Η Συλλογή Κατσίγρα οπτικά προσβάσιμη σε όλους

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΘΑ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΠΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΜΕ 20 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2021 21:05

Του Θανάση Αραμπατζή

Τη δυνατότητα να «δούνε» τα έργα της Συλλογής Κατσίγρα δίνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

σε άτομα με προβλήματα και αναπηρία όρασης. Πρόταση της Πινακοθήκης της Λάρισας που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα», έφερε επιχορήγηση 20 χιλιάδων ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί στην προώθηση της προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα όρασης σε έργα της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα. Οι εργασίες θα αρχίσουν σύντομα και προβλέπουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συνόλου πρακτικών που συνδέονται οργανικά μεταξύ τους και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα ατόμων που βιώνουν μερική ή ολική απώλεια όρασης σε 8 έργα της μόνιμης συλλογής και σε τμήμα του χώρου του Μουσείου. Η πρόταση της Πινακοθήκης ήταν μία από τις 47 (ανάμεσα σε δεκάδες που υποβλήθηκαν) που επιλέχθηκαν και επιχορηγούνται, με τα 20 χιλιάδες ευρώ να είναι από τα μεγαλύτερα ποσά που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού στους επιχορηγούμενους πολιτιστικούς φορείς, ενώ το ΥΠΠΟΑ έθεσε το Πρόγραμμα «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» υπό την αιγίδα του. Συνολικά δε το ποσό που δίνει το Υπουργείο είναι 566 χιλιάδες ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» θα επιλεχθούν 8 έργα τέχνης, 2 αντιπροσωπευτικά εκθέματα από καθεμία από τις 4 ενότητες της μόνιμης Συλλογής, για τα οποία θα αναπτυχθεί μια σειρά πρακτικών προσβασιμότητας, όπως απτικά βοηθήματα έργων τέχνης, ηχητικές περιγραφές, ειδική σήμανση απτικών βοηθημάτων, ώστε οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του εύρους της Συλλογής από την πρώτη τους επαφή με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Σκοπός είναι το Μουσείο να καταστεί προσβάσιμο, διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη συμμετοχή στα έργα της Συλλογής και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δημιουργώντας ένα ισότιμο πλαίσιο ευκαιριών για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Για την επίτευξη της προσβασιμότητας σ’ αυτά τα 8 έργα της Συλλογής και σε τμήμα του χώρου του Μουσείου, το προσωπικό του Μουσείου θα συνεργαστεί με ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών, καθώς και με ομάδα ατόμων με οπτική αναπηρία, οι οποίοι από κοινού θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν τις κατάλληλες πρακτικές και τα εργαλεία για την προσβασιμότητα στη Συλλογή και τον χώρο του Μουσείου.
Έτσι προβλέπονται να αναπτυχθούν εφαρμογές προσβασιμότητας του χώρου, όπως απτικός χάρτης πλοήγησης, οδηγός όδευσης, ειδική σήμανση, εφαρμογές προσβασιμότητας έργων τέχνης, όπως απτικά βοηθήματα έργων τέχνης. Πληροφορίες εκθεμάτων/ηχητικές περιγραφές: Ο συνδυασμός της απτικής διερεύνησης των απτικών βοηθημάτων με την παράλληλη ακρόαση ηχογραφημένων πληροφοριών, προσφέρουν μια συνολική εμπειρία πρόσληψης και απόλαυσης των έργων, πέρα από την όραση. Η πρόσβαση στις περιγραφές των έργων γίνεται μέσω QR Codes που παρέχονται στις ειδικές λεζάντες που βρίσκονται τοποθετημένες δίπλα από τα απτικά βοηθήματα των έργων τέχνης. Ειδική σήμανση απτικών βοηθημάτων: Για κάθε έργο τέχνης που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή προσβασιμότητας, πρόκειται να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί ειδική λεζάντα σήμανσης. Συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό υλικό: Για την προσέγγιση των έργων με διάδραση του κοινού θα διαμορφωθεί συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό υλικό αλληλεπίδρασης. Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαμορφωμένο ειδικά για να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες χρηστών και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία τροποποίηση από όλους ανεξαρτήτως τους χρήστες και για την υλοποίησή του δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία μουσειοπαιδαγωγού. Το υλικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα και ο σκοπός του είναι η εμπέδωση των πληροφοριών που εισέπραξε ο χρήστης από την επαφή του με τον χώρο και τα εκθέματα της Συλλογής που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του έργου.
Σε όλα τα στάδια του έργου θα πραγματοποιηθεί ποιοτικός έλεγχος από ομάδα ατόμων με οπτική αναπηρία (focus group), τα οποία βιώνουν διαφορετικά στάδια οπτικής αναπηρίας: εκ γενετής, νεοτυφλωθής και μειωμένη όραση, διασφαλίζοντας την ποιότητα, την αρτιότητα και τη λειτουργικότητα των τελικών προϊόντων.
Το Focus Group ατόμων με οπτική αναπηρία θα συμβουλεύσει τους ανθρώπους της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα καθοδηγήσει τα βήματά τους σε όλα τα στάδια της υλοποίησης του έργου, άτομα τα οποία ωφελούνται και ως συντελεστές του έργου (νέες θέσεις εργασίας), αλλά και ως τελικοί αποδέκτες της εφαρμογής προσβασιμότητας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass