«Η Τέχνη στη Θεσσαλία την εποχή του Διαφωτισμού»

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2021 11:49

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν Συμπόσιο με θέμα «Η Τέχνη

στη Θεσσαλία την εποχή του Διαφωτισμού (1770-1830)». Το συμπόσιο θα γίνει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, την Παρασκευή και το Σάββατο, 26-27 Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την περιοδική έκθεση «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, Έμποροι και Καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης (Ιούλιος 2021- Απρίλιος 2022».
Το συμπόσιο διοργανώνεται γύρω από τη διαπίστωση ότι στη Θεσσαλία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το κίνημα του Διαφωτισμού, καθώς παρατηρήθηκε πλήθος Σχολών και σημαντική εκδοτική δραστηριότητα, που ευνοήθηκε από την εμπορική κίνηση της εποχής και τις κοινότητες της Διασποράς στα Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη. Η πνευματική αυτή κίνηση έχει λάβει τη θέση που της αξίζει στο γενικότερο φαινόμενο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που προετοίμασε την Επανάσταση, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με την καλλιτεχνική κίνηση που παρατηρήθηκε στις εκκλησίες και τα Αρχοντικά της περιόδου, η οποία παρέμεινε σχετικά άγνωστη.
Δεκαπέντε προσκεκλημένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με τη ζωγραφική, τα χρυσοκεντήματα, την αργυροχοΐα και άλλες τέχνες της περιόδου, ενώ θα υπάρχει εισαγωγική ενότητα για την ανανεωτική κίνηση που επικρατεί στους λόγιους της εποχής την περίοδο πριν την επανάσταση και την άνθηση της εκπαίδευσης.
Τη δεύτερη μέρα του συμποσίου, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε μνημεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο την εποχή του ’21 στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στην Τσαριτσάνη, τη μονή Ολυμπιώτισσας και τη μονή Σπαρμού. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας και του Δήμου Ελασσόνας. Η μετακίνηση των ενδιαφερομένων θα γίνει με ιδιωτικό μέσον, ενώ αφετηρία της ξενάγησης θα είναι η Κεντρική Πλατεία Τσαριτσάνης, ώρα 10.00.
Δηλώσεις συμμετοχής στο 2413-508.242.
Για τη φυσική παρουσία απαραίτητη η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τον Covid-19.
*Οι εργασίες του συμποσίου θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου και διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZErce6vrjkuGtOREpFTg_xmfON2gunfnC_s

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass