ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ «ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΓΑΜΟ» ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

Ο παρορμητικός «Λεονάρντο»

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2008 21:06 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
«Ο Λεονάρντο είναι όπως το άλογο, δυνατό και ανεξάρτητο, αφηνιάζει όταν το εγκλωβίζουν».
Η μουσική ήταν αυτή που τον ώθησε στο χώρο της υποκριτικής όταν παίζοντας πιάνο σε μια παράσταση της Κάτιας Δανδουλάκη, η γνωστή ηθοποιός τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την κωμωδία «Άκρως Οικογενειακόν», όπου έπαιζε το γιο του Γιάννη Μπέζου και της Ναταλίας Τσαλίκη και καθιερώθηκε πρωταγωνιστώντας στην τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Μη μου λες αντίο» ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες επιτυχημένες συνεργασίες. Η εισαγωγή για το γνωστό ηθοποιό Μέμο Μπεγνή που αυτό το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πλέον κλασικά έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ο Ματωμένος Γάμος», ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης και θα παρουσιαστεί στη Λάρισα αύριο το βράδυ. Ο «Λεονάρντο» – Μέμος Μπεγνής, μίλησε στην «Ε» για την ιστορία ενός προδομένου έρωτα που οδήγησε τελικά στο θάνατο, για μια ιστορία που σκιάσε την ανδαλουσιανή γη από το «νόμο του αίματος», για μια ιστορία που έχει να μοιραστεί πολλά με το ελληνικό παρελθόν και περισσότερο την Κρήτη.
* Στην παράσταση «Ματωμένος Γάμος» ενσαρκώνετε το ρόλο του «Λεονάρντο», το μοναδικό χαρακτήρα στο έργο που παρουσιάζεται με το όνομά του. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
- «Ο Λεονάρντο είναι η πέτρα του σκανδάλου σε ολόκληρο το έργο, είναι ο κεντρικός ήρωας και όλοι οι άλλοι είναι η νύφη, είναι η μάνα, η ζητιάνα, το φεγγάρι και γύρω από αυτόν περιστρέφεται όλη η υπόθεση της ιστορίας του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λεονάρντο είναι το πρόσωπο που μπλέκεται στην ιστορία ώστε να γίνει αυτό που είναι προκαθορισμένο να γίνει, το μοιραίο. Ο Λεονάρντο είναι ένας παθιασμένος άνδρας ο οποίος δεν είχε ποτέ δίπλα του τη γυναίκα που αληθινά αγάπησε και ο ανεκπλήρωτος έρωτας ήταν αυτός που τον κατέλαβε εντέλει από μια οργιασμένη φρενίτιδα. Ο ίδιος ο συγγραφέας παρομοιάζει τον Λεονάρντο με ένα άλογο. Δυνατό και ανεξάρτητο, αφηνιάζει όταν το εγκλωβίζουν, όταν το κλείνουν σε ένα κλουβί και αυτό που του μένει βέβαια είναι να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κερδίσει αυτά που έχασε, έστω και με το θάνατό του.
* Ποια η πρόκληση που αποτέλεσε αυτός ο ρόλος για εσάς;
- «Είναι ένας ρόλος που κάθε ηθοποιός ονειρεύεται να κάνει. Ένας ρόλος ζωής που θέλει πολλή δουλειά και μελέτη. Βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απόδοση του κειμένου γιατί αυτό που γράφει ο Λόρκα είναι ποίηση. Είναι ένας δύσκολος ποιητικός και κυρίως αφαιρετικός λόγος. Όταν ένας συγγραφέας χρησιμοποιήσει σε ένα κείμενό του αφαιρετικό λόγο και αυτό το κείμενο πρέπει να μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή, λόγω της αφαίρεσης του κειμένου, πρέπει ο ηθοποιός από τη στιγμή που εμφανίζεται στη σκηνή να δώσει να καταλάβει στο κοινό τι κουβαλάει αυτός ο άνθρωπος μέσα του».
* Την υπόθεση του έργου την εμπνεύστηκε ο συγγραφέας από πραγματική ιστορία βεντέτας, δημοσιευμένη σε άρθρο εφημερίδας που ανέφερε έγκλημα. Πόσο κοντά είναι η Ιβηρική χερσόνησος με την ελληνική πραγματικότητα και στα υπόλοιπα σημεία στο έργο;
- «Οι εποχές ήταν πολύ διαφορετικές και για τις δύο κοινωνίες. Άνθρωποι τόσο στερημένοι όσο οι άνθρωποι των κοινωνιών εκείνων, όταν αγαπούσαν τόσο πολύ ήταν ικανοί να υπερβούν τα όριά τους και να προβούν σε καταστάσεις εξτρεμιστικές. O Λόρκα αποτυπώνει τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της εποχής επηρεασμένος πάρα πολύ από την ελληνική τραγωδία και αυτό συμβαίνει και στα άλλα δύο έργα του, «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και «Γέρμα». Ξετυλίγει την ιστορία των απλών λαϊκών ανθρώπων στην οποία είναι έντονο το στοιχείο της κοινωνίας των ανθρώπων που είναι μεστωμένοι με τη γη, με τη δουλειά με την εργασία. Επίσης, όλες οι γυναίκες του Λόρκα είναι Μαινάδες είναι Βάκχες. Έχουν πολλά κοινά σημεία η Ιβηρική χερσόνησος με τη Μάνη, την Κρήτη, το στιλ της κοινωνίας, η βεντέτα, ακόμη το σύμβολο της Ισπανίας που είναι ο ταύρος. Οι τελετουργικές καταβολές της θυσίας του διονυσιακού θεού-ταύρου, τα ταυροκαθάψια της Κρήτης, συναντούν λοιπόν τις αντίστοιχες στην Ιβηρική χερσόνησο που σήμερα έχουν πάρει τη μορφή των ταυρομαχιών. Η «βεντέτα», έθιμο και των δυο λαών, κυριαρχεί στην τραγωδία του Λόρκα και το μαχαίρι απαραίτητο εργαλείο και στους δυο, γίνεται στο «Ματωμένο Γάμο» εργαλείο θανάτου».
* Ποιες οι επόμενες δουλειές σας στο θέατρο και την τηλεόραση;
- «Τηλεοπτικά θα βρίσκομαι σε μια κωμωδία με την Κλειώ - Δανάη Οθωναίου και θεατρικά θα βρεθώ με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Γιάννη Μπέζο στο μιούζικαλ «Το κλουβί με τις τρελές» που θα ανέβει στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα. Λατρεύω τα μιούζικαλ, τον συνδυασμό της κίνησης με την υποκριτική και το τραγούδι. Ο Ελληνας θεατής είναι κάπως απαίδευτος, θα έλεγα, σε ο,τι αφορά στο μιούζικαλ ακόμη, αλλά το αγκαλιάζει με αγάπη, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα».
Η παράσταση «Ματωμένος Γάμος» θα παρουσιαστεί αύριο στο Κηποθέατρο στις 9.30 μ.μ. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μέμος Μπεγνής, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Σδρόλιας, Λευτέρης Μποτωνάκης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Ελένη Τσαγκαράκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Βίκυ Κουκουτσίδη, Παναγιώτης Γαρμπής, Ζωή Καραβασίλη, Έυα Ψυλλάκη, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Διονύσης Μπουλάς. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΔΕΤΠΟΛ, Ανθίμου Γαζή 31 στον 1ο όροφο και στο ταμείο του Κηποθέατρου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 -537. 074.
 
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass