«Ραψάνη, ένα ταξίδι στ’ ανοιχτά της νοσταλγίας»

Παρουσιάζεται την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου το βιβλίο της Δέσποινας Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2022 11:10

Ένα βιβλίο φόρος τιμής στη Ραψάνη θα παρουσιαστεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11 π.μ. στον αύλειο χώρο του Αγίου Αθανασίου Ραψάνης. Στο σημείο λοιπόν που υπήρξε η συγγραφική αφετηρία του Μ. Καραγάτση θα παρουσιαστεί το βιβλίο που συνέγραψε η Ραψανιώτισσα Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη με τίτλο «Ραψάνη, ένα ταξίδι στ’ ανοιχτά της νοσταλγίας».


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, κ. Ντίνος Κόκκινος, και η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, κ. Φανή Καλοκαιρινού.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης. Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης, κ. Δημήτριος Ζήλος, και η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κ. Καλλιόπη Μ. Γαζέτα. Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η βιβλιοθηκονόμος, κ. Χάιδω Πανταζή.
Στην προλογική της κριτική η φιλόλογος Κλεάνθη Κατή, με καταγωγή από τη Ραψάνη, αναφέρει: «Ολόκληρο το έργο διαποτίζει η αγάπη και η νοσταλγία. Ανασύρει μνήμες, ήχους, εικόνες, χρώματα. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά αυτού του πονήματος, θα προσφέρει στους αναγνώστες μια αναβάπτιση στα νάματα της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας που τόσο έχουμε ανάγκη».
Η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δρ Μαρία Γκράτζιου τονίζει τα εξής: «Αυτή η αυτοβιογραφική αφήγηση αναδεικνύει ιστορικά, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με τη Ραψάνη και τη γύρω περιοχή. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι πολύτιμες ως ντοκουμέντα. Αποτελούν πηγές πληροφόρησης, μια ξεχωριστή μορφή ιστορικής καταγραφής. Αποτυπώνουν σπουδαίες στιγμές του πολιτισμού της Ραψάνης. Τις βλέπεις και φαντάζεσαι, ταξιδεύεις με το μυαλό και την ψυχή».
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου παραχωρούνται στον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης τιμώντας τη μνήμη και τη σημαντική προσφορά του αείμνηστου Θανάση Δουμακή, για πολλά χρόνια προέδρου του Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1