«Θέλω να κρατήσω ζωντανό το παρελθόν...»

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΛΑΧΟΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΡΑΨΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2022 21:05

Του Θανάση Αραμπατζή

Μνήμες, ήχοι, εικόνες και χρώματα Ραψάνης. Αγάπη και νοσταλγία για τη γενέθλια γη. Ένα «ταξίδι στ’ ανοιχτά της νοσταλγίας» θα κάνουν όσοι βρεθούν μεθαύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στον αύλειο χώρο του Αγίου Αθανασίου Ραψάνης. Εκεί θα παρουσιαστεί το βιβλίο-φόρος τιμής στη Ραψάνη, με τίτλο «Ραψάνη, ένα ταξίδι στ’ ανοιχτά της νοσταλγίας», που συνέγραψε η Ραψανιώτισσα Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη. Η κ. Βασβατέκη μιλώντας σήμερα στην «Ε» αναφέρεται στο βιβλίο της, στο τι την οδήγησε να το γράψει, στη Ραψάνη των παιδικών της χρόνων, αλλά και στην πρωτοβουλία της να διατεθούν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου στον «Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης», αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί και στη μνήμη του.
Αρχικά ζητήσαμε από την κ. Βασβατέκη να μας μιλήσει για το βιβλίο, για να σημειώσει ότι: «Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκίνησα τη συγγραφή αυτού του βιβλίου το προόριζα αποκλειστικά και μόνο για το οικογενειακό μου περιβάλλον. Όταν όμως άρχισα να ζητάω από τη βιβλιοθηκονόμο Ραψάνης, κ. Χάιδω Πανταζή, στοιχεία από το αρχείο του πατέρα μου (που υπήρξε πρόεδρος του χωριού για 4 θητείες) που έχω παραδώσει το 2010 στη Βιβλιοθήκη Ραψάνης και κάποιες φωτογραφίες, εκείνη πρώτη με προέτρεψε να μην περιορίσω την έκδοση μόνο στην οικογένειά μου. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Δημήτριος Ζήλος, και μάλιστα με μεγάλη επιμονή, όπως και η φιλόλογος με καταγωγή από τη Ραψάνη Κλεάνθη Κατή, που πρώτη διάβασε το κείμενο. Τους ευχαριστώ θερμά για την προτροπή, την ενθάρρυνση και την εμπιστοσύνη τους».
Ποια «ανάγκη» σάς οδήγησε να γράψετε ένα βιβλίο για τη Ραψάνη, θα τη ρωτήσουμε για να μας πει ότι: «Η Ραψάνη είναι πατρίδα των παιδικών μου αναμνήσεων. Κατέχει ένα νοσταλγικό μου κομμάτι. Έζησα σε μια Ραψάνη ισχύος, ακμής και δόξας, διασκέδασης, αθωότητας και μοναδικής ομορφιάς.
Οι παιδικές αναμνήσεις είναι το πολυτιμότερο κομμάτι της ζωής μου. Η ανάμνηση προσώπων πραγμάτων και γεγονότων του παρελθόντος μοιάζει με παραμύθι που προκαλεί συγκίνηση. Προσφέρει όμως και γνώση στους νεότερους. Θέλησα τα βιώματά μου και τα συναισθήματα να τα διαβάσουν κάποια μέρα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Θέλησα να τα μοιραστώ κι όχι να χαθούν στον χρόνο. Διάλεξα να τα καταγράψω, γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησα και φοβάμαι μην ξεχαστούν, όταν θα έχω φύγει από τη ζωή» θα επισημάνει η κ. Βασβατέκη, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Αυτό το συγγραφικό μου εγχείρημα ήταν μια προσπάθεια να διατηρήσω της αναφορές μου, να διαφυλάξω ζωντανές τις ιστορίες μου και να κρατήσω ζωντανό το παρελθόν. Να διασώσω μνήμες που υπήρχαν φωλιασμένες στην καρδιά και στο μυαλό από τα παιδικά μου χρόνια. Μνήμες παλιές, ξεχασμένες σε χρονοντούλαπα. Το παρελθόν διεκδικούσε δυναμικά τη θέση του στο παρόν μέσα από φωτογραφίες που πρόδιδαν μυστικά του μυαλού και της ψυχής». Ακολούθως τη ρωτήσαμε ποια ήταν η επιδίωξή της κατά τη συγγραφή του βιβλίου, για να σημειώσει ότι: «Προσπάθησα να μεταφέρω μέσα από το προσωπικό βλέμμα και βίωμα τον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περίγυρο της περιόδου του ’50 και του ’60 της Ραψάνης. Να μεταφέρω την ατμόσφαιρα και τα ήθη των ανθρώπων μια άλλης εποχής που άφησαν ίχνη ανεξίτηλα στο πέρασμά τους. Ομολογώ ότι είμαι νοσταλγός του παρελθόντος».
Τέλος, ζητήσαμε από την κ. Βασβατέκη το σχόλιό της για την πρωτοβουλία της να παραχωρήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις στον «Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης», για να σημειώσει ότι: «Παραχωρώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου στον «Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης», αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Στη μνήμη του οικογενειακού μου φίλου, Θανάση Δουμακή, που υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου και τίμησε τον γενέθλιο τόπο με το έργο του και τα ιστορικά συνέδρια που διοργάνωσε. Ήξερε τον μοναδικό τρόπο να εργάζεται για τη Ραψάνη άοκνα. Ο σεβασμός και η τιμή αρμόζουν στο όνομά του και θα συντροφεύουν την παντοτινή του θύμηση. Αυτό το συγγραφικό μου εγχείρημα είναι ένα ταξίδι κάτω από το φως της νοσταλγίας. Μιας νοσταλγίας που την κρατάς σαν φυλαχτό σ’ όλη σου τη ζωή.
Αξίζει να σημειώσω ότι η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από μουσικό πρόγραμμα με παλιά τραγούδια που θα ερμηνεύσουν η Ελένη Μιχαλέ και ο Χρήστος Ζαχαρίας, που θα τους συνοδεύσει στο πιάνο ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρ. Κτιστάκης», θα σημειώσει καταληκτικά η κ. Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass