Η 1η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ένα παρατηρητήριο για τα αρχαία θέατρα

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
«Διάζωμα» είναι μία νεοσύσταση πανελλήνια εταιρία, η οποία έχει σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, σταδίων και ωδείων της χώρας μας (στην Ελλάδα σώζονται περίπου 150), την ενέργεια διορθωτικών παρεμβάσεων με τελικό σκοπό το δέσιμο των πολιτών με αυτή την κατηγορία των αρχαίων μνημείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Εταιρεία το περασμένο Σαββατοκύριακο (11-12 Οκτωβρίου), πραγματοποίησε την 1η Γενική Συνέλευση των μελών της -κάπου τριακόσιοι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα- στην αρχαία Μεσσήνη (κάτω από το όρος της Ιθώμης), στο Εκκλησιαστήριο, δίπλα από το τέμενος του Ασκληπιού. Μεγάλη η συγκίνηση, για όσα ακούσθηκαν εκεί ιδιαίτερα όταν η εθνική τραγωδός κ. Λύδια Κονιόρδου, παλαιό στέλεχος του «Θεσσαλικού Θεάτρου», ως προάγγελος των όσων καρτερούμε, απήγγειλε «of the record» στίχους από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Ήταν μια στιγμή που από το μυαλό όλων πέρασε η ίδια σκέψη: Ναι η «ουτοπία» που φανταζόμαστε, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Καταρχήν τι είναι το «διάζωμα»; Είναι ο ημικυκλικός διάδρομος που χωρίζει τις θέσεις των θεατών σε παράλληλες και διαφορετικού ύψους ζώνες.
Συμβολικό, επομένως, το νόημα του τίτλου της Εταιρείας -ανάδοχός του είναι ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Π. Θέμελης- η οποία βρίσκεται σήμερα σε ένα μεταίχμιο ανάμεσα στη σύλληψη αυτής της ουτοπίας και την πραγματοποίησή της με τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα επί σκηνής. Πρόκειται για μία «κίνηση πολιτών», που συγκεντρώνει πρώτα από όλα επιστήμονες, ειδήμονες για το αρχαίο θέατρο, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, αιρετούς της αυτοδιοίκησης κ.τλ.
Μετά από δέκα χρόνια επαφών και συζητήσεων, εκλέχθηκε προ μηνών προσωρινό επιτελείο με πρόεδρο τον κ. Σταύρο Μπένο, πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και υπουργό Πολιτισμού. Μέλη ήταν οι κ. Γ. Κουρουπός, ο καθ. Π. Θέμελης, ο καθ. Β. Λαμπρινουδάκης, κ.ά. Οι ίδιοι ουσιαστικά θα συνεχίσουν και με το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Από τη Λάρισα εγγεγραμμένοι στο «Διάζωμα» ως μέλη είναι ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Γιάννης Σάπκας, ο αρχαιολόγος κ. Αθ. Τζιαφάλιας, ο γιατρός κ. Ν. Παπαθεοδώρου, ο εκδότης κ. Κώστας Σπανός και ο Σταύρος Γουλούλης των ΓΑΚ Λάρισας. Όμως υπάρχει πρόθεση στο μέλλον να δημιουργηθεί παράρτημα του «Διαζώματος» στην πόλη μας, ώστε να πλαισιώσουν πολύ περισσότεροι την όλη προσπάθεια, έχοντας κύριο στόχο να εργαστούν για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Στην 1η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος συμμετείχαν οι κ. Γιάννης Σάπκας, Νίκος Παπαθεοδώρου και Σταύρος Γουλούλης.
Μεταφέρουμε, λοιπόν, εδώ, το κλίμα που επικράτησε στο διήμερο των επαφών μας με τους συνέδρους, εκτιμώντας ότι θα είναι ταυτόχρονα η πρώτη επαφή του λαρισαϊκού κοινού με ένα θέμα που τόσο τους ενδιαφέρει.
Καταρχήν εκπλαγήκαμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, όπου εργάζεται χρόνια τώρα ο καθ. Πέτρος Θέμελης με τους συνεργάτες του. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι «το εκκλησιαστήριο ξανάζησε ύστερα από τόσους αιώνες σε μία λειτουργία, συμβατή με την παλιά του χρήση.
Ο πρόεδρος, κ. Σταύρος Μπένος, τόνισε την ιστορική στιγμή της Συνέλευσης και τους στόχους του «Διαζώματος» που είναι 1) Η ενημέρωση των συμπολιτών μας πρώτα μέσω της ιστοσελίδας του για οτιδήποτε αφορά σε κάθε τι και για καθέναν από τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της χώρας μας. Από απλές πληροφορίες παλαιών περιηγητών μέχρι και επιστημονικές μελέτες του σήμερα. 2) Ο συντονισμός των πολιτών με το επίσημο κράτος, το οποίο επιτηρεί τους χώρους αυτούς μέσω των συντονιστικών του οργάνων (Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογικά Συμβούλια, Εφορείες Αρχαιοτήτων), που είναι εντολοδόχοι σχετικής νομοθεσίας. Η συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οικονομική, και θα ξεκινά από το ένα ευρώ του πιο απλού πολίτη, μέχρι και χορηγίες ευπόρων ιδρυμάτων - ιδιωτών. Ο τελικός στόχος είναι να δεθεί ψυχικά με αυτή την κατηγορία μνημείων και με το όλο εγχείρημα η τοπική και γενικά όλη η ελληνική κοινωνία, με πρώτη τη νεολαία. Εδώ βρίσκεται η δυσκολία, και όχι στην οικονομική πλευρά του θέματος.
Υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις των εισηγητών για τη χρήση των αρχαίων θεάτρων και το είδος των εκδηλώσεων που ενδείκνυνται από τους καθ. Π. Θέμελη και Β. Λαμπρινουδάκη. Επίσης, λεπτομερής ανάλυση των μέχρι τώρα οικονομικών (απολογισμός, νέος προϋπολογισμός) από τον συνθέτη κ. Γ. Κουρουπό.
Τον λόγο έλαβαν και άλλα μέλη του «Διαζώματος», κυρίως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι, νομάρχες) αλλά και απλοί πολίτες, τονίζοντας πόσο ενδιαφέρει την επαρχία τους και όσους διαβιούν σε αυτή.
Εντύπωση προκάλεσε η άποψη που εξέφρασε η -οπωσδήποτε δική μας- Λύδια Κονιόρδου, η οποία συνέστησε (και πρόβλεψε) τη χρήση των αρχαίων χώρων θέασης από θεατρικές ομάδες μαθητών των σχολείων της χώρας μας.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε από το βήμα της Συνέλευσης ο κ. Γιάννης Σάπκας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις», όταν αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας, τη μέχρι τώρα προσπάθεια για τη συντήρησή του, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του σύγχρονου άστεως. Οι περισσότεροι σύνεδροι αγνοούσαν το θέμα, οπότε τους δόθηκε μια ευκαιρία να μάθουν το πόσο καλά συντηρημένο αρχαίο θέατρο υπάρχει στο κέντρο της Ελλάδος. Κατάλαβαν δε πόσο μπορεί αυτό να βοηθήσει στο έργο της Εταιρείας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εκτέλεση μουσικής κουαρτέτου εγχόρδων και δεξίωση της Ν.Α. Μεσσηνίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, κάτω από την κρύα ανάσα του Δία της Ιθώμης που όταν βράδιασε μας περόνιασε, τέτοια εποχή που βρεθήκαμε στον χώρο του.
Το κείμενο συνέταξε ο Σταύρος Γουλούλης, έχοντας την έγκριση των κ.κ. Γιάννη Σάπκα και Νίκου Παπαθεοδώρου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass