Ορατή και σε άτομα με προβλήματα όρασης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ»

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2022 21:01

«...Σήμερα παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικά καινοτόμο πρόγραμμα που απευθύνεται σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα, σπουδαία έργα της Συλλογής Κατσίγρα, μέσω της αφής και του ήχου, να γίνονται προσβάσιμα στους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης παρουσιάζοντας χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα που εκπόνησε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας με τίτλο «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της Συλλογής Κατσίγρα». Εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα καθίστανται προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία όρασης, με τη Δημοτική Πινακοθήκη να επανανοηματοδοτεί την έννοια της μουσειακής εμπειρίας αναπτύσσοντας και αναδεικνύοντας μια σειρά από πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με προβλήματα όρασης στη μουσειακή εμπειρία.
«Eίναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη Δημοτική Πινακοθήκη. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού παρουσιάζουμε σήμερα ένα εξαιρετικά καινοτόμο πρόγραμμα που απευθύνεται σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης. ...Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνεργασία με την ομάδα της Οff Stream και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Δύο στοιχεία καθορίζουν αυτήν τη δουλειά που έχει γίνει: ο ήχος και η αφή. Η δυνατότητα σπουδαία έργα της Συλλογής Κατσίγρα μέσα από τη διαδικασία αυτή να γίνονται προσβάσιμα στους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης» ανέφερε ο κ. Καλογιάννης. Η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη αναφέρθηκε στον νέο ορισμό της λέξης μουσείο που αντανακλά και τον ρόλο του στον 21ο αιώνα προς την κατεύθυνση της προσβασιμότητας, της συμπερίληψης και της συμμετοχής. Με τη σειρά τους η Στέλα Αναστασάκη και η Χριστίνα Βλάχου, οι δύο συν-ιδρύτριες της Off Stream και υπεύθυνες για τη σύλληψη-σχεδίαση-υλοποίηση του προγράμματος, αναφέρθηκαν στην ομάδα και στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε για την πραγματοποίηση του πρωτόγνωρου για μουσείο της περιφέρειας εγχειρήματος, στα πολλαπλά οφέλη που αποφέρει μια τέτοια διαδικασία, αλλά και στη δυνατότητα που δίνεται πλέον στα άτομα με αναπηρία όρασης, για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στη μουσειακή εμπειρία.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο προϊστάμενος Υπηρεσιών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρβελάς, αναφερόμενος στη δυνατότητα που δίνει η συγκεκριμένη δράση στην ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό.
Την ξενάγηση έκανε η Στέλα Αναστασάκη με τη βοήθεια ατόμων με προβλήματα όρασης από την Ομάδα Προσβασιμότητας που έδειξαν πώς τα άτομα με προβλήματα -μέσω του ήχου και της αφής- θα «βλέπουν» τα έργα των Αγήνορα Αστεριάδη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και Τάσσου.
Θανάσης Αραμπατζής

 

Αννυ Ψάρρα: Πολιτισμός για όλους

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα αποκάλυψε ότι εικαστικοί κατάλογοι από εκθέσεις που βρίσκονται στα ντεπό της Πινακοθήκης με «ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα διατίθενται δωρεάν σε σχολεία, βιβλιοθήκες, συλλογικότητες αλλά και στους πολίτες», ενώ αναφέρθηκε και στην κοινωνική πολιτική της Πινακοθήκης, αφού «οι πόρτες του μουσείου είναι ανοιχτές χωρίς εισιτήριο για όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Όπως και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, είναι χωρίς καμιά συμμετοχή ακόμη και σε υλικά». Κλείνοντας δε και μιλώντας για το πρόγραμμα «Εξερευνώντας τις αθέατες πλευρές της Συλλογής Κατσίγρα» τόνισε ότι «θα χρησιμοποιήσω τον όρο Πολιτισμός για όλους», γιατί η τέχνη συνδέεται με τη ζωή μας με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass