ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΪΤΣΗ ΣΤΟ ΓΝΛ

Προσπαθούν να «αναστήσουν» τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2016 11:30

Ο σχεδιασμός και οι απαραίτητες ενέργειες που μπορούν να αναβαθμίσουν ριζικά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού με τα στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου.

Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η τύχη του κληροδοτήματος Βαΐτση, την αξιοποίηση του οποίου απαιτούν εδώ και χρόνια οι νεφροπαθείς της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε ισόγειο χώρο του νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Νεφροπαθών αποφάσισε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου, με απώτερο στόχο να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του κληροδοτήματος για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, τόσο ο αναπληρωτής διοικητής του ΓΝΛ, Δημήτρης Λιόλιος, όσο και οι διευθυντές των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του «Κουτλιμπάνειου», Βασίλης Σταμουλόπουλος, Κατερίνα Φιλίππου και Χάρης Αποστολίδης, αντίστοιχα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφενός αποσαφηνίστηκε ότι τα χρήματα του κληροδοτήματος Βαΐτση, παραμένουν σε τράπεζα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως υποστήριζε κατά καιρούς η περιρρέουσα φημολογία και αφετέρου είναι πολύ περισσότερα από τα 800.000 ευρώ που επισήμανε σε ανακοινώσεις του ο Σύλλογος Νεφροπαθών, καθώς το ποσό έφθασε τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Γνωστοποιήθηκε δε στον Σύλλογο Νεφροπαθών ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με την αρμόδια Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες νομικές αποφάσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο για τους ασθενείς, το νοσοκομείο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το συγκεκριμένο κληροδότημα.

Όπως διευκρίνισε δε στη συνέχεια, με δήλωσή του στην «Ε», ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, προχωράει η σύνταξη μελέτης προκειμένου να μετακομίσει στο ισόγειο του Γενικού Νοσοκομείου, σε χώρο εκτάσεως 2.000 τετραγωνικών μέτρων, τόσο η Νεφρολογική όσο και η Ογκολογική Κλινική του ΓΝΛ, στην πλευρά συγκεκριμένα της οδού Σβαρτς, ώστε οι ασθενείς να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και με αυτοκίνητο.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που θα αλλάξει κυριολεκτικά τον χάρτη», επισήμανε ο κ. Νάνος, λέγοντας με νόημα ότι «το 2017 θα είναι χρονιά εξελίξεων».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Στη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, π. Γεώργιος Ντάρδας, έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, γεγονός που είναι άλλωστε κοινά αποδεκτό.

Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι πλέον επικίνδυνα πεπαλαιωμένα, ενώ η μονάδα βρίσκεται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει καν αίθουσα αναμονής.

Στους νεφροπαθείς τονίστηκε ότι ο εφοδιασμός της μονάδας με σύγχρονο εξοπλισμό είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης και ότι η αγορά 10 νέων μηχανημάτων έχει αποφασιστεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο να ενταχθεί στο υπό εξέλιξη ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν με χρήματα του νοσοκομείου 2 ή 3 νέα μηχανήματα, ώστε να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση.

Πάντως, το θέμα της κατάστασης στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της περιοχής μας πρόκειται να τεθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, π. Γεώργιος Ντάρδας. Η συνάντηση προγραμματίστηκε σε συνέχεια επιστολής του συλλόγου προς το υπουργείο Υγείας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass