ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ουζερί Τσιτσάνης

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2015 8:02

Πήγα και είδα την ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης» βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ήταν μια έξοδος που έκανα, από τις λιγοστές που κάνουμε πλέον, που άξιζε τον κόπο γιατί το έργο μου άρεσε πολύ και με συγκίνησε αφάνταστα.

Μια υπέροχη , τρυφερή ερωτική ιστορία δύο νέων που γεννήθηκαν από γονείς διαφορετικών θρησκειών, Χριστιανούς ο ένας και Εβραίους ο άλλος , με φόντο τη κατοχική Θεσσαλονίκη , όπου έκανε τα πρώτα δημιουργικά του βήματα ο Τσιτσάνης.

Η φωτογραφία της ταινίας, τα σκηνικά, τα κουστούμια και οι ηθοποιοί με μετέφεραν πολύ πειστικά στην εποχή εκείνη και όλα αυτά καθοδηγούμενα από την μπαγκέτα του άξιου σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη με έκαναν να βιώνω συναισθήματα σαν να ήμουνα μέσα στην πλοκή του έργου. Η δε μουσική του Τσιτσάνη και οι υπέροχες μουσικές του Θέμη Καραμουρατίδη απογείωναν την ταινία.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι κάτι που ένοιωσα έντονα . Ένοιωσα πως όλοι οι συντελεστές του έργου έπιασαν με μεγάλη μαεστρία και με ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας της Γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη, στο κομμάτι που αφορούν στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της . Σελίδες της Ιστορίας, που για χρόνια έμεναν άγνωστες στους πολλούς και που μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια νοιώθω πως γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης τους.

Η ταινία τελειώνει - δε θα σας αποκαλύψω το τέλος της ερωτικής ιστορίας- με γραμμένη στην μαύρη οθόνη την εξής αλήθεια:

‘’57000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Γερμανούς και μόλις 1600 επέστρεψαν’’

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένοιωσα την ανάγκη να φωνάξω δυνατά στο κοινό που παρακολούθησε την ταινία: ‘’ένας από τους 1600 ήταν κι ο μπαμπάς μου, που 16χρονο παιδί μαζί με την οικογένεια του οδηγήθηκε στα κολαστήρια του θανάτου, που πέρασε από το πειραματικό νυστέρι του Μέγκελε και που με είχε ξορκίσει να μην ξεχάσω ποτέ’’. Δεν το έκανα όμως! Γι αυτό σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της ταινίας και να σας προτρέψω να πάτε να την δείτε !

Μπέττυ Μαγρίζου

Συγγραφέας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass