ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕ 13 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Νόμιμα τα χειρουργεία (και) σε ιδιωτικές κλινικές

Δημοσίευση: 26 Νοε 2016 15:55

Το «πράσινο φως» να μπορούν να χειρουργούν παράλληλα και σε ιδιωτικές κλινικές άναψε για Πανεπιστημιακούς γιατρούς (μέλη ΔΕΠ) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, με απόφαση – σταθμό που έλαβε χθες το απόγευμα.

Το δικαστήριο απάλλαξε 13 καθηγητές χειρουργικών ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση», ενώ με τη χθεσινή απόφαση, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι στην «Ε», ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση αντίστοιχων υποθέσεων σε όλη τη χώρα.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2012 με αφορμή τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούσαν πανεπιστημιακοί χειρουργοί σε ιδιωτικές κλινικές, παράλληλα με τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Προκλήθηκαν αντιδράσεις ιδιωτών γιατρών, γιατρών ΕΣΥ αλλά και ιδιοκτητών κλινικών της Λάρισας οι οποίοι κάλεσαν από την πλευρά τους, τα εμπλεκόμενα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, θεσμικούς φορείς αλλά και διωκτικές αρχές (Εισαγγελία, ΣΔΟΕ κ.λπ.) να επέμβουν προκειμένου, οι πανεπιστημιακοί γιατροί (γενικοί χειρουργοί, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευροχειρουργοί και άλλων ειδικοτήτων) να πάψουν να χειρουργούν παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.

Η υπόθεση αναδείχθηκε, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των ασθενών στο ΠΝΛ αλλά στον ιατρικό κόσμο αποτελούσε «κοινό μυστικό» πως αφορούσε στον «εμφύλιο» γιατρών που παρέπεμψαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι «απειλούνται» από τους πανεπιστημιακούς – χειρουργούς. Τα μέλη ΔΕΠ τόνιζαν από την πλευρά τους ότι όπως οι συνάδελφοί τους άλλων ειδικοτήτων έτσι και αυτοί έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η χθεσινή απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για το σύνολο της χώρας καθώς λύνει θέματα του συνόλου των πανεπιστημιακών ιατρών και δη των χειρουργών. Δηλαδή να επιτρέπεται η εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων από Πανεπιστημιακό ιατρό εντεταγμένο στο σύστημα του ΕΣΥ και σε ιδιωτική κλινική.

Αξίζει να τονισθεί πως η απαλλαγή των 13 μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατηγορούταν ότι παρείχαν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, είχε ζητηθεί και με πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφερόταν συγκεκριμένα το πρόβλημα που είχε προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, έχει αναμφίβολα να κάνει με την ασάφεια του νόμου, μια ασάφεια που αφενός επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και αφετέρου έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ουσία του πορίσματος, είναι σαφές ότι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών Κλινικών απαγορεύεται να είναι παράλληλα και σύμβουλοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιμελητές ή διευθυντές κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά δεν προκύπτει παρανομία όταν ο γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του, από τον οποίο και αμείβεται, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε τότε η ΕΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη συνέχεια μάλιστα ομοίως απαλλακτική ήταν και η απόφαση της Συγκλήτου. Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ήταν επίσης απαλλακτική.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass