«Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας»

ΒΙΒΛΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΑΜΠΟΥΚΑ -ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2021 21:06
Η συγγραφέας  κ. Θεοδώρα Ταμπούκα Η συγγραφέας κ. Θεοδώρα Ταμπούκα

Ένα βιβλίο κιβωτό μνήμης και σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των Βλάχων της Σαμαρίνας

κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για το βιβλίο «Ψηφίδες παράδοσης και πολιτισμού της Σαμαρίνας» (εκδόσεις «Ζήτρος») της Θεοδώρας Ταμπούκα η οποία συγκέντρωσε -κατόπιν εργώδους προσπάθειας- πρωτογενές υλικό, τραγούδια και παραδόσεις, ήθη και έθιμα της Σαμαρίνας και τα συμπεριέλαβε στο πόνημά της, με σκοπό μέσω της καταγραφής να διασωθούν και να καταστούν κοινό κτήμα. Σαν ώριμη ψηφιδογράφος η κ. Ταμπούκα εντόπισε και παρουσιάζει ήθη και έθιμα, παλιές νοοτροπίες αλλά και κομμάτια της μουσικής παράδοσης της Σαμαρίνας, συνθέτοντας το μωσαϊκό της πολιτιστικής υπόστασης των Βλάχων της Σαμαρίνας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτισμική παράδοση της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του βιβλίου έγινε με χορηγία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη στήριξη του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή».
Μιλώντας στην «Ε» η συγγραφέας κ. Θεοδώρα Ταμπούκα θα σημειώσει ότι: «Αυτή η επιθυμία μού γεννήθηκε στο πέρασμα των χρόνων μέσα από ακούσματα που προέρχονται από το οικογενειακό μου περιβάλλον, αλλά και από μεγαλύτερους ανθρώπους. Με την πρώτη ευκαιρία τους ηχογραφούσα σε χαρές, σε καθημερινές στιγμές ακόμη και σε λύπες.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως αν δεν διασωθούν θα χαθούν στη λήθη. Οι πηγές του βιβλίου είναι βασισμένες σε προφορικές μαρτυρίες των μεγαλυτέρων σε ηλικία Σαμαριναίων, όπως αυτοί τα βίωσαν και τα έμαθαν από τους παλαιότερους. Ευχή όλων αυτών των ανθρώπων να μην χαθεί η παράδοσή μας, τα τραγούδια μας, τα ήθη, τα έθιμά μας.
Ένα βιβλίο βασισμένο στην παράδοση και στον πολιτισμό της Σαμαρίνας μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και δημοτικά τραγούδια που σημάδεψαν και σημαδεύουν με κάθε τρόπο την καθημερινή ζωή των Σαμαριναίων» θα τονίσει η κ. Ταμπούκα, ενώ κλείνοντας δεν παραλείπει να απευθύνει τις ευχαριστίες της, λέγοντας: «Ευχαριστώ θερμά, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, καθώς και τον κ. Νίκο Λιούπα αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, για την ευγενική χορηγία που αποτέλεσε οικονομική βάση στην έκδοση του βιβλίου κατόπιν αιτήματος του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας. Την κ. Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγο-λαογράφο για την επιμέλειά της και την εθελοντική επιστημονική καθοδήγησή της στη διαμόρφωση του βιβλίου. Τέλος, την πρόεδρο κ. Γεωργία Αβέλα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», οι οποίοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή έχοντας ως κύριο στόχο να διδαχθούν αυτά τα τραγούδια και να μεταφερθούν στις νεότερες γενιές» ανέφερε η κ. Ταμπούκα.
Από την πλευρά της η επιμελήτρια του βιβλίου, κ. Φανή Καλοκαιρινού, θα σημειώσει: «Παραδοσιακά ακούσματα, συνήθειες και νοοτροπίες του παρελθόντος, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και σε συνομιλία με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό καθρεφτίζουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Βλάχων κτηνοτρόφων της Σαμαρίνας αντανακλώντας παράλληλα τον παραδοσιακό πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας εν γένει».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το επόμενο Σάββατο και ώρα 7.30 μ.μ. στο προαύλιο της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της «Ελευθερίας» Θανάσης Αραμπατζής, ενώ θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass