ΕΜΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

«Πονοκέφαλος» οι μετακινήσεις ειδικευομένων στο Πανεπιστημιακό

*Προκαταρκτική εξέταση για έλλειψη αντιδραστηρίου για εξέταση ηπατίτιδας C * Αντίθετος με τις μετακινήσεις ο Ιατρικός Σύλλογος, απευθύνει έκκληση να σταματήσει η υποχρηματοδότηση της υγείας

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2018 22:00

Οριστική και αμετάκλητη θεωρείται η απόφαση της Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων να μετακινήσει δύο ειδικευόμενους από το Γενικό Νοσοκομείο για να ενισχύσει τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ο διοικητής των νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος, παρά τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, χαρακτήρισε χθες τη μετακίνηση όχι μόνο νόμιμη, αλλά και επιβεβλημένη ηθικά και διοικητικά, διαψεύδοντας την καθηγήτρια-διευθύντρια των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας κ. Έφη Πετεινάκη ότι υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων.

Παραδέχεται ωστόσο απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» την έλλειψη αντιδραστηρίου, τη μόνη όπως υποστηρίζει, για λίγες ημέρες σε μία εξειδικευμένη εξέταση (Ηπατίτιδα C), για την οποία ανατέθηκε από τη διοίκηση προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ολιγωρία και για να καταλογισθούν ανάλογα οι ευθύνες.

Στα λειτουργικά προβλήματα των μικροβιολογικών εργαστηρίων των δύο νοσοκομείων με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε» παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του ζητά να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από μια δημόσια δομή σε άλλη, έστω και προσωρινά, γιατί δεν αποτελεί λύση, ενώ υποβαθμίζει και υποστελεχώνει μια άλλη παρόμοια δομή και καλεί όλους τους αρμόδιους να εγκαταλείψουν άμεσα την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των εμβαλωματικών λύσεων.

Μετά την προχθεσινή παρέμβαση του προέδρου της ΕΙΝΚΥΛ κ. Λάμπρου Καραγιώργου, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων επισκέφθηκε χθες το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο και σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αν. διοικητής Δημ. Λιόλιος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ και εργαζόμενοι στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και στο Ακτινολογικό συζητήθηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις αποφάσεις μετακίνησης προσωπικού από τα δύο τμήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Νάνος επέμεινε στην απόφασή του να μετακινήσει τους δύο παρατασιακούς ειδικευόμενους για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και δήλωσε ότι εγκαταλείπει κάθε σκέψη να μετακινήσει ακτινολόγους από το ακτινολογικό τμήμα. Ενώ δεσμεύθηκε για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να αγοραστεί δεύτερος υπέρηχος για τις ανάγκες της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς ο μοναδικός υπέρηχος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από συνεχείς διακοπές λειτουργίας.

Αργά το απόγευμα πάντως το θέμα της νομιμότητας της απόφασης μετακίνησης συζητήθηκε σε συνάντηση της ΕΙΝΚΥΛ και των παρατασιακών ειδικευομένων και αργότερα με τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης προκειμένου να επιδιωχθεί η ακύρωση της απόφασης με κάθε νομική διαδικασία.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στο μεταξύ απαντήσεις σε όσα υποστήριξε η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας κ. Έφη Πετεινάκη και φιλοξενήθηκαν στο χθεσινό δημοσίευμα δίνει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος σε ανακοίνωσή του εξηγώντας τις κινήσεις της διοίκησης για την επίλυση όσων προβλημάτων προέκυψαν.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η έλλειψη ειδικών και κυρίως των ειδικευόμενων ιατρών που επισημάνθηκε από τη διευθύντρια του Μικροβιολογικού αντιμετωπίστηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων της Λάρισας με την άμεση πρόσληψη ενός επικουρικού βιοπαθολόγου και την υποβολή αιτήματος για τακτική πλήρωση 2 θέσεων μόνιμων ειδικών ιατρών. Τα αιτήματα διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η πρόσληψη ενός ειδικού ιατρού. Μέχρι τότε, με απόφαση διοικητή μετακινήθηκαν προσωρινά δύο ειδικευόμενοι από το ΓΝΛ, οι οποίοι βρίσκονται σε παράταση σύμβασης.

Η μετακίνηση αν και είναι νόμιμη δεδομένου ότι τα νοσοκομεία είναι ενοποιημένα συνάντησε την αντίδραση των μετακινούμενων. Η απόφαση είναι ηθικά και διοικητικά επιβεβλημένη αφού το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει 12 ειδικευόμενους, ενώ στο Πανεπιστημιακό μόλις 2 στο Μικροβιολογικό και 1 στην Αιμοδοσία, όταν μάλιστα οι ανάγκες του Πανεπιστημιακού είναι πολλαπλάσιες, λόγω του όγκου των ασθενών. Μπορεί κάποιος να μην θέλει να μετακινηθεί προσωρινά, ωστόσο τα Νοσοκομεία δεν είναι για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, αλλά πρωτίστως για τις ανάγκες των ασθενών και των Νοσοκομείων…

2ον Σε ό,τι αφορά στην έλλειψη αντιδραστηρίων καθώς και τις «προειδοποιήσεις για αδυναμία αξιόπιστων εξετάσεων», διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού έχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Η μόνη έλλειψη αντιδραστηρίου παρουσιάστηκε για λίγες ημέρες σε μία εξειδικευμένη εξέταση (Ηπατίτιδα C), για την οποία ανατέθηκε από τη διοίκηση προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ολιγωρία και να καταλογισθούν ανάλογα οι ευθύνες. Σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων προκαλεί θυμηδία και μόνον η αναφορά. Τα μηχανήματα συντηρούνται και ελέγχονται τακτικά, συνεπώς δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας και όποιος το λέει μάλλον άλλους σκοπούς εξυπηρετεί και συμφέροντα.

3ον Δεν τίθεται ζήτημα πιστώσεων, δεδομένου ότι ακόμα και πέρυσι που ο προϋπολογισμός ήταν μειωμένος, με τη στήριξη της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, οι ανάγκες καλύφθηκαν στο σύνολό τους. Φέτος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος 9,7% σε σχέση με το αρχικό ποσό των 42,6 εκατομμυρίων του 2017.

4ον Σε ό,τι αφορά στο «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα και οι «σφαγές» που αναφέρει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν μία αντιπαλότητα που μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα δύο τελευταία χρόνια με αποφάσεις της διοίκησης το Πανεπιστημιακό στήριξε γενναία το Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο ενισχύθηκε από το Πανεπιστημιακό με ιατρούς και ειδικότητες όπως γενικής χειρουργικής, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργούς, δερματολόγο, γαστρεντερολόγο, γι’ αυτό και η χειρουργική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 30% στο Γενικό Νοσοκομείο. Επίσης διατέθηκε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό και στελέχη του ΠΓΝΛ εκπόνησαν μελέτες όπως λ.χ. για την αναδιοργάνωση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στα Νοσοκομεία της Λάρισας γίνεται σοβαρή προσπάθεια για ορθολογική διαχείριση των πόρων, για αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των δύο Νοσοκομείων με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα στοιχεία κίνησης ασθενών αποδεικνύουν ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν την τελευταία διετία 14%, ομοίως οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις και γενικά αναβαθμίστηκε η παροχή υπηρεσιών» καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Με αφορμή την επιστολή της διευθύντριας των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του ΠΓΝΛ (10-5-2018), αλλά και των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, παρεμβαίνοντας με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε

τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αντιδραστήρια και άλλα υλικά, ιδιαίτερα δε σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας.

2. Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας βαίνει συνεχώς μειούμενη, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έλλειψη αντιδραστηρίων και προσωπικού έχει σαν συνέπεια την υπολειτουργία ή/και την αναστολή λειτουργίας των εργαστηρίων και την αδυναμία διερεύνησης της φυματίωσης, του μοριακού ελέγχου ηπατιτίδων κ.α. ιογενών και παρασιτικών νοσημάτων, ανίχνευση legionella στα ούρα κ.λπ.

3. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μετακίνηση προσωπικού από μια δημόσια δομή σε άλλη, έστω και προσωρινά, για τον λόγο ότι δεν αποτελεί λύση, ενώ υποβαθμίζει και υποστελεχώνει μια άλλη παρόμοια δομή.

4. Καλούμε όλους τους αρμόδιους, κυβερνητικούς και τοπικούς, να εγκαταλείψουν άμεσα την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των εμβαλωματικών λύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση η δημόσια υγεία καθίσταται πλέον έωλη και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass