Η συνοικία Αγίου Γεωργίου εξοπλίζεται με απινιδωτές

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ 23ου ΚΑΙ 52ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΡΗΚΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 22:06

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, παράδειγμα προς μίμηση και άξια συγχαρητηρίων πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των 23ου και 52ου νηπιαγωγείων Λάρισας, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Με οικονομίες αλλά και με μεγάλη βοήθεια από την εκκλησία και επιχειρήσεις κατόρθωσε να αποκτήσει όχι έναν αλλά τρεις αυτόματους απινιδωτές, που θα τοποθετηθούν στο σχολείο και σε κεντρικά σημεία της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου. Ο πρώτος θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στο σχολείο του 23ου και 52ου νηπιαγωγείου που συστεγάζεται με το 23ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Ιωάννου και Πελοποννήσου, ενώ τις ημέρες που το σχολείο θα είναι κλειστό, όπως τους θερινούς μήνες αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ο απινιδωτής θα μεταφέρεται σε περίπτερο που βρίσκεται στην οδό Βόλου 80 και είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο για να υπάρχει η πρόσβαση από όλους τους κατοίκους της συνοικίας Αγίου Γεωργίου. Ο δεύτερος θα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και θα υπάρχει άτομο με κλειδί και τηλέφωνο για όλο το 24ωρο. Ο τρίτος θα βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ «Τσουμάνης» στην οδό Βόλου 108 και Αιγέα γωνία τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Εξηγώντας στην «Ε» το σκεπτικό της απόφασης για αγορά απινιδωτή, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αναφέρει ότι η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί και στο σχολικό περιβάλλον. Δεν είναι συχνή στα παιδιά, αλλά ωστόσο μπορεί να συμβεί. Συνήθως αφορά ενήλικες: εκπαιδευτικούς, προσωπικό, επισκέπτες.

«Καθώς ο ρόλος της πρώιμης Απινίδωσης στη διάσωση ζωών μετά από καρδιακή ανακοπή, είναι ζωτικής σημασίας, απινιδωτές πρέπει να υπάρχουν και στα σχολεία. Για να σωθούν ζωές! Ζωές μαθητών, εκπαιδευτικών, ανθρώπων του προσωπικού, επισκεπτών. Αλλά και ζωές πολιτών. Το σχολείο βρίσκεται συνήθως στο κέντρο της κοινότητας και ο απινιδωτής του σχολείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής, που θα συμβεί κοντά στο σχολείο» επισημαίνει. Παράλληλα, προσθέτει ότι η ύπαρξη απινιδωτή στο σχολείο θα συμβάλει στην εξοικείωση των μαθητών με τον απινιδωτή, την απινίδωση και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Τα παιδιά μαθαίνουν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές. Παράλληλα μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα αλληλεγγύης, αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα ήταν εφικτό δίχως βοήθεια. Στην ενέργεια αυτή του συλλόγου συνέβαλε καθοριστικά και η τοπική κοινωνία και για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των 23ου και 52ου νηπιαγωγείων Λάρισας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για την ευγενική χειρονομία γονέων, εκπαιδευτικών, ιδιωτών και όλου του επιχειρηματικού κόσμου της συνοικίας μας να ενισχύσουν το έργο του Συλλόγου του σχολείου μας ώστε να παρθεί ένας αυτόματος απινιδωτής. Είναι γνωστή σε όλους μας η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας και βέβαια δεν εξαιρούνται από αυτή και τα σχολεία, τα οποία λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης δεν μπορούν να εκπληρώσουν βασικές ανάγκες τους. Επειδή στην πορεία μας συνετέλεσαν και άλλοι φορείς, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με πρωτοστάτη τον π. Νικηφόρο και στη συνέχεια το σούπερ μάρκετ «Τσουμάνης» Παναγιώτης ως μέγας χορηγός στην προσπάθειά μας, ξεπεράσαμε τα σύνορα του σχολείου με αποτέλεσμα η συνοικία μας να εξοπλιστεί τελικώς με τρεις αυτόματους απινιδωτές. Μεγάλοι χορηγοί επίσης είναι οι: Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας, Σπανούλη - Μπράχου Βασιλική φροντιστήρια, Μικέλ καφέ, Μπρούνο καφέ, Χαλάτσης πυροσβεστικά, Γουργιώτης Αρτοποιήματα, Μπλιός Απόστολος καύσιμα, Σιαματά Ελένη φροντιστήρια, Παράξενος Σουβλάκια, Χρύσα Μηνά Φαρμακείο, Χασιώτης Γ.- Μαμάτης Κ. Ελαστικά, Καραμανώλης είδη συσκευασίας και διακόσμησης, και όλοι οι επιχειρηματίες που με τις προσφορές τους συνετέλεσαν στο μέγα αυτό έργο ζωής και αγάπης στη συνοικία μας».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με αφορμή την εγκατάσταση του απινιδωτή στο σχολείο, την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα του σχολείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ΚΑΡ.Π.Α και απινίδωση με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με τον υπεύθυνο γραφείου εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Λάρισας και πρόεδρο εθελοντή στην Ε.ΠΙ.ΖΩ κ. Ξενοφώντα Λέτσα. Στην εκδήλωση καλούνται όλοι όσοι συμμετείχαν στον αγώνα του συλλόγου ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη επίδειξη σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass