Ο Σύλλογος Φίλων «Εννιο Μορρικόνε» στο Φεστιβάλ Βενετίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ENNIO, THE MAESTRO» ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΤΟΡΝΑΤΟΡΕ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 20:30
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Τζουζέπε Τορνατόρε  ανάμεσα από τον Κωνσταντίνο Παπακώστα  και τη Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Τζουζέπε Τορνατόρε ανάμεσα από τον Κωνσταντίνο Παπακώστα και τη Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Στη Βενετία, για την πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Ennio Morricone με τίτλο «Ennio, the maestro» του Giuseppe Tornatore, βρέθηκαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Εννιο Μορρικόνε Ελλάδας Κωνσταντίνος Παπακώστας και η υπεύθυνη επικοινωνίας/εικαστική επιμελήτρια του Συλλόγου Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, προσκεκλημένοι του σκηνοθέτη. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρακολούθησε την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ που έγινε στο πλαίσιο των προβολών εκτός διαγωνισμού του 78ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, παρουσία της συζύγου του αείμνηστου μαέστρου, Maria Travia Morricone, και του γιου του, Giovanni Morricone.


Στην κατάμεστη αίθουσα του Pale Biennale το κοινό σίγησε όταν ξεκίνησε η προβολή με τον χαρακτηριστικό ήχο ενός μετρονόμου και τα γράμματα ENNIO να εμφανίζονται στην οθόνη. Ο μουσικός, ο συνθέτης, ο άνθρωπος Ennio άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά στο κοινό, μιλώντας ο ίδιος για τα παιδικά του χρόνια, τους γονείς του, πώς ο πατέρας του ήταν αυτός που αποφάσισε να σπουδάσει τρομπέτα, για τις σπουδές του δίπλα στον Goffredo Petrassi, για τη σύζυγό του, για την ενασχόλησή του με την πειραματική μουσική και την αρχή της καριέρας του ως συνθέτης μουσικής, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Gianni Morandi, που ήταν και παρών στην προβολή, για τη μουσική που έγραψε για τα τραγούδια του.
Η καλλιτεχνική πορεία και εξέλιξη του Ennio συνεχίζει να αποκαλύπτεται με τον αριστουργηματικό τρόπο του αγαπημένου του σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore, ο οποίος παρουσιάζει όλες τις πτυχές αυτού του ιδιοφυούς δημιουργού. Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου μιλάνε για τον συνθέτη και άνθρωπο Ennio, ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Χανς Ζίμερ, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Τζόαν Μπαέζ, ο Κουίνσι Τζόουνς και άλλοι πολλοί. Παράλληλα παρουσιάζονται όλες οι μεγάλες επιτυχίες του για τον κινηματογράφο που τον κατέστησαν τον πατέρα της κινηματογραφικής μουσικής, καθώς και οι σχέσεις του με σημαντικούς σκηνοθέτες. Στο ξετύλιγμα της πορείας του αναφέρεται και το πόσο επηρέασε και επηρεάζει ακόμα η μουσική και η προσωπικότητά του τη σύγχρονη δημιουργία, σ’ αυτό το σημείο του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται στην οθόνη η αφιερωματική τοιχογραφία -προσωπογραφία του- που δημιούργησε ο Σύλλογος στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα, μία σημαντική στιγμή αναγνώρισης και τιμής του πολιτιστικού έργου του Συλλόγου.
Είναι συγκινητικός και ποιητικός ο τρόπος με τον οποίο ο Tornatore αποτύπωσε την ουσία του καλλιτέχνη Ennio και της υψηλής του τέχνης, χωρίς φλυαρίες, αλλά με ταπεινότητα και ειλικρίνεια, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ennio Morricone ήταν ένας αυθεντικός σύγχρονος δημιουργός, ο οποίος με το υπέρμετρο ταλέντο του εξέλιξε την κλασική τέχνη της μουσικής σύνθεσης, απελευθερώνοντας την αφηγηματική δομή δημιουργώντας έτσι αληθινές μουσικές εκρήξεις. Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της προβολής απέδειξε την αγάπη, την αναγνώριση και την αφοσίωση του κοινού στους δύο δημιουργούς.
Η διανομή του ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσει στην Ιταλία στις 28 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος σχεδιάζει να διοργανώσει την προβολή του και στην Ελλάδα τον χειμώνα που μας έρχεται και φυσικά και στη Λάρισα.
Αρωγός και θερμός υποστηρικτής της αποστολής του Συλλόγου ήταν για ακόμα μία φορά το Kubrick - Pure Social Club που στηρίζει με τη σημαντική συμβολή του το πολιτιστικό έργο και τις δράσεις του Συλλόγου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass