ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

* Με αναστολή των εργαστηρίων διερεύνησης φυματίωσης και μοριακού ελέγχου ηπατιτίδων της 5ης ΥΠΕ, απειλεί η καθηγήτρια Έφη Πετεινάκη * Με παραιτήσεις απειλούν δύο ειδικευόμενοι του ΓΝΛ εάν υποχρεωθούν σε μετακίνηση

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 22:20

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των μικροβιολογικών εργαστηρίων των δύο νοσοκομείων της Λάρισας με τον διοικητή κ. Παναγιώτη Νάνο να προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα έστω και προσωρινές που δύσκολα γίνονται αποδεκτές.

Αιτία της νέας δύσκολης κατάστασης εμφανίζονται τα λειτουργικά προβλήματα των μικροβιολογικών εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τα οποία έθεσε με δύο αγωνιώδεις επιστολές της προς τη διοίκηση η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας και διευθύντρια των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας κ. Έφη Πετεινάκη στέλνοντας σαφές μήνυμα πως αν δεν είναι δυνατή η άμεση στελέχωση του εργαστηρίου είναι αναγκαίο να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των εξειδικευμένων εργαστηρίων της 5ης ΥΠΕ (εργαστήριο διερεύνησης φυματίωσης και μοριακού ελέγχου ηπατιτίδων και άλλων ιογενών και παρασιτικών νοσημάτων) ώστε να γίνει δυνατή η γρήγορη και ασφαλής εκτέλεση των καθημερινών εξετάσεων των νοσηλευομένων ασθενών.

Αναλυτικά η κα Πετεινάκη στην πρώτη επιστολή της δηλώνει αδυναμία διεκπεραίωσης σειράς εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ενώ με τη δεύτερη δηλώνει «αδυναμία αξιόπιστης λειτουργίας Εργαστηρίων Κλινικής Χημείας- Μικροβιολογίας» επισημαίνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργαστήριο αφορούν τόσο στην προμήθεια των αντιδραστηρίων, την υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

«Η υλικοτεχνική υποδομή είναι εξαιρετικά παλαιά, δεν έχει ανανεωθεί από χρόνια και ως εκ τούτου παρεμποδίζει σημαντικά τη γρήγορη εκτέλεση των εξετάσεων και αυξάνει το κόστος λόγω λανθασμένων πολλαπλών μετρήσεων (π.χ. μέτρηση ηλεκτρολυτών)» τονίζει η κ, Πετεινάκη, ενώ αναφορικά με το προσωπικό σημειώνει πως υπάρχει παντελής έλλειψη ειδικευομένων, οι οποίοι στο παρελθόν συνεισέφεραν σημαντικά στην εκτέλεση του κλινικού έργου του εργαστηρίου.

«Οι 5 ιατροί-βιοπαθολόγοι οι οποίοι υπηρετούν στο ενιαίο εργαστήριο Μικροβιολογίας - Κλινικής Χημείας καλούνται πέρα από την πρωινή εργασία, που αφορά εκτός από τις εξετάσεις ρουτίνας και τις ειδικές εξετάσεις τριτοβάθμιου νοσοκομείου και εν γένει της 5ης ΥΠΕ, να καλύψουν σε 24ωρη βάση εφημερίες τόσο στο οικείο όσο και στο Αιματολογικό Εργαστήριο» συνεχίζει η διευθύντρια των εργαστηρίων για να καταλήξει: «Εξαιτίας των παραπάνω, διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα ότι το εργαστήριο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκων εξετάσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η αξιοπιστία των εξετάσεων».

Με τις παρεμβάσεις της η κα Πετεινάκη ζήτησε την άμεση στελέχωση των εργαστηρίων με 3 ειδικούς ιατρούς αντιπροτείνοντας την άμεση μετακίνηση επικουρικών ιατρών από άλλες δομές υγείας, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε.

Στο μεταξύ η διοίκηση των δύο νοσοκομείων προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία των εργαστηρίων μπροστά στον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των εξειδικευμένων εργαστηρίων της 5ης ΥΠΕ προχώρησε στη μετακίνηση δύο παρατασιακών ειδικευομένων από το Γενικό Νοσοκομείο, απόφαση την οποία απέρριψε η κα Πετεινάκη.

«Δυστυχώς η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων με ευκαιριακό και επιφανειακό τρόπο, όπως με την προσωρινή μετακίνηση παρατασιακών ειδικευομένων από το ΓΝΛ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για την εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου», ανάφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τη διοίκηση.

Είχε προηγηθεί η έγγραφη απάντηση του διοικητή κ. Παν. Νάνου, ο οποίος απέδωσε τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών στις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των διαγωνισμών, που οφείλονται συχνά και στα έργα των επιτροπών με αποτέλεσμα να υλοποιούνται οι προμήθειες με διαδικασίες εξωσυμβατικές, διαδικασίες που όπως αναφέρει «βρίσκουν αντίθετους τόσο τη Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και τους εργαζόμενους στα γραφεία Προμηθειών κ.λπ. καθόσον οδηγούν σε κατάτμηση δαπάνης, γεγονός το οποίο αντίκειται στις νομοθετικές διατάξεις, και επιπλέον επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο οικονομικό και λειτουργικό κόστος».

Ενώ επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των δεινών οικονομικών συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα και της μείωσης των δαπανών για την Υγεία, οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε τη σωστή και μη αλόγιστη χρήση των υλικών περιορίζοντας τις απαιτήσεις στις άκρως απαραίτητες προμήθειες…».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΝΛ

Την ίδια ώρα η απόφαση για τη μετακίνηση των δύο παρατασιακών ειδικευομένων προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο, που μιλούν για νέα προσπάθεια συρρίκνωσης ενός ακόμα τμήματος προκειμένου να στηριχθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Την απροθυμία των υπό μετακίνηση παρατασιακών αλλά και άλλων ειδικευόμενων να μετακινηθούν στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Λάμπρος Καραγιώργος, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα το πρωί με αντιπροσωπία της διοίκησης της Ένωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να συναντηθεί με τον διοικητή για να συζητήσουν την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τόσο με τα μικροβιολογικά εργαστήρια όσο και με το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

«Η μετακίνηση αυτή δεν είναι νόμιμη» υποστήριξε χθες ο κ. Καραγιώργος αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των δύο υπό μετακίνηση παρατασιακών ειδικευομένων να παραιτηθούν αν υποχρεωθούν στη μετακίνηση. «Εάν παραιτηθούν θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για το Γενικό Νοσοκομείο γιατί αν μη τι άλλο είναι πολυτέλεια η απώλεια γιατρών αυτή την εποχή…» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass