ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡ ΠΕΡΝΟ ΦΩΤΙΖΟΥΝ «ΧΑΜΕΝΕΣ» ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1898 - 1913

Εξερευνώντας την Ελλάδα

* Τον Δεκέμβριο στην Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2008 23:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αδημοσίευτη φωτογραφική συλλογή για την Ελλάδα του 20ού αιώνα, θα εγκαινιαστεί στις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα, μέσα από το υλικό του Γάλλου ελληνιστή Ιμπέρ Περνό (Hubert Pernot). Το υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης και η παρουσίαση του ταξιδιωτικού πανοράματος γίνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, τη Δημοτική πινακοθήκη Λάρισας, το Μουσείο Μπενάκη και τις εκδόσεις «ΟΛΚΟΣ».

Ο Hubert Pernot, 1870-1946, πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, περιηγείται τον τόπο τη μεταβατική περίοδο 1898-1913. Δύο χρόνια πριν από την είσοδο του 20ού αιώνα o νεαρός Γάλλος γλωσσολόγος αποβιβάζεται στη Χίο. Μαζί του μεταφέρει τους φωνογραφικούς του κυλίνδρους, για να καταγράψει τις διαλέκτους των κατοίκων και την παραδοσιακή μουσική του νησιού, καθώς και μια φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσει ασχολίες, καθημερινές συνήθειες, έθιμα και συμπεριφορές. Το νησί της μαστίχας είναι η αφετηρία της περιήγησης του Ιμπέρ Περνό που τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε σχεδόν όλη την επικράτεια. Πάντα μαζί του είχε τη φωτογραφική του μηχανή και γρήγορα η συλλογή του θα γεμίσει πέντε λευκώματα, όλα κατατιθεμένα στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών της Σορβόνης. Στα 1.286 καρέ του Περνό αναγνωρίζουμε την Ελλάδα πριν από τις μεγάλες αλλαγές που θα έφερναν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Οι αρχαιολογικοί χώροι, η πλούσια φύση, οι ιστορικές πόλεις και οι αγρότες στο μόχθο της καθημερινότητας προσκαλούν τον Περνό να «φυλακίσει» τη στιγμή. Με ρεαλισμό και με το αισθητικό αποτέλεσμα να έχει δευτερεύουσα σημασία, ο Γάλλος ελληνιστής κατάφερε να αποθηκεύσει στα φιλμ του «ένα θησαυρό πληροφοριών για την Ελλάδα».

Στην έκθεση μέσα από 120 θέματα αντιπροσωπεύονται επάξια η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα περίχωρα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Το φωτογραφικό αυτό υλικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει την ελληνική κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα. Τους κατοίκους των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις. Ταυτόχρονα ο φακός υπαινίσσεται την επικαιρότητα της εποχής εστιάζοντας στους Έλληνες στρατιώτες στο Μπιζάνι, στα παραπήγματα της Αθήνας ή στον Κρητικό καλόγερο με τα ρούχα του αντάρτη. Επιπλέον οι ελληνικές αρχαιότητες, το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η Δήλος, οι Δελφοί και οι ανασκαφές στην Κνωσό, αλλά και η σύγχρονη όψη των αστικών κέντρων, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Πάτρα, το Ηράκλειο, δηλώνουν τις εύστοχες και μελετημένες επιλογές του δημιουργού αυτού του Αρχείου. Το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, που συνοδεύει την έκθεση και έχει ήδη κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2007, αποτελεί μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με τους Βαλκανικούς πολέμους, μια πραγματική εξερεύνηση του τοπίου και των κατοίκων του που αποτυπώνεται σε 300 σπάνιες φωτογραφίες, αυστηρή επιλογή από το σύνολο των 1286 κλισέ που απαρτίζουν τη συλλογή Pernot. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, κ. Φανή Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με το φωτογράφο Λεωνίδα Κουργιαντάκη. Τη χορηγική υποστήριξη έχουν το ίδρυμα Μποδοσάκη, η Αθηναϊκή ζυθοποία και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1