Επιτυχημένη η συνάντηση των Καραγκούνηδων στον Παλαμά

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2015 13:28

 

Στον Παλαμά Καρδίτσας, στην έδρα της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Θεσσαλών Καραγκούνηδων εθνοτοπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα αλλά και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ζουν ή έλκουν την καταγωγή τους από την πεδινή Θεσσαλία.

Κύριο θέμα συζήτησης το 4ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και το 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2016 στο Δήμο Κιλελέρ. Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δραστηριοποιήσει το πνευματικό και πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου του, ώστε να αναδειχτεί ο πλούτος των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας, που είναι γνωστοί με την προσωνυμία Καραγκούνηδες.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Απόστολος Φιρφιρής στην ομιλία του αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορική πορεία των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας-Καραγκούνηδες και ανέπτυξε το ενωτικό πνεύμα της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, που στα χνάρια της αρχαίας Αμφικτιονικής φιλοσοφίας, προσπαθεί να διασώσει και να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό των προγόνων της Δυτικής και Ανατολικής Πεδινής Πεδιάδας.

Η Α΄Γραμματέας κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, τόνισε πως, από τη μεριά των μελών της Αμφικτιονίας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε το 4ο Αντάμωμα και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο να στεφτεί με επιτυχία και να έλθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την πληθυσμιακή ομάδα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, που δημιούργησαν έναν από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους πολιτισμούς. Εξάλλου το θέμα του Συνεδρίου «Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας» θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτούν μέσα από τις εισηγήσεις, διαχρονικά, οι αγώνες υπεράσπισης τη γης, αλλά και οι καθημερινοί αγώνες ζωής, που δίνουν οι κάτοικοι της Πεδινής Θεσσαλίας. Ενημέρωσε δε τους παρευρισκόμενους πως ο τόμος των πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι στην διαδικασία έκδοσης και μέσα στην άνοιξη θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Δήμο Φαρσάλων, ο οποίος έχει και την ευθύνη έκδοσης.

Τους Αμφικτίονες, που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καλωσόρισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γεώργιος Σακελλαρίου, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Αμφικτιονίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Μουζακίου Γεώργιος Κουτσός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως θα πρέπει να μπει μπροστά η δημιουργία του Καραγκούνικου Χωριού, ένα χρόνιο αίτημα των Καραγκούνηδων, βοηθώντα,ς από τη θέση που κατέχει, να ενταχτεί αυτό το έργο σε κάποιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος υποσχέθηκε την στήριξη του 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, φροντίζοντας να δραστηριοποιήσει όλους τους συλλόγους-μέλη της Ένωσης, ώστε να πάρουν μέρος στο μεγάλο χορό, που στήνουν οι Καραγκούνηδες μετά τη λήξη των εργασιών του Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης απενεμήθη έπαινος τιμής στο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο για την ηθική και υλική στήριξη της Αμφικτιονίας και την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση. Στην ομιλία του ο κ. Τσιάκος τόνισε πως ο πολιτισμός είναι η μόνη φωτεινή ακτίνα στους δύσκολους καιρούς που περνούμε και όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά της Περιφέρειας θα στηρίζει προσπάθειες, που βοηθούν στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση και ένα κάλεσμα έκανε η υπεύθυνη της Επιτροπής οικιστικής ζωής την Θεσσαλών Καραγκούνηδων Πιπίτσα Τσιώνα, η οποία κάλεσε τους Αμφικτίονες να προσκομίσουν στην Αμφικτιονία στοιχεία, που αφορούν στην κατοικία και τη ζωή γενικά των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass