Ο σεισμός – απειλή για τα έργα Αχελώου

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2018 16:11

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγωνιώδη έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να «τρέξουν» τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των σεισμόπληκτων της Αργιθέας, απηύθηναν μέσω συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και οι Δήμαρχοι των πληγέντων Δήμων Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής και Μουζακίου κ Γιώργος Κωτσός.

Ο τελευταίος δε ως πρόεδρος και της ΠΕΔ Θεσσαλίας έθιξε το μείζον ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ημιτελών έργων στον Αχελώο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να «αλλάξει στάση και να προχωρήσει στην εκτέλεση τουλάχιστον των απαιτούμενων παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας της περιοχής», διότι – όπως τόνισε – ο πρόσφατος σεισμός είναι ξεκάθαρο σήμα κινδύνου για τις σήραγγες και το φράγμα Συκιάς! Ειδικότερα, όπως υπογραμμίστηκε από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, οι αιτήσεις των σεισμόπληκτων ίσως ξεπεράσουν τις 350 (120 στο Δήμο Μουζακίου, 75 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και οι υπόλοιπες στο Δήμο Αργιθέας), ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στα μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Στο Δήμο Αργιθέας ειδικά σε όλα σχεδόν τα χωριά καταγράφονται σημαντικές ζημιές σε μοναστήρια και εκκλησίες. Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, η συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών εμφανίζεται σε παλαιά οικήματα 50ετίας και άνω. Ο κ. Κωτσός, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ευτυχώς ο σεισμός ήταν μικρής διάρκειας, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι ζημιές θα ήταν πολλαπλάσιες. Επίσης ζήτησε να ελεγχθεί το γρηγορότερο ενόψει του χειμώνα, η στατικότητα όλων των σηράγγων στον Αχελώο όπου ήταν το σεισμικό επίκεντρο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στο φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι.
Από την πλευρά του ο κ.Τσιάκος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας αλλά και να δοθεί πρόσβαση σε όλο το οδικό δίκτυο που αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω κατολισθήσεων. Μετά από σχετική πρόσκληση ήρθε στο Νομό και κλιμάκιο φυσικών καταστροφών του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο απεφάνθη ότι οι ζημιές είναι σημαντικές.
Ο κ.Τσιβόλας στάθηκε ιδιαίτερα στα μνημεία της περιοχής τονίζοντας ότι «οι μισές τοιχογραφίες είναι στα πατώματα» και προσθέτοντας πως «οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη διάσωση των μνημείων άνω των 300 ετών, που αποτελούν πολιτιστικό απόθεμα όλου του νομού και της Θεσσαλίας». Τέλος ο κ. Τσιαντής ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών στήριξης των πληγέντων κατοίκων από πλευράς υπουργείων και υπηρεσιών και εξήρε τον «άμεσο και απόλυτο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass