Ο Λαρισαίος που ολοκληρώνει τον Σοφοκλή...

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ «ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ» ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ «ΙΧΝΕΥΤΕΣ»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 21:25
Ο Λαρισαίος ηθοποιός και συγγραφέας Δημήτρης Θαλασσινός Ο Λαρισαίος ηθοποιός και συγγραφέας Δημήτρης Θαλασσινός

Ένα χαμένο έργο του Σοφοκλή. Ενας μισοκατεστραμμένος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από 110 χρόνια. Ένα χαμένο κοπάδι βοδιών, παιχνίδια θεών, τραγούδια Σειληνών και στη ...μέση ένας Λαρισαίος. Ο Λαρισαίος συγγραφέας και ηθοποιός

Δημήτρης Θαλασσινός βαδίζοντας αυστηρά -όπως λέει ο ίδιος στην «Ε»- στα βήματα του Σοφοκλή και του Ομήρου ολοκληρώνει το σωσμένο μόνο κατά το ήμισυ σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευτές».
Ελάχιστο είναι το υλικό του αρχαϊκού σατυρικού δράματος που έχει σωθεί κατά το πέρασμα των αιώνων. Πέρα από τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη ουδέν έχει σωθεί, παρά μόνο σπαράγματα και ημιτελή έργα των αρχαίων συγγραφέων. Ο Λαρισαίος Δημήτρης Θαλασσινός έρχεται για να αποκαταστήσει το μισοτελειωμένο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευτές» δημιουργώντας το δικό του τέλος και βασισμένος στον ίδιο τον αρχαίο κορυφαίο συγγραφέα αλλά και στον ύμνο του Ομήρου στον θεό Ερμή. Ο Λαρισαίος ηθοποιός και μελετητής αρχαίων κειμένων κ. Θαλασσινός στο βιβλίο του «Στα ίχνη του Ερμή» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οστρια») αναλαμβάνει να ολοκληρώσει με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο το έργο του Σοφοκλή με τη βοήθεια του Ομήρου, αφού ο ύμνος του προς τον Ερμή τού έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την τελειοποίηση του συγκεκριμένου έργου σατυρικού δράματος. Μιλώντας στην «Ε» ο Δημήτρης Θαλασσινός επισήμανε ότι «Το σατυρικό δράμα είναι είδος δραματικής ποίησης. Το μοναδικό που έχει διασωθεί πλήρως είναι ο Κύκλωψ του Ευριπίδη. Στους ”Ιχνευτές” του Σοφοκλή που ασχολούμαστε βρέθηκε ο μισός πάπυρος. Ετσι έχουμε αρκετά περιορισμένο εύρος γνώσης για αυτό. Κατά τους δραματικούς αγώνες στα Διονύσια παιζόταν μετά την τριλογία με σκοπό να ξαλαφρώσει την ψυχή και το συναίσθημα των θεατών έπειτα από τη θέαση τριών τραγωδιών» θα επισημάνει μιλώντας για το είδος του σατυρικού δράματος. Συνεχίζοντας θα μιλήσει για το βιβλίο του λέγοντας ότι «Ο Ερμής κατασκευάζει τη λύρα και κλέβει 50 βόδια από το ιερό κοπάδι του Απόλλωνα, την τρίτη κιόλας μέρα της γέννησής του. Ο Φοίβος απευθύνει κήρυγμα σε θεούς και ανθρώπους να βρεθεί ο κλέφτης, δίνοντας χρυσά δώρα ως ανταμοιβή. Πρώτος από όλους ο Σειληνός μαζί με τους Σάτυρους αναλαμβάνει να ανακαλύψουν τον δράστη. Ο Θεός τους υπόσχεται πως αν βρουν τα ζώα θα τους χαρίσει και την ελευθερία τους. Οι πρωταγωνιστές μας τρέχουν αμέσως να αναζητήσουν τον κλέφτη. Μετά από πολλές περιπέτειες φτάνουν στα μέρη της Κυλλήνης και συναντούν την ομώνυμη νύμφη, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο της παραμάνας του Ερμή. Αφού προηγείται ένας έντονος διάλογος με τους ιχνηλάτες μας. Εδώ το έργο διακόπτεται γιατί ο πάπυρος που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο πριν 110 χρόνια περίπου, δεν βρέθηκε ολόκληρος, παρά μόνο οι πρώτοι 393 στοίχοι.
Απαντώντας στην ερώτηση της «Ε» πώς κατάφερε να δημιουργήσει συνέχεια για τους Ιχνευτές, ο Δημήτρης Θαλασσινός θα πει ότι «Είναι έντονη η υποψία πως και ο Σοφοκλής διασκεύασε στην εποχή του τον Όμηρο, γιατί διακρίνουμε αρκετές διαφορές μεταξύ των κειμένων τους. Και στα δύο έργα πρωταγωνιστούν οι Σάτυροι. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο Σοφοκλής ακολουθεί αρκετά πιστά το πρότυπό του, δηλαδή τον Ομηρικό ύμνο στον Ερμή. Όχι απόλυτα όμως γιατί από τη μια βλέπουμε να υποβαθμίζει τον ρόλο του Απόλλωνα και να μετατοπίζει την τοποθεσία από την Πύλο στην Κυλλήνη. Άλλη μια αλλαγή σε σχέση με τον ύμνο είναι ότι βάζει τη νύμφη Κυλλήνη να φροντίζει τον νεογέννητο Ερμή. Ετσι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Σοφοκλής έκανε μία διασκευή του Ομηρικού ύμνου. Ο ποιητής τοποθετεί την εφεύρεση της λύρας από τον Ερμή μετά την κλοπή των βοδιών αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στον ύμνο. Μία ευφυής σύλληψη που συνδέει την κλοπή με την εφεύρεση, αφού ο Ερμής χρησιμοποιεί το δέρμα των ζώων για την κατασκευή της λύρας. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται η διαλεύκανση του μυστηρίου, αφού από την περιγραφή της λύρας οι Σάτυροι οδηγούνται στη λύση» θα πει ο κ. Θαλασσινός.
*Ο Δημήτρης Θαλασσινός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1973. Σπούδασε ηλεκτρολόγος, ένα επάγγελμα που δεν εξάσκησε ποτέ. Τα τελευταία 12 χρόνια υπηρετεί το θέατρο ως ηθοποιός. Η αγάπη του για την ανάγνωση των προγονικών μύθων ξεκίνησε από τα νεανικά του χρόνια, ενώ είναι λάτρης και ερευνητής των αρχαίων κειμένων, γνώστης και αφηγητής των Ορφικών Ύμνων. Είναι δημιουργός και συγγραφέας ενός πρότυπου γενεαλογικού δένδρου απαρχής κόσμου βάσει της Ελληνικής κοσμογονίας το οποίο βρίσκεται υπό έκδοση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος θέλει να παραγγείλει το βιβλίο μπορεί να το κάνει στον διαδικτυακό τόπο των εκδόσεων «Οστρια» χωρίς να πληρώσει έξοδα αντικαταβολής και αποστολής.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass