνα του Λεωνίδα στην Επίδαυρο, ιστορίες άλλες αστείες, άλλες συγκινητικές, άλλες πρωτάκουστες, μα όλες όμως ανθρώπινες. Στο λεύκωμα του Φώτη Απέργη αν αφουγκραστείς καλά θα ακούσεις το καρδιοχτύπι των ηθοποιών και αν προσπαθήσεις ίσως να μυρίσεις τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια της κ. Κάκιας. Είκοσι πέντε θεατράνθρωποι περιγράφουν στιγμές τους από το εστιατόριο του «Λεωνίδα», με τον Κώστα Τσιάνο να λέει στην «Ε» ότι «Είναι ένα υπέροχο λεύκωμα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ολοι εμείς που πάμε στην Επίδαυρο, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι χορογράφοι, οι σκηνογράφοι, είναι τόσο το άγχος, τόση η ευθύνη, που έχουμε ανάγκη να βρούμε κάποιο στέκι, κάποιους ανθρώπους να μας «ζεστάνουν» και να μας αποφορτίσουν. Βρέθηκε εκεί, λοιπόν, ο Λεωνίδας ο Λιακόπουλος, με την οικογένειά του και το μικρό του ταβερνάκι -που σιγά-σιγά επέκτεινε- να μας φροντίζει. Να μαγειρεύει η γυναίκα του, η Κάκια, καταπληκτικά φαγητά, μαμαδίστικα και υπέροχα. Βέβαια τα περισσότερα φαγητά της τα έμαθε να τα μαγειρεύει η Κατίνα Παξινού! Η Κατίνα Παξινού βέβαια ήταν μια νοικοκυρά απίστευτη! Δεν ήταν μόνο μια μεγάλη, παγκόσμια τραγωδός, αλλά ήταν και σπουδαία μαγείρισσα. Εχω φάει από τα χέρια της Παξινού και οι γεύσεις μου έχουν μείνει αξέχαστες. Κάθε Παρασκευή που είχε μάθημα ερχόταν κρατώντας διάφορα τάπερ που μέσα είχαν τα πιο απίθανα πράγματα!» θα μας αφηγηθεί ο κ. Τσιάνος, μνημονεύοντας τις μαγειρικές ικανότητες της κορυφαίας Ελληνίδας ηθοποιού. Ο Λαρισαίος θεατράνθρωπος συνεχίζοντας θα μας μιλήσει για τις ανθρώπινες στιγμές που βίωσαν στου «Λεωνίδα» ηθοποιοί, σκηνοθέτες και γενικά οι εμπλεκόμενοι στο ανέβασμα μιας παράστασης λέγοντας ότι «Η ταβέρνα του Λεωνίδα είναι ένα «καθεστώς» πια, όταν πάμε στην Επίδαυρο για να παίξουμε, πάμε πρώτα στον Λεωνίδα, «καταθέτουμε τα διαπιστευτήριά μας» για να μας κρατήσει το τραπεζάκι μας. Για τους ηθοποιούς είναι ένα «σπίτι», σαν να βρίσκουν την οικογένειά τους. Ηταν μια σοφή κίνηση του Φώτη του Απέργη να κάνει αυτό το λεύκωμα για να φανεί και η άλλη πλευρά της Επιδαύρου, η ανθρώπινη, οι αγωνίες, το άγχος, η επιτυχία, η αποτυχία, η κούραση όλων των ανθρώπων που πάσχισαν και πασχίζουν για να παρουσιάσουν μια παράσταση στην Επίδαυρο. Η κίνησή του αυτή να συγκεντρώσει σε έναν τόμο ιστορίες, απόψεις και φωτογραφίες από πολλούς ανθρώπους του θεάτρου, μας χαροποίησε κι είναι ένα λεύκωμα που έλειπε από τη μεγάλη ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου».
Μάλιστα ο κ. Τσιάνος μας διηγήθηκε και μια ιστορία που περιέχεται και στο λεύκωμα του Φώτη Απέργη «…Η φήμη της Ηλέκτρας που ανεβάσαμε με το Θεσσαλικό Θέατρο εξαπλώθηκε και η Μελίνα μού ζήτησε να τη φέρουμε και στην Επίδαυρο. Το καλοκαίρι του 1989 ήταν η σειρά μας, η σειρά του Θεσσαλικού Θεάτρου να παίξει για πρώτη φορά στο θέατρο του Πολυκλείτου.
Είχα μεγάλη αγωνία για την υποδοχή που θα είχε η «Ηλέκτρα». Ένιωθα ότι κάτι θα συνέβαινε μ’ αυτήν την παράσταση - για καλό ή για κακό. Ο Λεωνίδας, που ήταν κοντά μας σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, το ένιωθε κι εκείνος αλλά με αισιοδοξία: «Μ’ αυτήν την παράσταση θα καταλάβει ο κόσμος το έργο. Είναι σα ν’ ανοίγει η ορχήστρα της Επιδαύρου και να βγαίνουν οι αρχαίοι, για να παίξουν», είχε πει μετά από μια πρόβα.
Λίγο πριν από την πρεμιέρα συγκέντρωσα τους ηθοποιούς και, όπως παλιότερα είχε κάνει ο Ευαγγελάτος, τους ενθάρρυνα να συνεχίσουν να παίζουν, ακόμα και αν κάποιοι θεατές επρόκειτο να αντιδράσουν. Όταν, όμως, άρχισε η παράσταση, έγινε το αντίθετο. Μόλις ο χορός με τα τύμπανα έκανε την είσοδό του στον ρυθμό της μουσικής του Νίκου Ξυδάκη, ο κόσμος αλάλαξε με δέος. Και τότε, καθώς παρακολουθούσα γεμάτος ένταση την παράσταση από τη δεύτερη σειρά, ξέσπασα σε λυγμούς. Δίπλα μου καθόταν ο Αντώνης Τρίτσης. «Κλάψε», μου είπε σιγά, αφού με αγκάλιασε. «Τα είχες μαζεμένα». Μετά τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες, πήγαμε ανακουφισμένοι να γιορτάσουμε στον φίλο μας τον Λεωνίδα. Εκεί που πάντα μας περίμενε…».
Στιγμές ανθρώπινες, ίσως υποφωτισμένες, μα ντυμένες με τον αρχαίο μύθο και γι’ αυτό ανεξίτηλες και αθάνατες…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass