ΑΠΟ ΤΗ «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» ΣΤΟ ΔΙΟΝ

«Του Κουτρούλη ο Γάμος» * Την Τετάρτη 13 Αυγούστου

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2008 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:28
Μια «θορυβώδης» συνάθροιση με αστείες καταστάσεις και ξεκαρδιστικά σχόλια θα λάβει χώρα στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην παράσταση «Του Κουτρούλη ο Γάμος». Την κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου – Ραγκαβή, θα παρουσιάσει η «Θεατρική Διαδρομή» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου την Τετάρτη 13 Αυγούστου. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Παύλος Χαϊκάλης, Εμμανουήλ Κουτρούλης, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, Στροβίλης, ο Παύλος Ορκόπουλος, κυρ- Σπύρος, η Κατερίνα Μάντζιου, Ανθούσα και ο Μιχάλης Μαρκάτης, Ξανθούλης. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών.
Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (1809-1892) ήταν φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Α' Αθηναϊκής Σχολής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διπλωμάτης. Έγραψε αρκετά θεατρικά έργα, τραγικά και κωμικά, τα οποία όμως δεν γνώρισαν μεγάλη σκηνική επιτυχία κυρίως επειδή ήταν απρόσφορα για σκηνική παρουσίαση. Τα δραματικά του έργα είναι εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία και από την αρχαιότητα ως την ελληνική επανάσταση. Στα κωμικά του έργα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι «Του Κουτρούλη ο Γάμος», επιχείρησε την μορφολογική αναγέννηση της κλασικής αριστοφανικής κωμωδίας, με χρήση αρχαϊκών μέτρων, χορικών και παράβασης.
Παράλληλα ο Ραγκαβής έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην οργάνωση της θεατρικής ζωής της χώρας και συμμετείχε στις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας θεατρικών φορέων και επιχειρήσεων. Συχνά δίδασκε ηθοποιούς και επέβλεπε την προετοιμασία παραστάσεων και διοργάνωνε και ερασιτεχνικές παραστάσεις έργων με φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ..
Πληροφορίες για τα εισιτήρια στο 23510 -76041.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1