Καταγράφεται η συλλογή του Μουσείου Κούκλας

ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2020 11:00

Ξεκίνησε και επίσημα πλέον, η καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Μουσείου Κούκλας,

του πρώτου μοναδικού μουσείου θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 2008 στην πόλη της Λάρισας. Το Μουσείο Κούκλας στεγάζεται στον Μύλο του Παππά, εγκαινιάστηκε από την αείμνηστη Σοφία Φουτζοπούλου στη μνήμη του επίσης αείμνηστου Κώστα Χατζηανδρέου και φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή περίπου 400 εκθέματα απ’ όλες τις παραστάσεις του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα από το 1984 μέχρι και σήμερα. Κούκλες καμωμένες στο χέρι με ποικίλες τεχνικές κατασκευής, πρωτότυπες κούκλες τύπου γκινιόλ, μαρότες, γαντόκουκλες, θεατρικές κούκλες άμεσου χειρισμού, γιγαντόκουκλες, αλλά και …τοσοδούλες, που έχουν ζωντανέψει στη σκηνή του Κουκλοθέατρου επί δεκαετίες και έχουν ψυχαγωγήσει πλήθος κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με αφορμή την αρχειοθέτηση, έχουν πρόσφατα προστεθεί και συντηρηθεί παλιές κούκλες του Τιριτόμπα που δεν βρισκόταν στο Μουσείο Κούκλας, δεκάδες χειροποίητες κούκλες από τα ταξίδια των δημιουργών του Κουκλοθίασου και άλλες χειροποίητες κούκλες από σεμινάρια και εργαστήρια των μαθητών του Τιριτόμπα.
Παράλληλα, σε διαδικασία αρχειοθέτησης, καταγραφής και συντήρησης βρίσκεται και το ιστορικό σκηνικό της παράστασης «Ραψωδία 7 Οδύσσεια».
Σύντομα, το ενήλικο κοινό θα το απολαύσει σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα στο Κουκλοθέατρο με αποσπάσματα της παράστασης που θα ζωντανέψει ξανά στη σκηνή μετά από εικοσιπέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής, οι παλιές κούκλες ανέρχονται στις 340 περίπου, ενώ στην τελική καταμέτρησή τους θα ξεπεράσουν τις 500, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια το εργαστήριο του Τιριτόμπα βρίσκεται σε παραγωγικούς ρυθμούς δημιουργώντας νέες κούκλες για τις παραστάσεις στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό της πολύτιμης συλλογής.
Η καταγραφή των ιστορικής αξίας αθυρμάτων αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για την ιστορία του Κουκλοθέατρου στην Ελλάδα γενικότερα, αφού εγγυάται την ασφάλειά της, αρχειοθετεί τις πληροφορίες που συνδέονται με τα εκθέματα, κάνοντας εφικτή την πρόσβαση σε αυτήν σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και ψηφιακά στο άμεσο μέλλον.
Το αρχείο θα είναι εύχρηστο και ευέλικτο και στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτιστεί και με άλλα πεδία, όπως βιβλιογραφικές αναφορές και συμμετοχή σε περιοδικές εκθέσεις ή άλλες δράσεις.
Ταυτόχρονα, το Μουσείο Κούκλας θα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο για όσους θέλουν να μελετήσουν και να εκπαιδευτούν στην ιστορία της θεατρικής κούκλας, αλλά και να συμβάλουν στην πρόοδο της πανάρχαιας αυτής τέχνης. Ώρες λειτουργίας Μουσείου Κούκλας 10.00-13.00 καθημερινά και εκτός ωραρίου κατόπιν ραντεβού. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-251.657.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1