Η ΓΝΩΣΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΕΛ. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ:

«Μ΄ ενδιαφέρει το ταξίδι στη μουσική»

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2008 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:41
Η φωνή της παραμένει εδώ και 20 χρόνια το ίδιο αγαπητή και οικεία σε όλους μας. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει κάνει διασκευές που έχουν αγαπηθεί όσο και τα πρωτότυπα τραγούδια.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ενθουσιάζεται με τα μουσικά «ταξίδια» και, παραμένοντας πιστή στις μεγάλες της αγάπες, πειραματίζεται, μπαίνοντας δυναμικά σε κάθε εποχή.
Η γνωστή τραγουδίστρια μιλά στην «Ε» για τη σύγχρονη μουσική σκηνή και την πορεία της στο τραγούδι.
* Το καλοκαίρι γυρίσατε όλη την Ελλάδα με τον Γιάννη Κότσιρα, κάνοντας συναυλίες. Μάλιστα επισκεφτήκατε και τη Λάρισα, όπου είχατε μεγάλη επιτυχία. Τελικά, πρέπει να συμπαθείτε έναν συνάδελφο για να συνεργαστείτε; Δεν γίνεται να είναι καθαρά επαγγελματική και τυπική η συνεργασία;
- Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Ειδικά στη δική μας πλευρά δεν υπάρχει λόγος να κάνεις συνεργασίες με ανθρώπους που δεν εκτιμάς ή δεν μιλάς την ίδια γλώσσα.
* Προτιμάτε να κάνετε συναυλίες μόνη σας ή με συνάδελφο;
 -Όταν είμαι μονή μου προτιμώ να κάνω πιο ιδιαίτερα πράγματα γιατί θέλω να μιλήσω για τον εαυτό μου και να δείξω στον κόσμο κάτι που αφορά προσωπικά εμένα. Αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά είναι και εξοντωτικό. Οι συνεργασίες έχουν μια χαρά, ένα μοίρασμα.
* Πάντως, έχετε πολύ καλές συνεργασίες από τη αρχή της καριέρας σας;
- Αυτό που έκανα εγώ ήταν εξτρεμιστικό. Όταν ξεκίνησα να τραγουδώ διάλεγα νέους συνθέτες εκείνη την εποχή, ήμασταν της ίδιας γενιάς και ανησυχίας. Θέλαμε να διαφοροποιηθούμε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η «προίκα» μου, οι φίλοι μου.
* Είστε από τους καλλιτέχνες που βγαίνετε έξω από την πρωτεύουσα.
- Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρχει επαφή μεταξύ κοινού και τραγουδιστή. Με μια δισκογραφία που καταρρέει νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι το να υπάρχει ο καλλιτέχνης μπροστά στα μάτια σου και όλη αυτό το όνειρο των τραγουδιών να γίνεται αλήθεια.
* Όντως είναι δύσκολη η κατάσταση με τη δισκογραφία.
- Ειδικά αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στην αλλαγή του προϊόντος, δηλαδή το cd πλέον έχει καταρρεύσει και είμαστε σε μια κενή εποχή ώσπου να βρεθεί, ελπίζω σύντομα, το επόμενο προϊόν, για να μπορέσουν να υπάρξουν και νέοι καλλιτέχνες. Μέσα σε όλο αυτό δεν υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες, είναι πολύ φοβισμένοι και οι ίδιοι αλλά και οι εταιρίες.
* Όταν λέτε νέοι καλλιτέχνες εννοείτε προφανώς αξιόλογοι, γιατί νέοι υπάρχουν πολλοί αλλά «ξεφουσκώνουν» γρήγορα.
- Η ευκολία ήταν πάντα ένα προσόν για τους καλλιτέχνες που ήταν έτσι. Το θέμα είναι πώς εξελίσσεται η μουσική και αυτό γίνεται μόνο με νέους ανθρώπους ταλαντούχους.
* Σας αρέσει να πειραματίζεστε με τη μουσική, καθώς έχετε αλλάξει ύφος αρκετές φορές.
- Αυτό συμβαίνει γιατί εγώ ξεκίνησα να τραγουδώ τη δεκαετία του 80, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Υπήρχε μια ηρεμία, ήμασταν πολύ κοντά στο καλό ελληνικό τραγούδι, έντεχνο και λαϊκό. Όποτε έχοντας πίσω μου μια 20ετή πορεία, φυσικό για μένα είναι να θέλω να βρω νέους τρόπους έκφρασης. Η εποχή αλλάζει και εμένα μ΄ ενδιαφέρει να έχω νέους ανθρώπους στο κοινό μου.
* Πάντως έχετε ένα στυλ μοναδικό που τα περιέχει όλα μέσα.
- Επηρεαζόμαστε πια απ΄ όλο τον κόσμο, είτε το θέλουμε είτε όχι. Εμένα ο στόχος μου είναι να κρατήσω τη Μεσόγειο, ψάχνοντας στα διάφορα είδη. Το δημοτικό τραγούδι όμως είναι η πηγή μου, αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που αγάπησα και είναι βιωμένο. Το λαϊκό τραγούδι πιστεύω ότι όλοι οι καλοί τραγουδιστές το έχουν με ένα τρόπο βιωμένο. Από εκεί και πέρα ο σύγχρονος τρόπος έκφρασης είναι η περιπέτεια και το πώς μπορείς να μιλήσεις για την σημερινή εποχή.
* Πότε αποφασίσατε αυτή την αλλαγή στο ύφος σας;
- Όταν κατάλαβα ότι δεν υπάρχει έτσι όπως θα ήθελα το λαϊκό τραγούδι. Εγώ μεγάλωσα και αγάπησα το λαϊκό τραγούδι πολύ περισσότερο από όλους τους τραγουδιστές της εποχής μου. Όποτε, όταν κατάλαβα ότι από ένα σημείο και μετά η εποχή άλλαξε και οι σύνθετες ή οι στιχουργοί δεν μπορούσαν να δώσουν μεγάλα λαϊκά τραγούδια, εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να προσαρμοστώ σύμφωνα και με τις άλλες αγάπες μου. Έτσι άρχισα να ανοίγω τα αυτιά και τα μάτια μου και να προσπαθώ να δω το καλό τραγούδι.
* Έχετε κάνει αρκετές διασκευές. Πότε μία διασκευή είναι πετυχημένη;
- Πάντα ρισκάρουμε, δεν μπορούμε να έχουμε 100% αποτέλεσμα σε όλα τα τραγούδια, είτε είναι ρεμίξ, είτε καινούρια τραγούδια, γιατί μπορεί να τα χάσουμε στην ενορχήστρωση. Είναι όπως και στη ζωή, τίποτα δεν κερδίζεται εύκολα. Πάντα κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, αλλά είσαι μέσα στο παιχνίδι. Και μένα το ταξίδι με ενδιαφέρει, μακάρι όλα μου τα ταξίδια να βγάζουν σε ένα καλό αποτέλεσμα.
* Ποια είναι η ανάγκη που οδηγεί σε μία διασκευή;
- Υπάρχει ανάγκη να μεταφέρεται ο πολιτισμός και γι΄ αυτό θα πρέπει κάποια από τα σπουδαία ελληνικά τραγούδια να μεταφέρονται σε κάθε εποχή. Για μένα αυτό είναι το νόημα. Να τα ακούσουν και να είναι κατανοητά από τους νεότερους.
*  Τα τραγούδια σας πάντως αντέχουν στο χρόνο.
- Ο στόχος μου είναι να αφήσω όσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια στο χρόνο, αυτό έμαθα από τους δάσκαλους μου.
* Αυτό είναι και το πιο δύσκολο.
- Εννοείται, γιατί η εποχή κινείται τόσο γρήγορα και αλλάζουν τόσα πολλά δεδομένα και το ευρύ κοινό θέλει συνέχεια κάτι καινούριο.
* Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης τέτοιας αισθητικής να επιβιώσει σε ένα τέτοιο δύσκολο «δρόμο»;
- Νομίζω ότι η αναγνώριση είναι όλα αυτά τα χρόνια, το ότι εγώ υπάρχω από το 1990 υπαρκτά. Ο κόσμος ήξερε τη φωνή μου και αυτά που αγαπώ. Αν ξεκινούσα τώρα δεν θα είχε εμπιστοσύνη ο κόσμος σε ένα νέο καλλιτέχνη. Εγώ είμαι από τους τυχερούς γιατί ξεκίνησα αρκετά χρόνια πριν.
* Ίσως παίζει ρόλο και το ότι δεν κάνετε βιαστικές κινήσεις, προσέχετε τα βήματά σας.
- Γρήγορους δίσκους κάνουν μόνο οι τραγουδιστές που έχουν προτεραιότητα τα μαγαζιά, έχουν ανάγκη γιατί κάθε σεζόν πρέπει να έχουν ένα καινούριο δίσκο. Εγώ δεν παίζω σε αυτή την κλίμακα.
* Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;
-Θα κάνω μια σύνοψη της 20ετίας με τραγούδια που δεν είναι μόνο τα πολύ γνωστά, αλλά και κάποιες συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και αρκετά ρεμίξ. Ίσως να κάνω και κάποιες παραστάσεις με αυτό το concept. Ο δίσκος αναμένεται να βγει τον Νοέμβριο και παράλληλα αναμένω τα νέα μου τραγούδια για το καινούριο μου δίσκο που θα κάνω με τον Σταμάτη Κραουνάκη, σε συνεργασία με τους Γιώργο Ανδρέου και Κ. Λειβαδά.
* Μου δίνετε την εντύπωση ότι κλείνει ένας κύκλος της ζωής σας και θέλετε να κάνετε έναν τέτοιο δίσκο.
- Νομίζω ότι εδώ και πέντε χρόνια διανύω την εποχή της ωριμότητας. Αυτό έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Παλιότερα όταν τραγουδούσα δεν με ενδιέφερε αν αρέσει στον κόσμο, τώρα όμως με ενδιαφέρει να έχω κοινό και να εισπράττω την αγάπη του κόσμου.
* Παρόλο, όμως, που σας ενδιαφέρει ο κόσμος, μένετε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
- Δεν είμαι καθόλου media πρόσωπο. Νομίζω ότι η δική μας πλευρά δεν έχει μπει στο σταρ σίστεμ και δεν αφορά κανέναν η προσωπική μας ζωή.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass