«Βάκχες» σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ -ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΞΕΚΙΝΑ -ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2020 11:06

Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας είναι έτοιμο να υποδεχτεί μετά από 2.000 χρόνια

παράσταση αρχαίου δράματος. Σήμερα το απόγευμα στις 7, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη θα παρουσιαστούν στο Θέατρο σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής τόσο για το ίδιο το Αρχαίο Θέατρο όσο και για την πόλη γενικότερα. Μια νέα εποχή που τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν στα τέλη του 2022, όταν αναμένεται το Αρχαίο Θέατρο να αποδοθεί στους πολίτες της Λάρισας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα λειτουργικό και επισκέψιμο. Ο ευριπίδειος λόγος θα δονήσει την ατμόσφαιρα με τους θεατές που εξαφάνισαν τα εισιτήρια μέσα σε λίγες ώρες να έχουν την ιστορικής σημασίας ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στο Αρχαίο Θέατρο μετά από 20 αιώνες. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε καρέκλες εντός της σκηνής, αφού τα εδώλια θα είναι έτοιμα κι αυτά στα τέλη του 2022.
Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να δείξει τη δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν Θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας τη διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει τη μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από τη δίψα του για να μην αποδεχτεί τον Θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, η Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής επιβάλλει τη δύναμή του στη Θήβα, η οποία τον λατρεύει σαν Θεό και θεραπευτή.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής.
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Λαδά.
Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά.
Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου.
Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής.
Μια σπουδή πάνω στο Requiem του György Ligeti και στο Requiem του Mozart.
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Βασίλης Ρουμπής.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα.
Φωτογραφίες/Βίντεο (τρέιλερ): Κωνσταντίνος Χατζής.
Πρόγραμμα παράστασης: Κάπα Εκδοτική.
Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά) Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας-Χορός, Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α’, Β’ Αγγελιοφόρος-Χορός, Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός, Μαριάμ Ρουχάτζε / Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί), Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Χορός, Γιλμάζ Χουσμέν/Χορός, Όλος ο θίασος/ Αγαύη.*Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ
Στη λήψη μέτρων προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων για την ομαλή τέλεση της παράστασης «Βάκχες» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου στο Α’ Αρχαίο θέατρο από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.30 μ.μ.
1. Απαγορεύεται η χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στον χώρο γύρω από το μνημείο. Συγκεκριμένα, σε όσα βρίσκονται στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Παπαφλέσσα, Μητροπολίτου Αρσενίου, Σκυλοσόφου και Απόλλωνος.
2. Απαγορεύεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρημένο εξωτερικό χώρο που βρίσκεται εντός του χώρου που θα απαγορευτεί και η προσπέλαση πεζών-οχημάτων και δικύκλων, των δύο καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται απέναντι από το Μνημείο επί της οδού Βενιζέλου. Τα εν λόγω καταστήματα μπορεί να λειτουργήσουν στον εσωτερικό χώρο με πρόσβαση σε αυτά από τις οδούς Ηφαίστου και Απόλλωνος αντίστοιχα.
3. Απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων (που έχουν ειδική ή προσωρινή άδεια διέλευσης) και δικύκλων για οποιονδήποτε λόγο στο τμήμα της οδού Βενιζέλου που βρίσκεται μπροστά στο Μνημείο (μεταξύ των οδών Ηφαίστου και Φιλελλήνων).
4. Απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων (που έχουν ειδική ή προσωρινή άδεια διέλευσης) και δικύκλων για οποιονδήποτε λόγο στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Παπαφλέσσα, Μητροπολίτου Αρσενίου, Σκυλοσόφου, Παπαναστασίου, Ηφαίστου και Απόλλωνος.
Καλούνται οι υπεύθυνοι των παρακείμενων καταστημάτων να συνδράμουν στην επιτυχία του σημαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος της πόλης μας, φροντίζοντας για την αποφυγή θορύβου που θα παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass