test5

Δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους

* Αυξήθηκε η δωρεά οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα * Ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Νεφρολογικό Συμπόσιο

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2017 22:25

Προβληματισμοί, ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, θεραπευκτικές πρακτικές και αλτρουισμοί γύρω από τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, ως πράξεις μεγίστης κοινωνικής πρόκλησης, αναδείχθηκαν χθες στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, η Νεφρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο τοπικός Σύλλογος Νεφροπαθών "Αγ. Αχίλλιος".

Η εκδήλωση που διεξήχθη, στο πλαίσιο του προγράμματος η "πόλη που μαθαίνει" και μετά το πέρας του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδος, στο ξενοδοχείο «Imperial» πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι του συλλόγου μίλησαν για τις αδέσμευτες και αυθόρμητες δωρεές, προσέγγισαν ηθικά τις μεταμοσχεύσεις, μίλησαν για εμπειρίες ζωής και διατύπωσαν ενδιαφέρουσες απόψεις και διέλυσαν τους μύθους γύρω από το θέμα.

Η συζήτηση αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας στις δομές που υπηρετούν τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων στη χώρα μας.

Οι ομιλητές, όπως ο διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο "Ιπποκράτειο" Γρ. Μυσερλής, ο διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάζ. Σακκάς, η νομικός επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άννα Μαυροφόρου, η συντονίστρια του ΕΟΜ Β. Ελλάδας Δήμητρα Ζαχαρούδη, ο επίκουρος καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόδωρος Ελευθεριάδης, ο καθηγητής διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας Ιωάννης Στεφανίδης και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου "Αγ. Αχίλλιος" Γρηγόρης Μυσερλής και Κων. Μπυριτζάς, ανέδειξαν με σαφήνεια όλες τις πτυχές των μεταμοσχεύσεων φιλοδοξώντας όπως τόνισαν η δράση αυτή να βοηθήσει ώστε μακροπρόθεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας των δομών σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες, την επόμενη χρονιά 51, και το 2017- έως τώρα- συνολικά 55 δότες. Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στη δωρεά οργάνων, αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων.

Να σημειωθεί ότι το νεφρολογικό συμπόσιο ολοκληρώθηκε χθες με σχετική ημερίδα γύρω από το θέμα της συμβολής της νοσηλευτικής φροντίδας στις θεραπείες του χρόνιου νεφροπαθή με τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας Ιωάννη Στεφανίδη να κάνει την αποτίμηση των εργασιών και να κηρύσσει τη λήξη του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1