Μιχαήλ Σάπκας ο ευπατρίδης πολιτικός

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2013 16:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:58

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων και της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα λάβει χώρα η παρουσίαση του τόμου Μιχαήλ  Σάπκας, ο ευπατρίδης πολιτικός (1873-1956) που εκδόθηκε πρόσφατα με δαπάνη της Δ. Ε. Υ. Α. Λ. Το βιβλίο αυτό βασίζεται στο αρχείο του παλιού Δημάρχου Μιχαήλ Σάπκα, το οποίο εντοπίσθηκε πρόσφατα και με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Τζανακούλη περιήλθε στην κατοχή του Δήμου. Ο συμπολίτης ιατρός Νικόλαος Παπαθεοδώρου, επεξεργάσθηκε το αρχείο, ανέτρεξε σε πληροφορίες που συνέλεξε από τους απογόνους του Μιχ. Σάπκα, μελέτησε με προσοχή τη σημαντική του προσφορά στον Μακεδονικό Αγώνα (1901-1912), την πολιτική του σταδιοδρομία ως Δήμαρχος και Βουλευτής, ως Πρόεδρος του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους χαλεπούς χρόνους της κατοχής και προσπάθησε να περιγράψει την έντονη προσωπικότητά του. Καρπός της όλης αυτής προσπάθειας υπήρξε η κυκλοφορία του καλαίσθητου τόμου το οποίο θα παρουσιασθεί στο κοινό της πόλης μας την ερχόμενη Τρίτη.

    Εισηγητές θα είναι με τη σειρά:

-Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος θα αναφερθεί στο τεράστιο έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την αναμόρφωση της Λάρισας σε όλους τους τομείς.

-Ο κ. Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, συγγραφέας, δημοσιογράφος και βαθύς μελετητής της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα. Θα αναφερθεί διεξοδικά στη σημαντική συμβολή του Μιχαήλ Σάπκα στον Μακεδονικό Αγώνα και στις στενές σχέσεις που είχε με τον Παύλο Μελά.

-Η κ. Ιουλία Ρίζου, εγγονή του Μιχαήλ Σάπκα, θα περιγράψει ενδιαφέρουσες  προσωπικές στιγμές που έζησε στη διάρκεια των παιδικών της χρόνων με τον παππού της, καθώς και γεγονότα καθημερινής ζωής του, όπως τα αποτύπωσαν στη μνήμη τα παιδικά της μάτια.

-Την εκδήλωση θα κλείσει ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο οποίος θα αναφερθεί στις προσπάθειες εντόπισης του αρχείου του Μιχαήλ Σάπκα και τις συνθήκες συγγραφής του πονήματος.

    Παράλληλα με την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, στο αίθριο του Δημοτικού Ωδείου θα εκτεθούν ενδιαφέροντα αντικείμενα από το πλούσιο αρχείο του Μιχ. Σάπκα (Διπλώματα, εύφημες μνείες, βιβλία του, έγγραφα από την εν γένει δραστηριότητά του και φωτογραφίες). 

    Στην είσοδο της αίθουσας του Ωδείου θα χορηγείται στους προσερχόμενους στην εκδήλωση και το βιβλίο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass