Κυκλοφόρησαν τα «Θεσσαλικά Μελετήματα»

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 11:00

Κυκλοφόρησε ο 10ος τόμος (2020) του ετησίου περιοδικού επιστημονικού συγγράμματος «Θεσσαλικά Μελετήματα»,

το οποίο εκδίδει η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κ & Μ. Αντ. Σταμούλη. Ο εν λόγω τόμος των 190 σελίδων περιέχει τα πρακτικά του Συνεδρίου «Κοσμάς ο Αιτωλός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας» που είχε πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, 1-2 Νοεμβρίου 2019. Όπως οι προηγούμενοι, έτσι και ο 10ος τόμος έχει καλαίσθητη βιβλιοδεσία και γενικά είναι μια σπουδαία και προσεγμένη έκδοση. Μάλιστα η πλούσια εικονογράφησή του είναι τυπωμένη έγχρωμη. Ειδικότερα ο τόμος αυτός περιλαμβάνει:

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΜΟΥΛΑ - ΑΓΓΕΛΑΚΗ, φιλολόγου, - Η Θεσσαλία στη Γεωγραφία Νεωτερική των Δ. Φιλιππίδη - Γρ. Κωνσταντά (σελ. 9-22).

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΥ, καθηγητή, πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΝΗΜΑ, φιλολόγου - δρος ιστορίας εκπαιδεύσεως, -Μαρτυρίες και παραδόσεις για το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού από την περιοχή του Νομού Τρικάλων.
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ιστορικού-θεολόγου, PhD, MA, MTh, - Η Αγία Γραφή στο κήρυγμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στο έργο Θεσσαλών διαφωτιστών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, δρος ιστορίας ιατρικής, - Η παράλληλη διαφωτιστική δράση του Ρήγα Βελεστινλή με τον Κοσμά τον Αιτωλό.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΖΑΜΠΑΝΙΩΤΗ, εκπαιδευτικού, -Νικόλαος Ζερζούλης - Παναγιώτης Παλαμάς: Πνευματικοί απόγονοι του Ευγένιου Βούλγαρη, δάσκαλοι του Κοσμά Αιτωλού.
ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, φοιτητή θεολογίας, - Κοσμάς ο Αιτωλός: Εθναπόστολος ή Ιεραπόστολος; Η Ιεραποστολή του ως παράγοντας αφύπνισης της Εθνικής Συνείδησης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - ΤΕΧΝΗ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΔΡΟΛΙΑ, δρος βυζαντινής αρχαιολογίας - δ/ντριας ΕΦΑ Λάρισας, - Η διάδοση της τιμής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην περιοχή της Λάρισας.
ΜΙΧ. ΧΡ. ΠΑΝΤΟΥΛΑ, φιλολόγου - ερευνητή, - Τα Εικονογραφικά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον θεσσαλικό χώρο από το έτος του μαρτυρίου του (1779) έως την αγιοποίησή του (1961).
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μ. ΒΑΦΕΙΑΔΗ, δρος βυζαντινής αρχαιολογίας,- Ο Διαφωτισμός και η εκκλησιαστική τέχνη του 18ου-19ου αιώνα στη Θεσσαλία.


ΔΙΑΦΟΡΑ
ΖΩΗΣ ΜΑΚΡΟΝΑΣΙΟΥ, εκπαιδευτικού - Μ.Α. σχολικής ψυχολογίας, - Ρήγας Βελεστινλής: Μια Διδακτική Προσέγγιση στην Ειδική Αγωγή.
Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμα: Θεσσαλική Βιβλιογραφία Βιβλιοκρισίες-Σχόλια, καθώς και Οδηγίες προς τους Συνεργάτες των «Θεσσαλικών Μελετημάτων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass