ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΧΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΟΝΔΛ

Στη φαντασία κλασικών συνθετών

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2008 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
Στο χώρο της μουσικής συσσωρεύεται μια πλειάδα συνθέσεων και αναπαραστάσεων εικόνων ενός μίγματος του πραγματικού και του φανταστικού. Οι ήχοι των οργάνων γεννούν συναισθήματα, περιγράφουν τον ανθρώπινο εσωτερικό κόσμο αλλά εκπροσωπούν ταυτόχρονα και τις ηχητικές αποδόσεις του θαυμαστού ζωικού βασιλείου. Η μαγεία της φαντασίας μεγάλων κλασικών φυσιογνωμιών φυλάσσεται στα μουσικά παραμύθια στα οποία το ρόλο του αφηγητή έχουν κυρίως τα μουσικά όργανα. Το παιχνίδι μιας φανταστικής ιστορίας και η διδαχή των μηνυμάτων σε συνδυασμό με δυνατή μουσική περικλείει μέσα του και χρώματα, λέει ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας νέων Δήμου Λαρισαίων, κ. Χρήστος Κτιστάκης, μιλώντας για τους ήχους,τη φωτεινότητα ή σκοτεινότητά τους και άλλα χαρακτηριστικά, που κάνουν την εμφάνιση τους κατά τις εκτελέσεις κορυφαίων έργων που αφορούν σε παιδιά και μεγαλύτερους.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΕ ΗΧΟ
Έναν πρωτότυπο τρόπο μουσικής επιμόρφωσης επιχειρεί η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λάρισαίων, προσπαθώντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να φέρει κοντά τους κλασικά έργα μεγάλων συνθετών, σπάζοντας παράλληλα τη συνηθισμένη εκπαιδευτική «ροή» γεγονός που επιτυγχάνεται με την αφήγηση μοναδικών μουσικών ιστοριών. Η πρώτη συναυλία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της ΣΟΝΔΛ είναι αφιερωμένη στα παιδιά και τα μουσικά παραμύθια θα ξεκινήσουν φέτος με το «Καρναβάλι των Ζώων» του Camil Saint-Saens και με το «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Prokofiev, στις 16 Νοεμβρίου στις 11.30 το πρωί. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, να έρθουν σε επαφή με αριστουργήματα της κλασικής μουσικής από μεγάλους συνθέτες λέει ο κ. Κτιστάκης, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν συναυλίες - παραστάσεις για όσα σχολεία επιθυμούν να εκπαιδευτούν στο συμφωνικό ήχο μέσα από μουσικές ιστορίες.
«Με τα λόγια του αφηγητή να μετατρέπονται σε ήχους και τη φωνή του λύκου συμβολίζεται, λόγου χάρη, από τρία κόρνα προκειμένου να αποδοθεί ο σκοτεινός ήχος που ταιριάζει στο μυστήριο του παραμυθιού και η πάπια να εκπροσωπείται από το όμποε, η μουσική αποκτά τη δική της γλώσσα και η συνομιλία εισχωρεί στον κόσμο των μικρών μουσικόφιλων διεισδύοντας στην παιδική ψυχή τους με οδηγό το συμφωνικό ήχο.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων ανοίγει τις πόρτες στο παιδικό και νεανικό κοινό της πόλης και προτείνει στους διευθυντές των σχολείων να εντάξουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους επισκέψεων παρακολουθήσεις των συναυλιών – παραστάσεων που πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΔΩΛ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Στο «Καρναβάλι των Ζώων» πιάνο παίζουν ο Απόστολος Αλεξίου και ο Χρήστος Κτιστάκης και την ορχήστρα διευθύνει ο Δημήτρης Κτιστάκης. Στο μουσικό έργο «Ο Πέτρος και ο Λύκος», το παραμύθι αφηγείται η ηθοποιός Πόπη Πελτεκοπουλου και την ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Κτιστάκης.
ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΟΝΔΛ
Σε ό,τι αφορά στις ακροάσεις νέων μελών για τη ΣΟΝΔΛ στις τάξεις των εγχόρδων θα πραγματοποιηθούν στις 3 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. και μέρος μπορούν να πάρουν επαγγελματίες ή προχωρημένοι μαθητές. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων που αποτελεί προσπάθεια της Λάρισας να εδραιώσει συμφωνική μουσική, αποτελείται κατεξοχήν από Λαρισαίους μουσικούς όλων των ωδείων της πόλης όπως και μαθητές. Οικονομικά στηρίζεται από το Δήμο Λαρισαίων και από το Σύλλογο Φίλων της συμφωνικής ορχήστρας καθώς και από δωρεές και χορηγίες. Έγραφες για τα νέα μέλη και τα παλαιά στο σύλλογο φίλων της συμφωνικής συνεχίζονται. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Πιπίτσα Μπαλάφα στο τηλέφωνο 2410 -287518.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΣΟΝΔΛ
«Ρέκβιεμ» Μότσαρτ το 1999: αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επαναδραστηριοποίηση της Συμφωνικής Ορχήστρας στη Λάρισα.
Το «Ορατόριο» του Μπαχ το «Κατά Ιωάννη Πάθη» που παρουσιάστηκε στη Λάρισα καθώς και στο «Παλλάς» στην Αθήνα.
Μέγαρο μουσικής το 2004, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων πρωινών με διάφορα έργα συμφωνικού ρεπερτορίου.
Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι με αφήγηση και εισαγωγή του Αλέξη Κωστάλα, στη Φλώρινα.
Διακεκριμένοι μουσικοί, Έλληνες και ξένοι σολίστ, έχουν συνεργαστεί με την ορχήστρα όπως στο βιολί ο Γιάννης Γεωργιάδης, στο πιάνο ο Δημήτρης Τουφεξής, η Μυρτώ Παπαθανασίου και πολλοί άλλοι. Συνολικά η συμφωνική ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από περισσότερους από πενήντα εκτελεστές, ενώ οι μεγαλύτερες ορχήστρες μπορεί να πλησιάζουν και τα εκατό όργανα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass