Η Λάρισα συνδιαλέγεται με το χθες και το σήμερα…

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ OPEN NIGHTS ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ -ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΧΟΡΟΥ TCI

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 21:48

Με τη διαδικτυακή παρουσίαση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης άρχισε χθες το 5ο Φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνουν η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Λάρισας και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Στην ομαδική εικαστική έκθεση που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί, αλλά ο Covid-19 άλλαξε τα αρχικά σχέδια και τα έργα «εκτίθενται» διαδικτυακά, παίρνουν μέρος οι εικαστικοί: Ρούλα Αντωνοπούλου / Γιώργος Κουκουράκης (Μεταξοχώρι/Αθήνα). Άρτεμις Διαμαντή (Λάρισα). Αστέρης Δημητρίου (Λάρισα). Κωνσταντίνος Δουλούδης (Λάρισα). Μαρία Ζησοπούλου / Δήμητρα Οικονόμου (Λάρισα). Δήμητρα Καλογήρου (Λάρισα). Έλλη Κυριαζή (Λάρισα). Γιώργος Λαζόγκας (συλλογή Γιάννη Ξ. Διαμαντή). Αμαλία Λιάκου (συλλογή Μαρίας Παπαλιάγκα). Ιωάννα Λιούτσια (Θεσσαλονίκη). Stephanie Maier (Μόναχο, Γερμανία) in residency. Χρόνης Μπότσογλου (συλλογή Γιάννη Ξ. Διαμαντή). Ιφιγένεια Σδούκου (Λάρισα). Στέργιος Στάμος (Τρίκαλα). Χάρης Τζίκας (Λάρισα). Θεοδώρα Τσιάτσιου (Λάρισα). Κωστής Τσιάχας (Λάρισα). Στο πανέμορφα φωτισμένο σε μπλε τόνους τζαμί της πόλης, φωτισμό που επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Νταραρά και συμβολίζει τη θάλασσα που προϋπήρχε στην περιοχή, βρέθηκε μία μικρή αντιπροσωπεία εκπροσώπων των διοργανωτών φορέων, αλλά και των εικαστικών που εκθέτουν. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας μιλώντας για το Φεστιβάλ σημείωσε ότι: «Προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της συγκυρίας και χρησιμοποιούμε καινούρια εργαλεία για να επικοινωνήσουμε τη δημιουργία στο ευρύ κοινό, κι αυτά είναι το διαδίκτυο, η ζωντανή μετάδοση, οι βιντεοσκοπήσεις, και τα qr codes που είναι μια μορφή barcodes, ένας έξυπνος, εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης, μέσω ενός κινητού, του offline περιβάλλοντος με links και πληροφορίες αποθηκευμένες online. Στην πραγματικότητα, επιχειρούμε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο, τοπόσημα της Λάρισας όπως το Γενί Τζαμί – ο Μύλος του Παππά – το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, τις τέχνες (χορός, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφος…), επιστήμες (αρχιτεκτονική, ψυχολογία, αρχαιολογία, φιλοσοφία...)». Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια σημείωσε ότι: «Είναι ένα πολύ σπουδαίο Φεστιβάλ το φετινό Οpen Nights και είναι κρίμα που δεν θα το δούμε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί αλλά κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα μέτρα για την υγεία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το φετινό Φεστιβάλ έχει ως θέμα του τον χρόνο και τη σχέση του με την πόλη. Κι εμείς άλλωστε ως Διαχρονικό Μουσείο μ’ αυτό καταπιανόμαστε, με τον χρόνο και τη διαχρονικότητα».
Το σημερινό πρόγραμμα έχει επίσης από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας χορού του Αποστόλη Ζαχαράκη (Βόλος).
Στις 9 μ.μ. θα προβληθούν ταινίες -αποκλειστικά online λόγω πανδημίας- του διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Χορού TCI.  
Με ατέλειωτους συνδυασμούς ευφάνταστης χορογραφίας, εντυπωσιακής οπτικής σύνθεσης, ερμηνευτικής αρτιότητας, αφηγηματικής ανάπτυξης, δόμησης κόσμων, και μουσικότητας, η 3η χρονιά του TCI εξερευνά διαφορετικές προσεγγίσεις στον χορό επί οθόνης. Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία έκανε τα μέσα κινηματογράφησης πιο προσβάσιμα στους ανεξάρτητους δημιουργούς, το genre της ταινίας χορού έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και ποικιλόμορφο. Συνεχώς αναπτύσσονται νέοι τρόποι αποτύπωσης και επεξεργασίας της κίνησης με ολοένα και πιο ευφάνταστες προσεγγίσεις, μέσω της συνεργασίας όχι μόνο κινηματογραφιστών, χορογράφων, και χορευτών, αλλά και visual artists και animators, συνθετών και συγγραφέων. Το Γενί τζαμί φιλοδοξεί να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες πάνω στους τρόπους που το διαρκώς εξελισσόμενο κινηματογραφικό μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χορό, ή, αντίστοιχα, πάνω στη χρήση της απόκτησης εικόνας από τους χορογράφους και performers, προς μια επέκταση της γλώσσας αυτής της καλλιτεχνικού crossover.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass