Ζητούν θεσμική ενημέρωση για το CERN

ΕΝΩ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΦΩΤΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2018 22:02

Ένα ακόμα λιθαράκι στη συζήτηση γύρω από την πρόταση του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς αλλά και τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Θεσσαλία έρχεται να βάλει η πρωτοβουλία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Μπαργιώτα να καταθέσει αίτημα για σύγκλιση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας προκειμένου να συζητηθεί η ελληνική στάση.

Αίτημα, που αν και δεν έχει απαντηθεί επισήμως, εξετάζεται με επιφυλακτικότητα από την κυβέρνηση με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη να καλεί τους Θεσσαλούς βουλευτές που συνυπέγραψαν το αίτημα για ενημέρωση την επόμενη Τρίτη στο υπουργείο.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του καθηγητή ΕΜΠ Ευάγγελου Γαζή για την ελληνική παραίτηση από τη διεκδίκηση του Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς αλλά και την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, με την οποία χαρακτήριζε την απόρριψη της πρότασης του CERN «παντελώς ακατανόητη και αναιτιολόγητη» ο Λαρισαίος βουλευτής ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών από Θεσσαλούς βουλευτές προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για τη σύγκλιση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην πρόσκληση του κ. Μπαργιώτα ανταποκρίθηκαν οι Θεσσαλοί βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσαντώνης, Γιώργος Σκρέκας και Χρήστος Μπουκώρος καθώς και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Τσελέπης (Σερρών) και Γιάννης Μανιάτης (Αργολίδας), οι οποίοι με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Απόστολο Καραναστάση ζητούν τη σύγκλιση της Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση σχετικά «με την αναιτιολόγητη απόρριψη πρότασης του CERN για δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς» σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί επίσημη τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Θεσσαλοί κυβερνητικοί βουλευτές παρά την αρχική τους πρόθεση απέφυγαν να συνυπογράψουν το αίτημα για τη σύγκλιση της Επιτροπής διαφωνώντας με πολλές από τις διατυπώσεις της επιστολής προς τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιστολής «…Στη Θεσσαλία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακυρώνεται μια πολυετής προσπάθεια για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου με επίκεντρο την ανδρονική θεραπεία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η μελέτη που αναφέρει ο κ. Γαζής εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, είχε εξασφαλισθεί οικόπεδο, έχει δεσμευθεί κονδύλι από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και είχε υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και CERN. Το εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τη Θεσσαλία λόγω του δυνητικά αυξανόμενου αριθμού περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιστατικά από όμορες χώρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2017, παρόντος του ιδίου του Πρωθυπουργού, στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός καινοτόμου ογκολογικού κέντρου».

Κρίνοντας επιβεβλημένη την ενημέρωση του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα οι υπογράφοντες βουλευτές εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα της σύγκλησης της Επιτροπής προτείνουν να κληθούν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου, ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, κ. Ευάγγελος Γαζής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Γεώργιος Νούνεσης, και ο καθηγητής και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πρωτεργάτης του εγχειρήματος, κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως αργά προχθές το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης επικοινώνησε με τον Λαρισαίο βουλευτή και εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη σύγκλιση της Επιτροπής καθώς από την αρχή της αντιπαράθεσης για την υπόθεση του CERN δηλώνει ότι διαφωνεί πλήρως στην προοπτική της δημόσιας αντιπαράθεσης. Μόλις προχθές άλλωστε με γραπτή δήλωσή του στην «Ε» υπογράμμιζε «Η ανάπτυξη επιστημονικών επιχειρημάτων διά του Τύπου όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της τεχνικής είναι αντιδεοντολογική…».

Ωστόσο, ο κ. Φωτάκης κάλεσε τους υπογράφοντες βουλευτές στο υπουργείο την επόμενη Τρίτη 29 Μαΐου για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στην ίδια επικοινωνία ο κ. Φωτάκης επανέλαβε την ήδη εκφρασθείσα θετική στάση του στο θεσσαλικό αίτημα για τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα με αιχμή την Ιατρική Σχολή διευκρινίζοντας πως «η δημιουργία ενός Ογκολογικού Κέντρου δεν συνδέεται αναγκαστικά με την πρωτονική θεραπεία».

Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε πως ένα Ογκολογικό Κέντρο αποτελεί σοβαρό βήμα για τη βελτίωση της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου στον χώρο της Θεσσαλίας αλλά είναι σαφές ότι ακόμα και αν αποφασιστεί από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της αναδιοργάνωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει εάν δεν το αποδεχθεί και στηρίξει κυρίως οικονομικά το Υπουργείο Υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass