Ερχονται συνεργασίες για την Πινακοθήκη...

ΜΙΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ, ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2022 21:12

«Αυτό που ο κόσμος εκτιμά είναι το μοναδικό και όχι το μαζικό. Μόνο όταν συνδυάσει την επίσκεψη σε μία μοναδική έκθεση, η οποία θα αποτελεί υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός θα μετακινηθεί από άλλη πόλη για να την επισκεφτεί και έτσι θα επισκεφτεί και τη μόνιμη συλλογή. Αν οι εκθέσεις είναι μία από τα ίδια που γίνονται από πόλη σε πόλη και απλά φιλοξενούνται ως πανηγυράκι στην Πινακοθήκη, δεν έχουν κανένα νόημα» αναφέρει σήμερα στην «Ε» το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Λουίζα Καραπιδάκη, ενώ αποκαλύπτει ότι η Πινακοθήκη ετοιμάζει συνέργειες και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Η αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, στη συνέντευξή της αναφέρεται στην πρώτη της επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό που είχε νιώσει και που θα ήθελε να νιώθει και ο επισκέπτης, τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Πινακοθήκη, το μουσειολογικό αφήγημά της που την κάνει γνωστή ανά την Ελλάδα, τον θεματικό πολιτιστικό τουρισμό που πρέπει να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ εκφράζει και την επιθυμία της η Πινακοθήκη να φιλοξενήσει και διεθνείς εκθέσεις. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι: «Θα ήθελα να μπορεί να φιλοξενεί και διεθνείς εκθέσεις, που έμμεσα να συνδέονται με τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

*Κυρία Καραπιδάκη, ας αρχίσουμε ανάποδα, δεν θα σας ρωτήσω γιατί να επισκεφτεί κάποιος τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, αλλά τι θα θέλατε να σκέφτεται ο επισκέπτης όταν αποχωρεί;
-Θα ήθελα ο επισκέπτης που επισκέπτεται πρώτη φορά τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα να αισθανθεί τον ίδιο ενθουσιασμό και θαυμασμό, που αισθάνθηκα εγώ όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Πινακοθήκη, το 2006. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την πρώτη μου εντύπωση, ούτε το γεγονός ότι επισκέφτηκα πολλές φορές τη μόνιμη συλλογή για ν’ απολαύσω συγκεκριμένα έργα και για να καταλάβω το σκεπτικό της συλλογής, εκείνης της εποχής και τον οίστρο του Συλλέκτη, που διάλεγε τα «καλύτερα» έργα της εποχής του.
Τότε δεν υπήρχε ακόμη το σημερινό αφήγημα της Πινακοθήκης και ο θεατής έπρεπε μόνος του να ανακαλύψει τους θησαυρούς. Ο σημερινός επισκέπτης, λόγω του επανασχεδιασμού της μόνιμης Συλλογής έχει την τύχη να μπορεί να απολαμβάνει μέσα από τα έργα, ένα ολόκληρο διήγημα που αφορά τον τόπο, την ιστορία και τους ανθρώπους και βέβαια τον Συλλέκτη.
Θα ήθελα λοιπόν ο κάθε επισκέπτης να αισθανθεί το ίδιο δέος στη θέαση της Συλλογής της Πινακοθήκης, ν’ ανακαλύψει τη μοναδικότητά της, να επιθυμήσει να επαναλάβει την επίσκεψη και να το διαδώσει.
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
*Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Πινακοθήκη Κατσίγρα;
-Τεράστιες προκλήσεις, αφού καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα των σύγχρονων εκθεσιακών χώρων και μουσείων, από τα οικονομικά, μέχρι και τους περιορισμούς της πανδημίας, αλλά παρόλα αυτά οφείλει να αναζωπυρώνει συνεχώς το ενδιαφέρον του κοινού.
*Η Πινακοθήκη Λάρισας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη της χώρας, πώς θα μπορούσε να επικοινωνηθεί περαιτέρω το γεγονός αυτό;
-Νομίζω ότι είναι γνωστή η Πινακοθήκη της Λάρισας για τις μοναδικές της συλλογές και το σύγχρονο μουσειολογικό της αφήγημα, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις του κοινού και να έχει έναν ανοιχτό διάλογο μαζί του.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΟ
*Τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου η Πινακοθήκη να προσελκύει περισσότερο κόσμο και από τη Λάρισα, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας;
-Είναι θέμα πολιτιστικής διαχείρισης της ίδιας της Πινακοθήκης και της συνέπειάς της προς το κοινό. Η Πινακοθήκη πρέπει συνεχώς να παράγει πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να προ(σ)καλεί τους θεατές κάθε ηλικίας, να οργανώνει πρωτότυπες και μοναδικές εκθέσεις και παράλληλες περιοδικές δραστηριότητες, συνέδρια, θεματικές ξεναγήσεις, ομιλίες, εικαστικές συναντήσεις για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο.
Αυτό που ο κόσμος εκτιμά είναι το μοναδικό και όχι το μαζικό. Μόνο όταν συνδυάσει την επίσκεψη σε μία μοναδική έκθεση, η οποία θα αποτελεί υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός θα μετακινηθεί από άλλη πόλη για να την επισκεφτεί και έτσι θα επισκεφτεί και τη μόνιμη συλλογή. Αν οι εκθέσεις είναι μία από τα ίδια που γίνονται από πόλη σε πόλη και απλά φιλοξενούνται ως πανηγυράκι στην Πινακοθήκη, δεν έχουν κανένα νόημα.
Φυσικά, θα ήταν σημαντικό να ενεργοποιηθεί ο θεματικός πολιτιστικός τουρισμός στην Ελλάδα και να οργανωθεί η Πινακοθήκη ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Έτσι θα υπήρχαν ομάδες απ’ όλη τη χώρα, που θα επισκέπτονταν την Πινακοθήκη, θα απολάμβαναν εξειδικευμένες ξεναγήσεις, θα γινόταν ένας ανοιχτός διάλογος και θα υπήρχε μια ροή επισκεπτών. Ας ελπίσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε μια κανονικότητα, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο τον πολιτισμό της χώρας μας.
Επίσης σημαντικό γεγονός για την Πινακοθήκη θα είναι οι συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, που προετοιμάζεται τώρα να κάνει.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
 *Σε μια εποχή που τα μουσεία προσδιορίζονται ως χώροι πολλαπλών εμπειριών και κριτικού διαλόγου, τι μπορεί να προσφέρει η Πινακοθήκη;
-Πολλά μπορεί να προσφέρει και μάλιστα σε ένα ευρύ κοινό, γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και διοικείται από στελέχη που έχουν διάθεση να παράγουν πολιτισμό και η Καλλιτεχνική Επιτροπή προσπαθεί δυναμικά να συμβάλει στο να μετατραπεί η Πινακοθήκη σε έναν «χώρο πολλαπλών εμπειριών και κριτικού διαλόγου».
Καταρχάς, η Πινακοθήκη μπορεί να συμβάλει στον πολιτισμό, ως μια μοναδική εμπειρία με την περιήγηση στις μοναδικές συλλογές της που αποτελούν ολόκληρα σύνολα αφηγημάτων. Στη συνέχεια ως ένας χώρος μάθησης, αλλά και αναψυχής και ως χώρος γενικότερα παραγωγής πολιτισμού.
*Ιδεατά τίνος καλλιτέχνη έκθεση θα θέλατε να φιλοξενήσει η Πινακοθήκη;
-Θα ήθελα να μπορεί να φιλοξενεί και διεθνείς εκθέσεις, που έμμεσα να συνδέονται με τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, όπως για παράδειγμα με αφορμή ενός έργου από τις συλλογές της, ώστε να προκαλεί το φιλότεχνο, αλλά και το ευρύ κοινό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass