ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Ο «Γιατρός με το στανιό» στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Ο «Γιατρός με το στανιό», μία από τις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες του Μολιέρου θα ανέβει την Πέμπτη 17 Ιουλίου στο Κηποθέατρο, με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο ρόλο του «Γιατρού» και τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο ρόλο του άρχοντα «Γεροξούρα». Το έργο «Γιατρός με το στανιό» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία εποχής, με αντικείμενό της τους γιατρούς που μέσα από τόσα θεατρικά έργα σατίρισε ο Μολιέρος, ο σημαντικότερος κωμωδιογράφος του 17ου αιώνα. Πέρα από την κριτική για τους γιατρούς της εποχής του, που είναι καίρια και δηλητηριώδης, το έργο σατιρίζει και την αιώνια ευπιστία, αμορφωσιά και βλακεία της κάθε κοινωνίας, που είναι έτοιμη να χάψει ό,τι της πλασάρει ο κάθε επιτήδειος. Ο «Γιατρός με το στανιό» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλέ Ρουαγιάλ και θριάμβευσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει εφεξής το έργο το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο το Μολιέρο, που ερμήνευε μάλιστα το ρόλο του Σγκαναρέλου.
Ο Σγκαναρέλος, ένας ξυλοκόπος που αγαπάει το πιοτό και την τεμπελιά, μαλώνει με τη γυναίκα του τη Μαρτίνα και καταλήγει να την ξυλοκοπήσει. Ο Βαλέρης και ο Λουκάς, υπηρέτες του Γερόντιου, ψάχνουν έναν γιατρό, να γιατρέψει τη νεαρή κυρία τους Λουσίντα, κόρη του αφεντικού τους, που έχει χάσει τη μιλιά της. Η Μαρτίνα για να εκδικηθεί τον άντρα της για το ξύλο που τρώει, παραπλανεί τους δύο υπηρέτες, βεβαιώνοντάς τους, πως δήθεν ο Σγκαναρέλος, είναι σπουδαίος γιατρός, αλλά δεν το παραδέχεται, παρά μόνο αν τον σπάσουν στο ξύλο. Αφού οι δύο υπηρέτες ξυλοκόπησαν τον Σγκαναρέλο, επιτέλους, παραδέχτηκε πως είναι γιατρός και αποφάσισε να επισκεφθεί την κοπέλα. Μαθαίνει από τον Λέανδρο, τον αγαπητικό της Λουσίντας, την πραγματική αιτία της αρρώστιας της. Παίζει στον πατέρα της, που εναντιώνεται στον έρωτά της, ένα παιχνίδι για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο με τον πλούσιο Οράτιο που της προορίζει για σύζυγο. Με την εγγύηση μιας γερής αμοιβής, ο Σγκαναρέλος εισέρχεται στο παιχνίδι των δύο νέων και γίνεται συνένοχός τους.
Διασκευή: Κώστας Γεωργουσόπουλος. Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσιβιλίκας. Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Φιλίνη, Αθηνά Μαυρομάτη, Γιώργος Σουξές, ο Γιώργος Γεωργίου, Γιώργος Λαμπάτος, Γιάννης Κατσάμπας, Κατερίνα Χιωτίνη, Κωνσταντίνος Κυριακού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass