ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Πάνω από 1.000 Θεσσαλοί πάσχουν από Νόσο του Crohn

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2017 15:55

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σε όλη τη Θεσσαλία πάσχουν από τη Νόσο του Crohn, σύμφωνα με στοιχεία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ που παρουσίασε ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Σπυρίδων Ποταμιάνος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΟΥΗΛ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων είναι σχεδόν διπλάσιος αφού σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση δεν έχει διαγνωστεί ή έχει γίνει λάθος διάγνωση. Βέβαια, όπως τονίστηκε, αν και η διάγνωση της νόσου αλλάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τα σύγχρονα μέσα και οι φαρμακευτικές αγωγές που παρέχονται δεν επηρεάζουν την επιβίωσή του.

Σκοπός της εκδήλωσης, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Λάρισα, από τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, ήταν η ενημέρωση και του κοινού, των ασθενών αλλά και η επαφή ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο η επαφή των ασθενών μεταξύ τους αλλά και η ενημέρωσή τους μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, 3 στους 10 ασθενείς δεν ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την πάθησή τους και τις διαθέσιμες θεραπείες, ενώ ένας στους 4 ασθενείς δεν έχει ενεργό ρόλο στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων. Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Ελένη Σκόρα εκπρόσωπος του Συλλόγου και ασθενής με νόσο του Crohn και η ίδια, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή και στον χώρο εργασίας τους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνονται απολύτως υγιείς. Στις καθημερινές αυτές δυσκολίες, στις επιπτώσεις της νόσου στην ψυχολογία του ατόμου και την ψυχιατρική υποστήριξη που συχνά είναι απαραίτητη αναφέρθηκε η ψυχίατρος κ. Μαρία Παπαλιάγκα, ενώ ο ειδικευόμενος γαστρεντερολόγος κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου μίλησε για τους εμβολιασμούς και την εγκυμοσύνη σε ασθενείς με Crohn, θέμα που απασχολεί αρκετούς πάσχοντες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass