Δύο εκμαγεία από το Λούβρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2021 11:06

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου παραδόθηκαν πριν από λίγες μέρες τα εκμαγεία

από τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που κοσμούσαν ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο στην ερμηνεία του μνημείο της αστικής τοπογραφίας της αρχαίας πόλης της Θάσου, τη λεγόμενη δίοδο των θεωρών.
Όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, «τα τρία ανάγλυφα βρέθηκαν πεσμένα μέσα στον διάδρομο, το 1864, από τον αρχαιολόγο Emmanuel Miller, στην πρώτη ουσιαστική ανασκαφική έρευνα που επιχειρήθηκε στη Θάσο. Μαζί βρέθηκαν και ενεπίγραφοι λίθοι που έφεραν ονόματα αρχόντων του νησιού, εξ ου και το όνομα θεώριον που έδωσε ο ίδιος. Τα ανάγλυφα μεταφέρθηκαν στο Παρίσι και έκτοτε εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου».
«Τα γύψινα εκμαγεία», επισημαίνει η κ. Δαδάκη, «κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο Εκμάγευσης της Ενωσης Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας (Réuniondes Musée Nationaux) και φυλάσσονταν στις αποθήκες του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, αποτελώντας μέρος των κινητών και πολιτιστικών ιδιωτικών μνημείων του Λούβρου».

ΤΙ ΗΤΑΝ Η ΔΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΡΩΝ
Η δίοδος των θεωρών αποτελούσε έναν διάδρομο από δύο παράλληλους καλοφτιαγμένους μαρμάρινους τοίχους, μήκους 11 μ., που διαμορφώνεται στη ΒΑ γωνία της αρχαίας αγοράς της Θάσου και συνέδεε την τελευταία με τα πρανή της πλαγιάς της ακρόπολης, όπου αναπτύσσονται τα αρχαία ιερά, Αρτεμίσιο, Διονύσιο, Ποσειδώνιο. Στο μέσον του ενός τοίχου είχε ενσωματωθεί μία μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες μορφές που απεικόνιζαν τον Απόλλωνα με κιθάρα στο χέρι να στεφανώνεται από μία γυναικεία μορφή από τη μία πλευρά και τρεις Νύμφες από την άλλη πλευρά μιας ορθογώνιας εσοχής. Η δεύτερη πλάκα απεικόνιζε τον Ερμή με μια γυναικεία μορφή και η τρίτη τις τρεις Χάριτες. Χρονολογούνται μεταξύ 480-475 π.Χ και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της γλυπτικής τέχνης που άνθισε στο νησί από τα αρχαϊκά ακόμη χρόνια. Οι ενέργειες για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου με τα εκμαγεία των γλυπτών αυτών, ξεκίνησαν το 2011 ύστερα από σχετικό αίτημα του τότε δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής σχολή στο νησί της Θάσου. Οι ενέργειες αυτές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια τόσο από τις διοικήσεις του Δήμου Θάσου, τις διευθύνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και πάντα με τη συνεργασία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Με χρηματοδότηση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και μιας επιχείρησης μαρμάρου που εδρεύει στο νησί, οι πλάκες μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο ώστε να ενταχθούν στη μόνιμη έκθεσή του, μετά τη σχετική έγκριση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass